Takaisin MTK:n Maaltavastaajat-podcast: Saadaanko satoa?

Uutinen – Kasvinviljely

MTK:n Maaltavastaajat-podcast: Saadaanko satoa?

08.09.2023

Miltä satotilanne näyttää ja mitkä ovat viljelijän keinot varautua haastaviin sääoloihin ja maailmanmarkkinoiden ennalta-arvaamattomuuteen, johon Ukrainan tilanne osaltaan vaikuttaa? Miten viljamarkkinoita kannattaa seurata ja mitä MTK tekee vilja-alan edunvalvonnassa? MTK:n tuoreimmassa Maaltavastaajat-podcastin jaksossa Heidi Siivonen jututtivat MTK:n vilja-asiantuntija Max Schulmania sekä MTK:n III puheenjohtajaa, Arto Lainetta tämän vuoden satonäkymistä puintikauden kynnyksellä.

- Kasvukausi on ollut monin paikoin aika haastava. Kevät tuli aikaisin, mutta kylvöjen alkuvaiheessa tuli viileätä ja kylmää. Sen jälkeen, kun kylvöt lähtivät etenemään olikin käsillä kovat helteet. Helteet sitten pikkuhiljaa siirtyivät kuivaksi kaudeksi. Helppoa tämä ei ollut. Onko tämä sitten uusi normaali, jää nähtäväksi, pohtii Max Schulman.

-  Pääviljelyalue eteläisemmässä ja läntisessä osassa Suomea on kärsinyt pahasti kuivuudesta. Pitää kuitenkin sanoa, että vaihtelua on ollut paljon jo pienemmälläkin alueella. Kevään kuivuus oli kuitenkin yhteinen nimittäjä koko maassa, Arto Laine sanoo.

Schulman kertoo, että joillakin alueilla kuivuus jatkui heinäkuun puolelle välille, joillain alueilla saatiin ukkoskuroja juhannuksen kieppeillä. Maalajien ja alueiden välillä vaihtelua on ollut paljon. Toisaalla myös loppukesän kovat sateet taas ovat olleet riesana.

- Onneksi Suomi on iso maa, että jossain päin aina onnistutaan, Schulman sanoo.

Laine kiinnittää huomiota maalajeihin. Turvemaat, multavat maat ja eloperäiset maat ovat tänä vuonna pärjänneet paremmin.

- Tässä tullaan siihen, että maaperän koostumus ja hyvä kasvukunto ovat tärkeitä jatkoa ajatellen, Laine tuumaa.

Podcastissa keskusteltiin myös siitä, mitkä viljakasvit ja lajikkeet ovat pärjänneet parhaiten.

- Kannattaa tarkastella ja ehkä käydä kysymässä naapurilta mikäs lajike sulla sattuu olemana viljelyksessä. Kyllä tässä syysviljat, rukiit ja syysvehnät, näyttävät parhaiten menestyneen. Ainakin kasvukausi niille näyttää olleen hieman parempi, Schulman sanoo.

Vilja-asiantuntija odottaa, että niistä saadaan aika hyvä sato ainakin määrällisesti, laadusta sitten saadaan odottaa tietoa. 

Schulman sanoo, että jos yksi pettymys pitää nostaa niin se on ikävä kyllä härkäpapu.

-Se ei oikein pidä näistä lomalaisia hellivistä helteistä. Härkäpapu tarvitsisi enemmän vettä. Tottakai niitä hyviäkin kasvustoja on, Schulman toteaa.

Laineen mukaan viljelijöiden kanssa keskusteluista jäänyt kuva, että herne olisi pärjännyt vähän paremmin ainakin Hämeessä.

- Ohrakasvustoissa taas on ollut pettymystä, sellaista jälkikasvustoa ja muutenkin heikkoa sato-odotusta, sanoo Laine.

Kuuntele Podcast täältä

 



aiheet: mtk, maaltavastaajat, podcast