Takaisin Ketju kirkkaaksi kotiin asti! - Katso tallenteet

Uutinen – Kotimainen ruoka

Ketju kirkkaaksi kotiin asti! - Katso tallenteet

19.09.2022

Kuluttajan toivelistalla kohtuuhintaista ja kotimaista – mutta miten?

Webinaarissamme 20.9.2022 pääsimme seuraamaan ruuan matkaa tiloilta ruokapöytään! Kiinnostavien puheenvuorojen lisäksi vierailimme maitotilalla Pohjanmaalla. Pohdimme myös arjen ruokavalintoja yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

Yhteistyössä MTK ja Kuluttajaliitto

Kotimaisuus on kuluttajan toivelistan kärkipäässä, kun tuotteita valikoidaan kaupassa ostoskoriin. Nousevat hinnat kuitenkin huolettavat. Miten kuluttajat voivat löytää käytännön keinoja ostaa kohtuuhintaista, kotimaista ruokaa ja tukea kotimaista ruuantuotantoa? Mitä kauppa voi tehdä auttaakseen kuluttajaa löytämään haluttuja tuotteita?

Ohjelma 20.9.2022 klo 14–15.30

Webinaarin juontavat ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta ja vaikuttamistyön päällikkö Tiina Vyyryläinen Kuluttajaliitosta. 

14:00  Webinaarin avaus
– Tiina Vyyryläinen ja Heidi Siivonen 

14:02  Live-yhteys maitotilalle Pohjanmaalle
– tilan emäntä Liisa Vuorela
 

14:10  Kaupan rooli kestävien valintojen edistämisessä 
– vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa, S-ryhmä
– Ninan esitys täällä

14:30  Videoterveiset kasvinviljelytilalta
– tilan isäntä Olli Caven
– katso video täältä tai upotuksesta alapuolelta.

14:40 Mikä ohjaa kuluttajia ruokaostoksilla – kuluttajakäyttäytymistä ohjaavat tekijät
– Tiina Vyyryläinen vaikuttamistyön päällikkö, Kuluttajaliitto
– Miten ostaa kotimaisia tuotteita kaupassa? Tutustu Tiinan kanssa Prisma Kaareen ja siihen, miten tehdä kestäviä, kotimaisia valintoja ruokakaupassa  
– Video Tiinan kauppareissusta täällä ja upotuksessa alapuolella.


 

  • 15:00  Kotimaista pöytään - miten lukea pakkausmerkintöjä? 
    – toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi, Ruokatieto Yhdistys
    – Anni-Marin esitys täällä
     
  • 15:20  Aikaa kysymyksille
     
  • 15:30  Webinaarin päätös.  

#ketjukirkkaaksi
 

Ohjelmaa muutettu. Samuli Karjulan tilalla esiintyi Tiina Vyyryläinen.



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: ruoka, kotimainen ruoka, ruuantuotanto, lähiruoka, ruoantuotanto, ruokaketju, kotimaisuus, suomalainen ruoka, suomalainenruoka, ruokaa omasta maasta, kotitalous, suomalaisuus, hyvää suomesta, ruokaaomastamaasta, tulevaisuudenruoka, kuluttaja, kulutuskäyttäytyminen


Suositellut artikkelit

Kuinka suuri kaurasato oli vuonna 2021? Paljonko suomalaiset kuluttavat nestemäisiä maitotuotteita? Miten verkkokaupan osuus päivittäistavarakaupasta on kehittynyt? Paljonko ruokahävikkiä muodostuu ruokaketjussa...

Mistä ruoka tulee, mitä maatiloilla tapahtuu, millaisia tyyppejä ovat maaseudun erilaiset yrittäjät? Lähiruokapäivänä lauantaina 10.9.  juhlistetaan ruuantuottajia, lähiruokaa ja maaseudun elämyksellisyyttä...

Mistä ruoka tulee? Mitä lehmät syövät? Haiseeko sika pahalle? Miltä tuntuu hevosen turpa kämmentä vasten? Mitä muuta kuin ruokaa maaseudulla tuotetaan? Millaisia yrityksiä sieltä löytyy? Muun muassa näihin kysymyksiin...

Venäjän raaka hyökkäyssota Ukrainassa järkyttää maailmaa inhimillisesti. Samalla se on nopeasti viemässä Eurooppaa ja Suomea sen osana keskelle pahinta ruoka- ja energiakriisiä sitten toisen maailmansodan. ”Ruuan ja...

Vertailussa lapsiperheiden ja iäkkäiden ruokakasseista syntyi päästöjä eniten suhteessa ravintoaineiden saantiin – mutta eri syistä. Tuore selvitys vertailee suomalaisten ostamien ruokakassien ravintosisältöä ja...