Takaisin Lihapaketti saa henkkarit

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Lihapaketti saa henkkarit

10.06.2021

Elintarvikkeiden jäljitettävyys on ”päivän sana”, kun halutaan tietää koko ketju pellolta pöytään. Second Thought käyttää tiedon kuljettamiseen digitaalista kaksosta, joka toimii hieman kuin pahvilaatikon ulkopuolella oleva lähetetasku. Tarkkuudessaan ja helppoudessaan maailmanluokassa ainutlaatuinen jäljitettävyys saa maailman ensi-iltansa kesäkuun puolivälissä Kouvolan K-Supermarket Valtarin myymissä Lukkarin Maatilan sianlihoissa.

Elintarvikkeiden jäljitettävyydestä on puhuttu kauan ja siihen on pyritty erilaisilla keinoilla. Ei ole ollut kaiken kattavaa järjestelmää, joka sopisi kaikille, eikä kunnolla selvyyttä, miten ketjun voisi kattaa. Matkan aikana tunnisteen pitää kerätä paljon dataa, joten miten se tapahtuu ja minne tieto tallennetaan? Lahtelainen Second Thought kehitti vuonna 2018 yksilöllisen tuotetunnisteen järjestelmän, jonka avulla yksittäistä pakkausta kyetään seuraamaan entistä tarkemmin. Second Thoughtin UPIDS-järjestelmä käyttää tiedon tallentamiseen ja sen kuljettamiseen pakkauksen mukana eräänlaista pilveen tallennettua digitaalista kaksosta. Second Thoughtin teknologiajohtaja Jake Laisi keksi vuonna 2017, että jäljitettävyys on järkevintä hoitaa digitaalisen kaksosen avulla ja kaksosen ohjaamiseen käy parhaiten URL-QR-koodi.

 

Askel askeleelta on päästy pidemmälle ja osia on pilotoitu monessa vaiheessa. Edistysmielinen Leipomo Rosten Turussa lähti pilotoimaan siemennäkkileipäpakettien yksilöllistä merkitsemistä ja koodia alettiin merkitä reilu vuosi sitten tammikuussa 2020. Samoihin aikoihin alkuvuodesta K-Citymarket Heinolassa päivitettiin liha- ja kalatiskin vaakojen ohjelmisto tulostamaan UPIDS-QR-koodia palvelutiskituotteiden tarraetiketteihin.

- Jokainen pilotin vaihe on toki työläs saada käyntiin ensimmäistä kertaa, mutta toistettavuus eli skaalautuminen onkin sen jälkeen helpompaa, kertoo Second Thoughtin toimitusjohtaja Jani Kasanen, jonka pyynnöstä Jake Laisi alunperin alkoi kehittää päiväysten seuraamiseen soveltuvaa järjestelmää.

 

Esineiden internetissä olevalla digitaalisella kaksosella tarkoitetaan palvelimella tai pilvessä olevaa fyysisen tuotteen digitaalista vastinetta. Digitaalisen kaksosen avulla voi hallita, muuttaa ja jakaa sen fyysiseen vastineeseen liittyvää tietoa. Kaksonen on laajassa käytössä konepajateollisuuden puolella.nSecond Thoughtin jäljitysketju toimii niin, että tiedot seuraavat sikaerän mukana tilalta teurastamon kautta kauppaan ja kuluttajalle niin sanotussa digitaalisessa kaksosessa.

Siat kasvatetaan Kouvolan Myllykoskella sijaitsevalla Lukkarin Maatilalla ja sikojen ruoan pääraaka-aineet tuotetaan tilan omilla ja naapureiden pelloilla. Kun siat lähtevät teurastamolle, niiden mukana seuraa mobiiliapplikaation välityksellä erätunniste, jolle on luotu tietojen tallentamista varten digitaalinen kaksonen. Kaksoseen tallentuvat mm. ravitsemistiedot ja eläinlääkärin todistus. Tuottaja tekee merkinnät alkuperästä ja ravinnosta.

 

Teurastuksen jälkeen leikkaamon pakkaamossa valmiiden pakkausten päälle printataan normaali etiketti, jonka kulmassa on QR-koodi. Tämä optisesti luettava tunniste toimii ovena Second Thoughtin UPIDS-järjestelmään ja yhdistää pakkauksen ja pilvessä olevan digitaalisen kaksosen tiedot. Kuluttaja voi lukea digitaaliset tuotetiedot skannaamalla myyntipakkauksen päälle printatun QR-koodin älylaitteellaan. Järjestelmä hakee sikojen alkuperätiedot ja eläinlääkärin tutkimustodistuksen, sekä kaiken tuotteeseen tallennetun yksilöllisen tiedon suoraan nähtäväksi. Lukemista varten ei tarvitse erillistä applikaatiota vaan useimmissa älylaitteissa se avautuu verkkoselaimeen skannaamalla QR-koodi puhelimen kameralla.

 

Jäljitettävyys-alalla on kilpailijoita ja se nähdään hyvänä asiana: - Se osoittaa, että jäljitettävyydelle on tilausta ja kuluttajat janoavat tietoa elintarvikkeista, niiden alkuperästä ja vastuullisuudesta.

 

Jäljitettävyyden ja digitaalisten tuotetietojen tulevaisuus alkaa nyt Kouvolasta.

Liitteet