Takaisin Wallin korosti KoneAgriassa yhteisöllisyyden voimaa ja kokemusten jakamisen tärkeyttä

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Wallin korosti KoneAgriassa yhteisöllisyyden voimaa ja kokemusten jakamisen tärkeyttä

12.10.2023

KoneAgrian avajaisissa 12.10. Tampereella puhunut toiminnanjohtaja Jyrki Wallin painotti yhteisöllisyyden merkitystä ammatillisen tiedon hankinnan rinnalla."Mitä enemmän haasteita omassa yritystoiminnassa ja elämässä on, sen tärkeämpää on irrottautua jokapäiväisistä askareista. On tärkeää jakaa kokemuksiaan kollegoiden kanssa esimerkiksi täällä KoneAgriassa, sillä se auttaa purkamaan ja järjestelemään omia ajatuksia”, sanoi Wallin.

Puheessaan Wallin ilmaisi myös kiitoksensa pääministeri Orpon hallitukselle Välitä viljelijästä -hankkeen vakiinnuttamisesta.

"Välittävän Suomen ei kuulu jättää viljelijää yksin silloin kun hän apua tarvitsee", sanoi Wallin.

Wallinin mukaan Välitä viljelijästä -hanke on yksi vaikuttavimmista hankkeista. Ei siis ihme, että siitä ollaan kiinnostuneita myös Suomen rajojen ulkopuolella. 

Ruokavienti kasvuun

Hallitusohjelman kirjaukset, kuten ruokaviennin kaksinkertaistaminen neljään miljardiin euroon, ovat Wallinin mielestä erittäin tervetulleita. Hän painotti, että tämän haasteen ratkaisemiseksi on koko ruokaketjun tehtävä päättäväisesti töitä.

"Tavoite on merkittävä askel kohti elintarvikealan kasvua Suomessa ja kilpailukyvyn lisäämistä kansainvälisillä markkinoilla."

Wallin painotti, että hallituskauden aikana tulisi välttää päätöksiä, jotka lisäävät maatalouden kustannuksia. Erityisesti Wallin painotti viimeistä lausetta sanoen, että lause on ankkuri, joka on pidettävä kirkkaana mielessä läpi hallituskauden.

Wallinin mukaan "ankkurin" lisäksi tarvitaan toimenpiteitä, jotka tukevat koko ruoka-alan kasvua. Pelkkä kustannusten hallinta ei riitä, vaan koko ruoka-ala tulisi saada kasvu-uralle. Siksi hän esitti, että hallituksen panostukset tutkimus- ja kehitystoimintaan (TKI) ja koulutukseen tulisi suunnata myös maatalouden ja koko luonnonvara-alan hyödyksi. 

Hallituksella näytön paikka

"Nyt on sitten se kuuluisa näytön paikka – ja osan toimista pitää olla välittömiä”

Wallin korosti, että tämän hallituksen on oltava valmis nopeaan reagointiin, mikäli jokin odottamaton tilanne uhkaa kokonaisturvallisuuden kannalta keskeisiä aloja, kuten kotimaista ruuantuotantoa.

"Budjettiriihen ympärillä spekuloidut ja kadonneet 55 miljoonaa euroa toivottavasti ovat tallessa tulevia toimia varten", muistutti Wallin.

Lopuksi Wallin muistutti, että menestyminen vaatii päättäväisyyttä, ja jokainen yrittäjä voi myös itse vaikuttaa omaan menestykseensä. Hän muistutti, että tärkeintä on oman osaamisen jatkuva kehittäminen ja vahvistaminen sekä pätevien auttajien löytäminen niissä asioissa, joissa omat voimavarat ja taidot eivät riitä.

Wallin korosti, että mitä suurempi yritys on, sitä tärkeämpää on hallita taloutta ja markkinointia. Hän uskoi, että monet messuvieraista olivat paikalla oppimassa, haistelemassa uusia mahdollisuuksia ja luomassa kontakteja.


Vasemmalta Nerg, Päällysaho, Katainen, Wallin, Mäkivuokko ja Pöllänen.

Mitä markkinoilla tapahtuu

KoneAgrian avajaispäivänä keskusteltiin myös siitä, miltä näyttää markkinoiden kehitys ja miten tämä voi vaikuttaa maatalousyrittäjien tulevaisuuteen.

Paneelikeskustelijoina ovat valtiosihteeri Päivi Nerg, europarlamentaarikko Elsi Katainen, päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho S-ryhmästä, toiminnanjohtaja Jyrki Wallin MTK:sta, maa- ja metsätalouspalvelujen johtaja Teppo Pöllänen OP ryhmästä ja toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko ProAgriasta. Paneelin juonsi Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

Katso tallenne täällä. Jyrki Wallin

toiminnanjohtaja

+35820 413 2307

+35850 522 5207

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: messut