Takaisin Muistoja Brysselistä - EU-vaikuttamisen syventävät opinnot

Blogi – Kansainvälinen toiminta

Muistoja Brysselistä - EU-vaikuttamisen syventävät opinnot

17.01.2022

Vihdoinkin syksyllä 2019 koitti sopiva hetki syventäville EU-vaikuttamisen opinnoille: liityin MTK:n Brysselin toimiston osaavaan joukkoon. Moni asiantuntija MTK:sta oli suorittanut ns. Brysselin harjoittelun pian töiden aloittamisen jälkeen, mutta oma tilanteeni oli erilainen. Olin aloittanut MTK:ssa lakimiehenä vuonna 2011 ja käynyt sen vuoksi useaan otteeseen Brysselissä osana normaalia työnkuvaani. Viime vuosina Belgiaan oli kutsunut työni kiertotaloustiimin vetäjänä. Kiertotalouden ympärille oli syntynyt – pitkälti suomalaisen Sitran ansiosta – mukavaa EU-pöhinää, jonka puitteissa kävin viemässä viestiä suomalaisen maa- ja metsätalouden kiertotalousosaamisesta.

Minna Ojanperä ja Brysselin toimiston väki taustalla 2019.
Minna Ojanperä ja Brysselin toimiston väki taustalla 2019.

Elämäntilanteestani johtuen en muuttanut Brysseliin koko syksyksi, vaan kopioin meppien työviikon kaavan. Maanantaina aamukoneella Brysseliin ja torstain viimeisellä lennolla takaisin. Tämä strategia oli hyvä erityisesti siksi, että tutustuin matkojeni aikoina niin meppeihin kuin muihinkin suomalaisiin EU-vaikuttajiin. Lentokentällä on hyvin aikaa jutella! 

Brysselin komennukseeni osui monta onnekasta sattumaa. Toimiston johtajana oli super-Hanna, jonka huomassa liikuin paikasta toiseen ja joka tutustutti minut aktiivisesti eri sidosryhmien edustajiin. Hannan kanssa paransimme maailmaa niin nopeilla työlounailla kuin pitkillä automatkoilla Strasbourgiin. MTK:n toimisto oli vastikään remontoitu, ja oli upeaa työskennellä huikeassa työympäristössä keskellä EU-kortteleita! MTK erottautui EU-massasta myös muulla tavoin: toimistolla oli tuolloin ainoastaan naisia töissä. Sainkin kuulla ulkomaalaisilta kollegoilta useita ihmettelyjä, eikö vieläkään kukaan mies läpäissyt tietään MTK:n edustajaksi Brysseliin? Naissukupuoli oli erottautumistekijä miesvaltaisessa maa- ja metsätaloussektorissa, minkä tietysti hyödynsimme. 

Osallistuin lukuisiin tapahtumiin osana toimiston normaalia arkea. Keskustelimme metsäedustajien kanssa komissaarin pestin jättävän Jyrki Kataisen kanssa samana päivänä, kun Jutta Urpilaisen salkku julkaistiin. Tätä tuoreempia kommentteja väistyvältä komissaarilta ei voinut saada. Nautin illallista niin pohjoismaisen metsäverkoston kuin maatalouspolitiikkaa valmistelevien suomalaisvirkamiesten kanssa ja juhlin sisarjärjestö LRF:n 30-vuotista taivalta. Niissä juhlissa muuten loppui ruoka kesken.   

Pysyvästi mieleeni jää Strasbourgin tunnelmallinen keskusaukea, rosoiset ravintolat, parlamenttirakennuksen kukkamattokahvila. MTK:n perinteisellä meppi-illallisella intouduimme laulamaan, ja kunnioitin Nils Torvaldsin läsnäoloa laulamalla ruotsalaisen juomalaulun ”Vi skålar för våra vänner”. Olen kasvanut Tornionjokivarressa ja opin laulun pelatessani lukioikäisenä Pohjois-Ruotsissa salibandya. Eipä tiennyt tyttö, minne laulu vielä löytää tiensä! 

Bryssel-komennukseni toimi juuri kuten pitikin. Pääsin pintaa syvemmälle. Vaikuttamisessa sama perussääntö pätee kaikkialla: et tee tiedolla ja osaamisellasi mitään, jos et tiedä, kenelle se tulee välittää. EU-vaikuttamista ei voi parhaalla tasolla tehdä missään muualla kuin siellä, missä EU-päätöksenteko on. Syksy 2019 saikin pohtimaan, miten MTK:n ja SLC:n Brysselin toimiston osaamisprofiili kehittyy lähitulevaisuudessa, kun ilmasto- ja kestävyyskysymykset valtaavat EU:n päätöksentekoprosessit vieden tilaa perinteisiltä maa- ja metsätalouden edunvalvontakysymyksiltä. Toivotan tuottajajärjestöille viisautta ja rohkeutta varmistaa, että laadukas EU-edunvalvonta säilyy ja vahvistuu myös muuttuvassa maailmassa.  

 

Minna Ojanperä

aiheet: bryssel30