Takaisin Kotieläintuotanto pohjoisissa olosuhteissa turvattava – MTK, SLC, ETL ja SKAL esittävät muutoksia EU:n eläinten kuljetusasetukseen

Uutinen – Kansainvälinen toiminta

Kotieläintuotanto pohjoisissa olosuhteissa turvattava – MTK, SLC, ETL ja SKAL esittävät muutoksia EU:n eläinten kuljetusasetukseen

09.12.2024

MTK, SLC, Elintarviketeollisuusliitto ETL ja Suomen Kuljetusyrittäjät SKAL ovat laatineet yhteisen lausunnon ja muutosesitykset EU:n eläinten kuljetusasetukseen. Muutosehdotuksilla pyritään varmistamaan kotieläintuotannon vastuullinen ja kannattava jatkuminen Suomen pohjoisissa olosuhteissa, joissa pitkät etäisyydet ja ankarat ilmasto-olosuhteet asettavat erityisiä haasteita.

Eläinkuljetus Kuva: MTK Materiaalipankki
Eläinkuljetus Kuva: MTK Materiaalipankki

Eläinten kuljetusasetuksen tavoitteena on parantaa eläinten hyvinvointia kuljetusten aikana. Suomen maantieteelliset ja ilmastolliset erityispiirteet tekevät kuitenkin ehdotetuista säädöksistä ongelmallisia kotieläintuotannolle. Lausunnossaan järjestöt tukevat eläinten hyvinvoinnin parantamista koskevia tavoitteita, mutta korostavat, että asetuksen yksityiskohtaiset vaatimukset eivät saa vaarantaa kotieläintuotannon mahdollisuuksia pohjoisilla alueilla.

Joustoja tarvitaan erityisolosuhteisiin

Lausunnossaan järjestöt esittävät, että eläinten kuljetusasetuksessa on huomioitava pitkien etäisyyksien maissa tarvittavat joustot, pohjoiset olosuhteet ja laadukas kuljetuskalusto. Näillä keinoilla voidaan turvata eläinten hyvinvointi ja samalla säilyttää pohjoismainen kotieläintuotanto.

MTK:n, SLC:n, ETL:n ja SKAL:n mukaan EU:n eläinten hyvinvointilainsäädännön päivittäminen on tärkeää, mutta lainsäädäntöä on sovellettava tasapuolisesti koko EU:n alueella, jotta ruokaturva ja alueellinen tasa-arvo säilyvät. Järjestöt kehottavat EU:ta esittämään ripeästi laajan eläinten hyvinvointipaketin ja varmistamaan sen täytäntöönpanon kaikissa jäsenvaltioissa.

Lausunto ja muutosesitykset Euroopan parlamentin käsittelyyn

Yhteisessä lausunnossa tuodaan esiin erityisesti Suomen pohjoisten olosuhteiden ja pitkien etäisyyksien vaikutukset eläinten kuljetuksiin. Lausunto ja muutosesitykset on toimitettu EU:n päätöksentekijöille, ja järjestöt toivovat niiden huomioimista asetuksen tulevassa käsittelyssä Euroopan parlamentissa ja neuvostossa.

Englanninkielinen kirjelmä komissiolle täällä. 



Jussi Savander

kotieläin- ja osuustoiminta-asiamies, Brysselin toimisto

+32 47 733 1958

Kristiina Sarjokari

asiantuntija, eläinlääkäri

tuotantoeläinten terveys ja hyvinvointi, eläinlääkintäasiat, elintarvikehygienia

+358 20 413 2127

+358 50 398 6123

aiheet: eu, mtk mobiili, eläinkuljetus