Takaisin Metsätuhoihin varautuminen Suomessa - Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan varautumissuunnitelma metsätuhoihin

Lausunto

Metsätuhoihin varautuminen Suomessa - Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan varautumissuunnitelma metsätuhoihin

05.03.2025

Maa- ja metsätalousministeriö

MTK kiittää mahdollisuudesta lausua maa- ja metsätalousministeriön luonnoksesta metsätalouden varautumissuunnitelmaksi.

Varautumissuunnitelma on huolellisesti ja monipuolisesti laadittu ja tarkastelee vallitsevaa tilannetta monipuolisesti eri viranomaistahojen ja toimijoiden näkökulmasta. Suunnitelma on selkeäsanainen ja johdonmukainen.

Metsien terveys ja kasvukunto ovat monella tapaa yhteiskuntamme hyvinvoinnin ja huoltovarmuuden keskiössä. Ilmastonmuutoksen myötä monet metsiin kohdistuvat riskitekijät ovat voimistumassa. Ennakoitavissa on entuudestaan tunnettujen tuhonaiheuttajien voimistumista kuin myös uusien tulokaslajien aiheuttamaa kasvavaa riskiä.

MTK kiittää varautumissuunnitelman laadinnasta ja pitää työtä erittäin ajankohtaisena. Varautumissuunnitelman tavoitteena on toimia ohjaavana ja viestinnällisenä välineenä metsätuhoihin varautumisessa eri toimijoiden kesken. Metsätuhoihin varautuminen koskettaa kaikkia metsäalan toimijoita ja metsänomistajia. Viestinnän merkitystä ja ajantasaisen tiedon saatavuutta ei voi olla korostamatta.


Metsätuhoihin varautuminen

Metsätuhoihin varautuminen on viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyötä. Yhtenäisen tilannekuvan muodostamiseksi on tärkeää tunnistaa merkittävimmät tekijät, joihin ensisijaisesti tulisi varautua, ja mihin tekijöihin vaikuttamalla voidaan tehokkaasti pienentää tuhoriskiä.

Varautumissuunnitelman mukaisesti ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin tuhoriskeihin tulee varautua sekapuustoisuuden ja erityisesti lehtisekapuuston lisäämisellä. MTK näkee merkittävänä haasteena tälle tavoitteelle paikoittain varsin korkean hirvikannan sekä entisestään voimistuvan peurakannan. Varautumissuunnitelmassa ei esitetä konkreettisia toimia hirvieläinkantojen säätelyyn ja hallintaan, vaikka kyseessä olevien riistakantojen säätelyä ohjataan MMM:n hallinnonalalla.

Panostusta uusien tuhojen seuranta- ja kartoitusmenetelmien kehittämiseen tulee lisätä. Uuden teknologian ja kaukokartoituksen mahdollisuudet on otettava tehokkaasti käyttöön. Kerätyn tiedon hyödyntäminen ja soveltaminen käytännön metsätaloudessa tulee olla laaja-alaista. Metsäalan toimijoille ja metsänomistajille tulee luoda tietotuotteita, joiden avulla on saatavissa entistä ajantasaisempaa tai jopa ennakoivaa tietoa metsiensä tuhoriskeistä ja tuhotilanteesta. Metsänomistajien yleistä tietämystä tuhonaiheuttajista ja varautumistoimista on syytä pitää yllä.

Tutkimuksella tulee olla riittävät resurssit uusien ja kasvavien riskien kartoittamiseen sekä torjuntakeinojen kehittämiseen. Työn tulee olla ennakoivaa, jotta akuutin tilanteen tullen asiaan pystytään reagoimaan sen edellyttämällä tavalla.

Metsätuholakia ja sen asettamia määräaikoja puutavaran poistamiselle metsistä tulee tarkastella säännöllisesti ilmaston ja sääolosuhteiden muuttuessa. Vuonna 2022 metsätuholain määrittelemiä puutavaran poiskuljetuksen päivämääriä ja aluerajauksia muutettiin vastaamaan muuttuneita olosuhteita ja tuhohyönteisten aikaistunutta parveilua. Jo tuolloin suhtauduttiin kriittisesti tehtyjen muutosten riittävyyteen hyönteistuhojen estämiseksi.

Kaikki hakkuun yhteydessä kerättävä data ja sen hyödyntäminen, esimerkiksi juurikäävän esiintymistieto, tulee tapahtua metsänomistajan suostumuksella. Kerättävää tietoa voidaan käyttää suosituksena metsänomistajalle esimerkiksi lehtipuun lisäämiseen uudistamisessa.

Alempiasteisen tieverkoston ja siihen liittyvän infran kunnossapito tulee huomioida osana varautumissuunnitelmaa. Erityisesti metsäpaloihin varautumisessa tieverkon kunnossapito on keskeistä.

Osaamisen lisäämisessä tulee ottaa huomioon käytännön metsätaloudessa työskentelevän ulkomaisen työvoiman merkittävä osuus. Metsätalouden toimissa ja myös ulkomaisia yrittäjiä alihankkijoina. Riittävän osaamisen ja koulutuksen varmistamien tulee varmistaa myös näiltä osin.

Helsingissä 5.3.2025

MAA- JA METSÄTALOUSTUOTTAJAIN KESKUSLIITTO MTK R.Y.

Mikko Syri Marko
Kenttäpäällikkö

Mäki-Hakola
Metsäjohtaja