null Maidontuotanto

Artikkeli – Kotieläimet ja maito

Maidontuotanto

9.6.2020

Huhtikuussa 2020 Suomessa oli 5 663 maidontuottajaa. Lypsylehmien määrä on vähentynyt viime vuosina noin kahden prosentin vuositahdilla, ja keväällä 2020 lypsylehmiä oli noin 258 800. Suomalaisella maitotilalla arvioidaan olevan tänä vuonna keskimäärin 46 lypsylehmää.

Suomessa tuotettiin viime vuonna 2 305 miljoonaa litraa maitoa, mikä oli prosentin vähemmän kuin vuonna 2018. Lehmien keskituotos on kasvanut. Vuonna 1980 lehmä lypsi vuodessa keskimäärin 4 478 litraa, kun se viime vuonna lypsi keskimäärin 8 664 litraa meijeriin toimitettua maitoa.

Suomalainen maito on huippulaatuista

Suomalainen maitoketju on jo 1920-luvulta saakka tehnyt työtä maidon hygieenisen laadun eteen, mikä näkyy meijeriin toimitetun maidon huippulaatuna. Yli 97 prosenttia tuotetusta maidosta luokiteltiin viime vuonna parhaaseen E-luokkaan. Suomalaisen maidon laatu kestää myös kansainvälisen vertailun ja kertoo maitotiloilla tehtävästä huolellisesta työstä. Suomessa tankkimaidon solulukujen geometrinen keskiarvo on luokkaa 130 000 solua/ml, kun Pohjoismaiden ulkopuolella luvut ovat usein vähintään kaksinkertaisia. Maidon solupitoisuus kuvaa lehmän utareen terveyttä.

Nurmisäilörehusta se lähtee

Maidontuotanto perustuu Suomessa hyvin kasvavan nurmen viljelyyn. Keskimäärin lehmä syö päivässä noin 50-55 kiloa nurmesta tehtyä esikuivattua säilörehua, jota täydennetään väkirehulla. Täydennysrehuna on usein ohraa, kauraa ja rypsiä sekä kivennäisiä ja vitamiineja. Suomalainen maitoketju onkin edelläkävijä soijattomassa maidontuotannossa. 

Faktapaketti ja someviestinnän työkalupakit sinulle jäsen!

  Hei jäsen, lataa maitoyrittäjän faktapaketti tai someviestinnän ty

Marjukka Manninen

maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+35850 533 8924

aiheet: maito, maidontuotanto, lehmä

Suositellut artikkelit

Jersey-rotuinen Orawa<span...

2

31.05.2019

Maailman maitopäivä 1.6.2019

31.05.2019

FAO organisoi maitopäivän korostaakseen maidon tärkeää asemaa maailmanlaajuisena elintarvikkeena.