Takaisin WFO:n tieteellinen neuvosto: Prosessoimattoman punaisen lihan syöminen ei ole terveysriski

Uutinen – Kansainvälinen toiminta

WFO:n tieteellinen neuvosto: Prosessoimattoman punaisen lihan syöminen ei ole terveysriski

03.08.2021

Viidestä merkittävästä tutkimuksesta tehty tuore selvitys osoittaa, että prosessoimattoman punaisen lihan syönnistä alle 100 grammaa päivässä ei ole osoitettavissa terveysriskejä. Pikemminkin tutkimusdata viittaa aavistuksen siihen suuntaan, että jos punaisella lihalla on yhteys terveysvaikuksiin, yhteys on suojaava. Maailman viljelijäjärjestö WFO:n riippumattoman tieteellisen neuvoston tekemän selvityksen laadintaan on osallistunut 15 tutkijaa ja asiantuntijaa ympäri maailman.

Viisi tieteellisen neuvoston tarkastelemaa tutkimusta selvitti lihan kulutuksen yhteyttä kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien, paksusuolenyövän tai kuoleman riskiin. Mukana arvioinnissa oli maaliskuussa 2021 julkaistu, yli 134 000 ihmisen PURE-tutkimus, NutriRESC-paneelin yhteenveto 122 eri tutkimuksesta vuodelta 2019, marraskuussa 2018 julkaistu The Global Health Burden Study, lokakuussa 2020 julkaistu uusi The Global Health Burden Study sekä The WHO International Agency for Cancer Research (IARC) -tutkimukset vuodelta 2018. 


Eläinperäinen ruoka tärkeä erityisryhmille
 

WFO:n tieteellinen neuvosto korostaa raportissaan, että kaikki tilastolliset yhteydet lihan syönnin terveysriskeihin alle 100 gramman päivittäisellä kulutuksella ovat niin heikkoja, ettei niille ole vakuuttavaa tieteellistä näyttöä. Yhteys terveyteen näyttäytyy tutkimusten valossa neutraalina em. kulutustasolla.

Yhteenvetoraportti korostaa, että punaisella lihalla on muissa yhteyksissä todettuja positiivisia terveysvaikutuksia. Se on merkittävä, ravinnetiheä ja luonnollinen proteiinin, mikroravintoaineiden ja kriittisten bioaktiivisten yhdisteiden lähde osana tasapainoista ruokavaliota. Viimeaikainen YK:n ravitsemusraportti nostaa WFO:n tieteellisen neuvoston mukaan esiin, että erityisesti haavoittuvassa vaiheessa olevat väestöryhmät kuten lapset kohdussa ja kasvuiässä, hedelmällisyysiässä olevat naiset, sairaat ja ikäihmiset saavat tärkeää ravitsemusta eläinperäisestä ruuasta. Tässä mielessä lihan kohtuulliseen käyttöön tulisi kannustaa.


Lihankulutus ei ole relevantti ongelma globaalin terveyden näkökulmasta


Tieteellinen neuvosto huomautti, että nykyisellään vähemmän kuin prosentti koko maailman väestöstä kuluttaa enemmän kuin 85 grammaa punaista lihaa päivässä. Globaalin terveyden näkökulmasta lihan liikasyönti on niin harvinaista, ettei se ole raportin mukaan relevantti ongelma.

Raportin yhteenvedossa todetaan, että kansallisten hallitusten tai kansainvälisten järjestöjen kuten EU:n, YK:n (tai niiden aloitteiden kuten Food Systems Summitin) on virheellistä olettaa, että punaisen lihan vähentämiselle terveyssyistä vallitsee tieteellinen konsensus.

Suomessa punaisen lihan kulutus oli 2020 kulutustilastojen mukaan 134 grammaa luullisena ja kypsentämättömänä lihana, mistä todellinen syöty määrä on noin puolet.

Selvitys löytyy kokonaisuudessaan täältä: WFO Scientific Council synopsis paper: Consumption of Unprocessed Red Meat Is Not a Health Risk!Mari Lukkariniemi

asiantuntija, liha

lihavaliokunnan, sika-, siipikarjanliha- ja kananmunaverkoston sihteeri, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta

+358 40 171 9070

aiheet: lihantuotanto, wfo, punainen liha