null MTK:n uusi ohjelma kannustaa luonnon monimuotoisuuden edistämiseen maa- ja metsätaloudessa

Tiedote – Maaseutuympäristö

MTK:n uusi ohjelma kannustaa luonnon monimuotoisuuden edistämiseen maa- ja metsätaloudessa

16.3.2020

MTK on julkaissut luonnon monimuotoisuutta eli biodiversiteettia koskevan ohjelman. Ohjelmassa linjataan maa- ja metsätalouden toimintaa ja sen kehittämistä luonnon monimuotoisuuteen liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi. Tavoitteena on turvata ja edistää luonnon monimuotoisuutta.

– Ohjelma tarjoaa konkreettisia ratkaisuja sekä yksittäisille tiloille että laajemmin yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola kertoo.

Luonnon monimuotoisuus jatkaa heikentymistään niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin. Ohjelmassa keskitytään siihen, mitä MTK:n edustamat elinkeinot voivat tehdä luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Luonnon köyhtymisen pysäyttäminen vaatii kuitenkin koko yhteiskunnan panosta.

– Maa- ja metsätaloudella on asiassa iso vastuu, joten otamme asian vakavasti. Vaikuttaviksi havaittujen toimintatapojen käytön laajentamiseen ja toiminnan kehittämiseen täytyy panostaa. Vakaalla toimintaympäristöllä, taloudellisilla kannusteilla sekä neuvonnan kautta jalkautettavalla luotettavalla tiedolla on tässä merkittävä rooli, Pietola painottaa.

MTK:n luonnon monimuotoisuusohjelma rakentuu kolmen osa-alueen varaan.

– Kokonaisuus ratkaisee. Tarvitaan hyviä viljely- ja metsänhoitokäytäntöjä, kohdennettua luonnonhoitoa ja ennallistamista sekä maanomistajalähtöistä vapaaehtoista suojelua, luonnonsuojelulainsäädännöstä vastaava MTK:n lakimies Anna-Rosa Asikainen kuvailee.

Lisätietoja:
Liisa Pietola, ympäristöjohtaja, MTK, puh. 050 438 4014
Anna-Rosa Asikainen, lakimies, MTK, puh. 040 920 9858


Suositellut artikkelit

MTK:n vastuullisuusohjelma tukee viljelijöiden, metsänomistajien ja maaseudun yrittäjien kestävää ja vastuullista toimintaa. MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin korosti FIBSin...

Euroopan kestävän kehityksen viikkoa vietetään 20.-26.9. MTK kirittää tärkeitä tekoja kestävän kehityksen edistämiseksi usean sitoumuksen voimin. Viimeisimpänä sitoumuksena <a...

Luonnon monimuotoisuusviikkoa vietetään 18.-24.5. ja MTK on vahvasti mukana viestimässä viikon aikana mitä luonnon monimuotoisuus tarkoittaa ja esittelemme aiheen ympärille kietoutuvia teemoja. Osallistu sinäkin...