Takaisin Kunnallisvaalit – uusi kunta, uusi mahdollisuus?

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Kunnallisvaalit – uusi kunta, uusi mahdollisuus?

02.02.2017

Seuraavat kunnallisvaalit pidetään sunnuntaina 9.4.2017 (ennakkoäänestys 29.3.–4.4.). Vaalit ovat ensimmäiset laatuaan uudenlaisella sisällöllä. Tai ne ovat oikeastaan hieman paluuta vanhaan perinteiseen kuntamalliin. Muutoksen aiheuttaa SOTE-uudistus ja mm. sen talousvaikutukset. Aikaisempi sosiaali- ja terveyshuollon rahapotti on ollut sisällä kunnan budjetissa. Jatkossa raha kulkee maakuntien kautta. Se muuttaa rakenteita ja volyymit pienenevät.

Useissa kunnissa taloudellinen muutos merkitsee lähes/yli 50 %:n rahojen poistumista kunnan käytöstä. Se merkitsee paljon rahataloudessa ja myös toiminnallisesti. Kukaan ei nyt vielä tiedä, miten järjestelmä asettuu, mutta tavoitteet ovat sekä säästötavoitteita että toiminnallisia/vaihtoehtoisia. Poliittisesti asia on iso, koska muutos on pitkävaikutteinen ja myös asteittaisesti toteutuva. Käsitykseni mukaan muutoksen motiivina on myös hakea selkeää tasapainovaikutusta alijäämäiseen valtiontalouteen.

Muutosta pitää tietysti vastustaa? Siitäkin huolimatta, että kaikki tunnistavat muutostarpeen! Keskustella me osaamme; joko/tai? Suuret muutokset herättävät suuria intohimoja. Historia kuitenkin osoittaa, että vain riittävän vahva hallituspohja muuttaa rakenteita. Olisiko nyt oikea aika?

Huhtikuun 2017 kuntavaalit ovat nykyiselle hallitukselle todellinen mittari. Varsinkin kun hyvin monet ennakoimattomatkin asiat kohdentuvat tähän ajankohtaan. Hallitus joutuu/saa ottaa riskiä. Se lisää aina poliittista epävarmuutta. Riski kasvaa vaalikauden loppua kohti. Onko vanha järjestelmä turvallisuutta vai uusi tulevaisuutta?

Uusi kunta/vaalit on myös mahdollisuus. Monet asiat voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä. Voidaan rakentaa perusdemokratian pohjaa uudella tavalla. Ehkä hieman vähemmän puoluepoliittisin perustein tai ainakin vahvistaen lähidemokratian parhaita puolia. Uusi kunta vapautuu toimissaan perusasioihin ja voi nyt määritellä omat painopisteensä hyvin itsenäisesti. Se on haasteellista mutta omaehtoista.

En ole maakuntahallinnon kannattaja, mutta näen että vaalijärjestelmämmekin tarvitsee ravistelua. Maakuntahallinto on uusi ja raskas porras, mutta jos se antaa tilaa paikallistasolle niin tulkoon. Vaihtoehtoja/henkilöitä/laatua tarvitaan hallinnon tasolle kuntiin lisää. Muutoin kuntademokratia jää virkamiesdemokratiaksi.

Kun haluat tai Sinua pyydetään ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin, harkitse haastetta myönteisesti. Näytä rohkeasti esimerkkiä; omaa aktiivisuutta tarvitaan.

Vai onkohan ongelma siinä, ettei kukaan edes pyydä ehdokkaaksi? Ne pyytäjät kun ovat jo itse pääosin ehdokkaina?

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com 

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012