null Pitääkö maanviljelijän omistaa traktori?

Blogi – Yrittäminen

Pitääkö maanviljelijän omistaa traktori?

11.11.2019

Kokeilepa kysyä tutuilta, mitä maanviljelijästä tulee mieleen. Aika moni vastaa ”traktori”. Netin kuvahaussa sana maatalous antaa kuvia, joissa suuressa osassa näkyy traktori. Traktori ja muut työkoneet ovatkin maatalousyrittäjyydelle välttämättömiä, mutta kannattaako kaikkea omistaa vai voisiko koneita saada käyttöön muulla tapaa?

Viime vuosina yhteiskunnassa on entistä enemmän pohdittu jakamistalouden mahdollisuuksia. Moniin palveluihin on syntynyt aivan uusia toimintamalleja. Omaa omaisuutta jaetaan muiden käytettäväksi. Omistuksesta saadaan tuloja. Tuttuja palveluita ovat mm. AirBnB ja Uber. Lisäksi Lapin lomamökkejä on vuokrattu jo iät ja ajat.

Voisiko jakamistalouden malleja soveltaa myös maataloudessa. MTK ollut Skedin apuna www.skedglobal.com luomassa ratkaisua, jonka avulla tilat voivat saada koneita käyttöönsä sekä ansaita lisätuloa vuokraamalla omia koneitaan muille tiloille.

Potentiaalia ja halukkuutta maatalouden koneiden vuokraamiseen on paljon. Juuri tehdyn kyselyn mukaan kaksi kolmesta maatilasta saattaisi olla kiinnostunut vuokraamaan traktorin käyttöönsä. Kyselyyn vastasi lähes 200 maatilaa. Se kertoo myös, että yli puolella vastanneista on joko varmasti tai ehkä valmiutta vuokrata omaa traktoriaan välityspalvelua tarjoavan yhtiön kautta. Vielä suurempi osa vastaajista on valmis vuokraamaan jotain muuta kalusta, kuten esimerkiksi maanmuokkauskoneita tai perävaunuja.

Yleisimmin vuokratraktoria tarvittaisiin muutamia viikkoja. Luonnollisesti suurinta kysyntä on toukokuusta syyskuuhun, mutta tarvetta on ympäri vuoden. Traktoria tarvitaan yleisimmin normaaleihin tilalla tapahtuviin töihin, mutta myös lumitöihin sekä korvaamaan omaa rikkoutunutta traktoria.

Sopivana pidettyyn vuokrahintaan vaikuttaa traktorin tehot, mutta olennaisesti myös vuokra-ajankohta. Jos maatila pystyisi vuokraamaan traktoriaan muille kiireiseen peltotyöaikaan, olisi sesonkihinta huomattavasti hiljaisen ajan hintaa korkeampi. Aivan samalla tapaa kuin esimerkiksi laskettelukeskuksesta vuokrattavan mökin hinnassa on iso ero riippuen vuokraako sen marraskuussa vai hiihtolomalla.

Traktori on maataloudessa työväline. Mikä on maatalouden kannalta fiksuin tapa: omistaa vai vuokrata. Sitä kannattaa pohtia. Toisaalta jokainen maatila omistaa runsaasti kalustoa. Voisiko sitä vuokraamalla saada lisätuloja yritykseen? Lausahdus ”Laitetaan tase töihin” voisi saada aivan uuden merkityksen.

PUUN TAKAA

Marko Mäki-Hakola, elinkeinojohtaja, MTK


Olen metsää omistava, Ylöjärvellä vaimon ja lasten kanssa asuva nurmolainen. Vuoden 2016 alusta olen toiminut MTK:n elinkeinojohtajana MTK:n jäseninä olevien maaseudun yrittäjien hyväksi. Minulla on takanani MTK-järjestössä yli kymmenen vuoden ura monissa eri tehtävissä.
Maaseudun elinkeinot ovat tuttuja jo vuosikymmenten takaa. Metsässä olen kulkenut sekä retkeilemässä että töissä siitä lähtien, kun opin kävelemään 70-luvun lopulla.
Työssäni teen kaikkeni maaseudun elinkeinojen menestymiseksi. Minut tuntevat tietävät, etten millään pysty pitämään suutani kiinni, jos maaseudun yrittäjien asemaa yritetään jollain tapaa heikentää.