null Maidontuotanto

Artikkeli – Kotieläimet ja maito

Maidontuotanto

9.6.2020

Vuonna 2020 Suomessa oli 5 362 lypsykarjatilaa. Lypsylehmien määrä vähentyi viime vuonna prosentilla, ja lypsylehmiä oli 255 620. Suomalaisella maitotilalla on tänä vuonna keskimäärin 49 lypsylehmää.

Maitoa meijereihin tuotettiin viime vuonna 2 293 miljoonaa litraa, mikä oli reilu prosentin enemmän kuin vuonna 2019. Lehmien keskituotos on kasvanut. Vuonna 1980 lehmä lypsi vuodessa keskimäärin 4 478 litraa, kun se viime vuonna lypsi keskimäärin 8 890 litraa.

Suomalainen maito on huippulaatuista

Suomalainen maitoketju on jo 1920-luvulta saakka tehnyt työtä maidon hygieenisen laadun eteen, mikä näkyy meijeriin toimitetun maidon huippulaatuna. Yli 97 prosenttia tuotetusta maidosta luokiteltiin viime vuonna parhaaseen E-luokkaan. Suomalaisen maidon laatu kestää myös kansainvälisen vertailun, mikä kertoo maitotiloilla tehtävästä huolellisesta työstä.

Suomessa tankkimaidon solulukujen geometrinen keskiarvo on luokkaa 130 000 solua/ml, kun Pohjoismaiden ulkopuolella luvut ovat usein vähintään kaksinkertaisia. Maidon solupitoisuus kuvaa lehmän utareen terveyttä.

Nurmisäilörehusta se lähtee

Maidontuotanto perustuu Suomessa hyvin kasvavan nurmen viljelyyn. Keskimäärin lehmä syö päivässä noin 50-55 kiloa nurmesta tehtyä esikuivattua säilörehua, jota täydennetään väkirehulla. Täydennysrehuna on usein ohraa, kauraa ja rypsiä sekä kivennäisiä ja vitamiineja. Suomalainen maitoketju onkin edelläkävijä soijattomassa maidontuotannossa.
 
Nurmi sitoo hiiltä. Nurmiviljelyä tutkitaan ja kehitetään parasta aikaa niin, että nurmien hiilensidontaa saataisiin tehostettua. Nurmella on myös oleellinen merkitys maan kasvukunnon parantamisessa. 

Suurin osa lehmistä elää pihattonavetassa

Maitotilojen määrä väheni viime vuonna reilulla neljällä sadalla. Etenkin parsinavettojen määrä vähenee eikä uusia enää rakenneta. Parsinavetoissa eläviä lehmiä tulee jo lain mukaankin jaloitella, mutta useilla tiloilla lainvaatimus ylitetään reippaasti. MTK:n maitovaliokunta haluaa edistää maidontuotannossa olevien nautojen ulkoilua, sillä se parantaa muun muassa lehmien sorkkaterveyttä, lihaskuntoa ja hyvinvointia. 

Suurin osa lehmistä elää pihattonavetoissa, joissa ne voivat vapaasti liikkua, syödä, juoda ja levätä. Alkuvuonna 2020 Kantar TNS Agri Oy:n tekemän Maidonkehitysnäkymät kyselyn vastauksien mukaan vuonna 2027 pihatossa elää lähes 90 % lehmistä. Viime vuoden reilun 62 %:n sijaan. 

Robottilypsy lisääntyy Suomessa. Vuonna 2020 robotti lypsi jo noin 45 % maidosta. 

Faktapaketti ja someviestinnän työkalupakit sinulle jäsen!

  Hei jäsen, lataa maitoyrittäjän faktapaketti tai someviestinnän ty

Marjukka Mattio

maitoasiamies

maito, maitovaliokunnan sihteeri, maitovaltuuskunnan asiamies

+35850 533 8924

aiheet: maito, maidontuotanto, lehmä

Suositellut artikkelit

Jersey-rotuinen Orawa<span...

2

31.05.2019

Maailman maitopäivä 1.6.2019

31.05.2019

FAO organisoi maitopäivän korostaakseen maidon tärkeää asemaa maailmanlaajuisena elintarvikkeena.