Takaisin MTK:n uusi ohjelma kannustaa luonnon monimuotoisuuden edistämiseen maa- ja metsätaloudessa

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

MTK:n uusi ohjelma kannustaa luonnon monimuotoisuuden edistämiseen maa- ja metsätaloudessa

16.03.2020

MTK on julkaissut luonnon monimuotoisuutta eli biodiversiteettia koskevan ohjelman. Ohjelmassa linjataan maa- ja metsätalouden toimintaa ja sen kehittämistä luonnon monimuotoisuuteen liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi. Tavoitteena on turvata ja edistää luonnon monimuotoisuutta.

– Ohjelma tarjoaa konkreettisia ratkaisuja sekä yksittäisille tiloille että laajemmin yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola kertoo.

Luonnon monimuotoisuus jatkaa heikentymistään niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin. Ohjelmassa keskitytään siihen, mitä MTK:n edustamat elinkeinot voivat tehdä luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Luonnon köyhtymisen pysäyttäminen vaatii kuitenkin koko yhteiskunnan panosta.

– Maa- ja metsätaloudella on asiassa iso vastuu, joten otamme asian vakavasti. Vaikuttaviksi havaittujen toimintatapojen käytön laajentamiseen ja toiminnan kehittämiseen täytyy panostaa. Vakaalla toimintaympäristöllä, taloudellisilla kannusteilla sekä neuvonnan kautta jalkautettavalla luotettavalla tiedolla on tässä merkittävä rooli, Pietola painottaa.

MTK:n luonnon monimuotoisuusohjelma rakentuu kolmen osa-alueen varaan.

– Kokonaisuus ratkaisee. Tarvitaan hyviä viljely- ja metsänhoitokäytäntöjä, kohdennettua luonnonhoitoa ja ennallistamista sekä maanomistajalähtöistä vapaaehtoista suojelua, luonnonsuojelulainsäädännöstä vastaava MTK:n lakimies Anna-Rosa Asikainen kuvailee.

Lisätietoja:
Liisa Pietola, ympäristöjohtaja, MTK, puh. 050 438 4014
Anna-Rosa Asikainen, lakimies, MTK, puh. 040 920 9858