Takaisin Galluppien aikaa

Blogi – Jäsenyys

Galluppien aikaa

18.04.2018

Mielenkiintoista huomata, että gallup-demokratia toimii ja vahvistuu. Maaseudun Tulevaisuus -lehtikin on nyt innostunut. Lienee uutta toimitustapaa lähestyä MTK:laisia päättäjiä ja tehdä johtopäätöksiä. En moiti, mutta olisiko kuitenkin viisainta miettiä myös, millä kattavuudella/todennäköisyydellä luodaan otsikot. Huomasin, että gallupeissa vastauskattavuus jää selvästi alle 50 %:n. Onko sillä perusteella jo varaa kertoa ”totuuksia”?

Henkilögallupit ovat ylipäätään olleet Maaseudun Tulevaisuuden historiassa varsin harvinaisia. Ymmärrän lehden/lehtien halun vaikuttaa päätöksentekoon, mutta järjestömaailmassa sisäiset kannatukset/edustavuus /laadunmittaus toimivat aivan muilla perusteilla kuin gallup-maailmassa.

Suorastaan varoisin tekemään johtopäätöksiä, vaikka kuinkakin viisailta ihmisiltä kysytään. Kannattaa myös hieman miettiä, millä skaalalla ”tutkimusta” tehdään. Sopii kysyä, mikä logiikka toimii esim. ”suosikkipoikien” Marttila – Tiirola – Lunttila vertailuun. Ilmeisesti julkisuuskuva, valokuva jne. koska itse tekemisen tai tehtävän pohjalta tapahtuva vertailu on mahdotonta.

Minua harmittaa myös, että jos tarkoitus on vaikuttaa MTK:n valtuuskunnan henkilövalintoihin; niin... olette vikaraiteella. Kannattasi kysyä, vaikka ent. toimittaja Heikki Vuorelalta, miten kaikki tämä toimii. Tai jos halutaan hämmentää, niin kannattaa perehtyä valintakriteereihin esim. tuottajaliittojen/omistajien kautta. Siinä saattaisi jo osua.

Jos henkilökuvia halutaan rakentaa, niin tehdään se rakentavalla tavalla. Järjestövalinnat ovat olleet aina ns. kentän valintoja, joiden johdattelu on hyvin kyseenalaista. Syy lienee, että hallinnon valinnalla ja tasapainolla on kuitenkin suuri merkitys, ja yhteensovitettavia asioita on lukuisia. Ja aina kuitenkin lopputulos on ”väärä”.

MTK:n johtohenkilöiden ja kentän välinen suhde on varsin läheinen ja tiivis. Se perustuu paljolti ihan todellisiin henkilösuhteisiin. Se toimii ja siksi ei kannattaisi omin toimin laittaa ihmisiä vastakkain. Ei edes leikkimielellä.

Niin että tällainen harmitus.

Markku Vuorensola
vuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012