Takaisin Luomunaudanlihatartar, uppomuna ja vihersalaattia

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Luomunaudanlihatartar, uppomuna ja vihersalaattia

26.09.2020

Helppoa ja herkullista luomusta. Luomuresepteistä ja -ruuasta on keinotekoisuus kaukana. Luomusta jää hyvä maku.

4 annosta

Naudanlihatartar

450 g luomu naudan sisä- tai paahtopaistia
1 tl suolaa
1½ tl dijoninsinappia (kokojyvä)
¼ ruukkua tuoretta timjamia

Salaatinkastike

3 rkl rypsiöljyä
1 rkl valkoista balsamietikkaa
½ valkosipulin kynsi
ripaus suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
muutama oksa tuoretta timjamia

Uppomuna

4 luomukananmunaa
1 l vettä 
½ dl väkiviinaetikkaa
suolaa

Lisäksi:

100 g luomusalaatteja, versoja ja yrttejä
4 siivua hyvää, luomujauhoista leivottua leipää

Valmistus:

Poista lihasta kalvot. Leikkaa liha ensin syiden vastaisesti ohuiksi viipaleiksi ja viipaleet pieniksi kuutioiksi. Mausta suolalla ja sinapilla. Riivi lehdet irti timjamin varsista, hienonna ja lisää tartarin joukkoon.

Anna maustua kylmässä sen aikaa, kun valmistat uppomunat ja salaatin.

Mittaa öljy ja etikka kulhoon. Kuori valkosipulin kynsi ja litistä se veitsen lappeella työlautaa vasten. Lisää kastikkeen joukkoon. Mausta kastike suolalla, mustapippurilla ja muutamalla kokonaisella timjamin oksalla. 

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Vähennä lämpöä niin, että vesi kiehuu rauhallisesti poreillen. Lisää etikka.

Riko kananmuna kuppiin. Sekoita vettä kauhalla, jotta saat aikaan pyörteen. 
Kaada kananmuna varovasti kiehuvaan veteen. Kypsennä 4–5 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt.

Nosta uppomuna vedestä, valuta hyvin ja ripottele pinnalle suolaa.
Voit kypsentää 3–4 munaa kerrallaan.

Tarjoile tartar paahdetun leivän, uppomunan ja salaatin kera. 

Resepti: Kati Laszka, kati@kiehumispiste.fi 


aiheet: naudanliha, luomutuotanto, luomu, resepti