Puumarkkinakatsaus: Puukaupan kilpailuttaminen on ylivertainen metsänomistajalle kylkiäisiin, bonuksiin ja takuuhintoihin verrattuna
Puumarkkinakatsaus: Puukaupan kilpailuttaminen on ylivertainen metsänomistajalle kylkiäisiin, bonuksiin ja takuuhintoihin verrattuna
Uutinen – Metsätalous ja metsänomistaminen
Puumarkkinakatsaus: Puukaupan kilpailuttaminen on ylivertainen metsänomistajalle kylkiäisiin, bonuksiin ja takuuhintoihin verrattuna
08.12.2023
Joulu lähestyy ja kulunut vuosi tekee loppuaan. Puumarkkinoillakin on yhteenvedon aika. Metsänomistajan on hyvä hetki rauhoittua miettimään kuluneen vuoden onnistumisia puukaupoissa ja mitkä tekijät niihin vaikuttivat. Saavutinko hyvät hinnat niiden oikealla ajoituksella vai kilpailuttamalla puun ostajat? Vai oliko puukaupan ajoituksella mitään merkitystä, kun alkuvuoden puukaupoille oli olemassa hintatakuu? Puukaupan kilpailuttaminen on tärkein keino reiluuttaa puukauppoja ja saada sillä hetkellä paras puukauppatarjous.
Tarjouksissa on ollut tänä vuonna todella isoja eroja ostajien välillä. Puukaupan halpuuttaminen onkin verhoiltu puukaupan markkinointiin, joissa puukaupan kylkiäisillä, bonuksilla ja takuuhintajärjestelmillä yritetään perustella heikompia tarjouksia. Metsänhoitoyhdistykset ovat metsänomistajien etuja ajavia palveluorganisaatioita, joiden tehtävä on auttaa metsänhoitoon ja puukauppaan liittyvissä valinnoissa. Paikallinen metsänhoitoyhdistys on metsän ja puukaupan asiantuntija vaikeissakin päätöksissä.
Puukauppatilanne on ollut kuluvana vuonna poukkoilevaa. Alkuvuosi lähti hitaasti liikenteeseen ja käynnistyessään keväällä kiihtyi kaikkien aikojen korkeimpiin puunmyyntilukuihin. Kesän jälkeen puukauppa alkoi taas yskimään ja alakulo jatkui pitkälle syksyyn. Vasta aivan loppuvuodesta puukauppa on taas alkanut hieman viriämään. Vaisun puukaupan takia, puun hinnat ovat jatkaneet laskuaan kesästä lähtien. Puun hinnan luisu on loppunut ja hinnat ovat olleet jo hienoisessa nousussa. Hintojen nousu hyvien korjuukelien ja edullisempien talvikorjuukohteiden ostoaikaan kertookin parantuneesta puun kysynnästä ja ostettujen pystyvarantojen alhaisesta tasosta.
Puun kysyntä on voimistumassa ja metsäennusteet lupaavatkin nousevia puunkäyttömääriä ensi vuodeksi. Puun ostajat ovat käynnistäneet mainoskampanjoitaan vauhdilla. Takuuhintoja ja bonuksia on alettu mainostamaan aktiivisesti. Metsänomistajan kannattaakin hetkeksi pysähtyä miettimään niiden merkitystä. Markkinoinnin tarkoitus on vedota ihmisten tunteisiin ja hämärtää näin puukaupan todellisia tulovaikutuksia. Vastavetona voi käyttää puukauppojen kilpailuttamista. Puukaupan tarjouksissa nähdään tällä hetkellä isoja vaihteluita, jotka tarkoittavat keskimääräisiin puukauppoihin tuhansien eurojen hintaeroja. Niitä kannattaa ajoittain pysähtyä vertailemaan puukaupassa markkinoitaviin etuihin.
Puukaupan kylkiäisenä voidaan tarjota metsänhoitoetuja tai esimerkiksi puukaupan bonuksia, joiden merkitys on suuremissakin puukaupoissa monesti vähäinen. Samoin takuuhintajärjestelmissä on olemassa epämääräiset hintaleikkurit, jolloin merkitys jää vaisuksi. Vaisuksi niiden merkityksen on tehnyt puun hinnan laskeminen loppuvuodesta verrattuna alkuvuoteen. Takuuhinnoista on turha odotella joululahjoja tänäkään vuonna.
Kuukauden nosto:
Metsätietämyksen hämärtyessä Metsänhoitoyhdistys auttaa
Taloustutkimus Oy:n Metsämiesten Säätiölle teettämässä kyselyssä käy ilmi, että peräti 44 prosenttia suomalaisista luuli virheellisesti, että valtio tai metsäteollisuus omistaa eniten metsää Suomessa. Metsänomistajilla on hyvä käsitys siitä, mitä metsillään tekevät, oli kyse sitten puuntuotannosta tai suojelusta. Vaikka metsänomistajat ovat Suomessa aktiivisia, tuo tulevaisuus mukanaan omia haasteitaan. Metsänomistajienkin tietämyksessä on aina parannettavaa. Toisaalta metsäammattilaisten ja organisaatioiden tehtävä on tarjota apua ja palveluita metsänomistajille. Metsänhoitoyhdistysten verkosto tarjoaa apua metsänhoitoon ja puukauppaan liittyvissä asioissa. Puukaupassa on kysymys isoista rahoista, joten metsänomistaja haluaa turvautua metsänomistajien etuja ajavaan metsäammattilaiseen. Metsänhoitoyhdistyksessä on jokaiselle metsänomistajajäsenelle oma metsäneuvoja.
Lue tutkimus kokonaisuudessaan Metsämiesten Säätiön sivuilta.
Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta, metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot sekä Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot löydät osoitteesta https://www.mtk.fi/puumarkkinat
Kalle Karttunen
tutkimuspäällikkö
+358 44 373 9377
aiheet: puumarkkinakatsaus