Takaisin Ostajan tehtävänä on hankkia puut ”kilpailukykyiseen” hintaan - puukaupan kilpailutus varmistaa menestyksen puumarkkinoilla

Blogi – Metsätalous ja metsänomistaminen

Ostajan tehtävänä on hankkia puut ”kilpailukykyiseen” hintaan - puukaupan kilpailutus varmistaa menestyksen puumarkkinoilla

15.01.2024

Puumarkkinat puhuttavat jälleen metsänomistajia. Kysymyksiä MTK:lle tulee niin uhkaavista hakkuurajoituksista kuin teollisuuden näkymistä. MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola käsittelee blogissaan puukauppaa metsänomistajan näkökulmasta.

Yleisin kysymys metsänomistajilta lienee: ”Miten parhaiten menestyn puukaupassa?”

Vastaus kysymykseen on: ”Ota yhteyttä metsänhoitoyhdistykseen ja kilpailuta puukauppasi sen avulla.”

Metsäyhtiöt mielellään brändäävät itseään metsänomistajan parhaaksi kaveriksi ja luottokumppaniksi. On kuitenkin syytä muistaa, että puun ostajan tavoitteena on ostaa puut tehtaille mahdollisimman halvalla. Metsäteollisuuden tehtävänä ei ole maksimoida metsänomistajan menestystä.  Vain metsänhoitoyhdistykset ovat puolueellisesti metsänomistajan puolella puukaupoissa.

Ota yhteyttä metsänhoitoyhdistykseen ja kilpailuta puukauppasi sen avulla.

Viime aikoina metsänomistajat ovat myös tiedustelleet takuuhintajärjestelmien periaatteista. Esille on noussut erinomaisia esimerkkejä metsänomistajilta, jotka osoittavat, että takuuhinta ei todellakaan tarkoita korkeinta maksettua hintaa, vaan jotain aivan muuta. Metsänomistajan ei kannata tuudittautua siihen, että myynpä puut suoraan jollekin, kyllä ostaja sitten ”korjaa” hintoja oikeaksi. Näin markkinat eivät toimi, vain kilpailuttamalla joka puukaupan varmistuu se, että metsänomistaja saa puilleen oikeudenmukaisen hinnan.

Tämä vuonna puulle tulee olemaan paljon tarvetta. Metsänomistajan on hyvä muistaa seuraavat vaiheet puukaupassa onnistumiseksi.

  1. Selvitä metsiesi hakkuumahdollisuudet ja hoitotarpeet. Sitten voit myydä puuta itsellesi ja markkinoiden näkökulmasta oikeaan aikaan. Apua saat omasta metsänhoitoyhdistyksestäsi.
  2. Kiinnitä erityistä huomiota lopputuotemarkkinoihin. Markkinatietoa löytyy MTK:n verkkosivuilta.
  3. Kilpailuta puukauppasi ja vältä myös herätemyyntejä. Saatat saada suoran yhteydenoton ostajalta. Jos puun myynti kiinnostaa, kannattaa selvittää myös kuka muu ostaja voisi olla halukas kauppoihin. Apua ostajien kilpailuttamiseen löytyy omasta metsänhoitoyhdistyksestä. Metsänhoitoyhdistys pystyy myös kertomaan, kuinka hyvin ostaja katkoo puun. Eli otetaanko arvokkaampi tukki hyvin talteen.
  4. Muista, että euro on yhtä arvokas sekä tukki- että kuitupuusta saatuna. Myös energiapuumarkkinoilla on mahdollisuuksia. Korosta tätä kilpailutuksessa.
  5. Älä aavistushakkaa nuorta metsää. Moni metsänomistaja on ollut huolissaan mm. EU:n aikeista rajoittaa metsien käyttöä. Välittömästi mikään ei ole estämässä metsien hakkuita, eikä aavistushakkuisiin ei ole syytä. Jos metsäsi on iältään hakkuuvalmista, silloin kannattaa lähteä puukaupoille. Keskenkasvuista metsää hakkaamalla menetät arvokkaan vaiheen, jolloin puu ”lihoaa” arvokkaammaksi tukkipuuksi.
  6. Älä hyväksy erikoisia puukaupan lisiä, suhtaudu realistisesti hintatakuulupauksiin. Puu tulee ostaa rahalla, ei sorakuormilla tai jälkilisillä. Jos ostajat tarjoavat erikoisia lisiä, ovat ne kaikki eurot pois markkinahinnasta. Siitä kärsivät kaikki metsänomistajat. Rahalla voit ostaa sorakuormia tai vaikkapa metsurin töihin. Bonukset ja muut lisät voivat myös edellyttää seuraavan puukaupan tekemistä saman ostajan kanssa. Se vähentää puumarkkinoiden kilpailua ja toimivuutta.
  7. Älä hyväksy huonoja tarjouksia. Jos tarjous ei miellytä, ei puuta ole pakko myydä. Ei asuntoakaan tule myytyä, jos ostaja ja myyjä eivät pääse yhteisymmärrykseen.
  8. Investoi metsänhoitoon. Puukauppojen yhteydessä on hyvä myös miettiä, millaisia metsänhoidollisia tarpeita metsissä on. Hyvässä kasvukunnossa olevat metsät antavat mahdollisuudet tulevaisuuden puukauppoihin.

Toivon kaikille metsänomistajille menestystä puumarkkinoilla!

aiheet: puumarkkinat

Marko Mäki-Hakola

metsäjohtaja

linjan yleisjohto

+358 20 413 3701

+358 40 502 6810