Takaisin Taksonomian ilmastokriteerit lisäävät byrokratiaa - todellinen vaara piilee seuraavassa vaiheessa

Tiedote

Taksonomian ilmastokriteerit lisäävät byrokratiaa - todellinen vaara piilee seuraavassa vaiheessa

09.12.2021

Suomen ja 12 muun maan vastustuksesta huolimatta EU-maat hyväksyivät komission kehnon esityksen taksonomian ilmastokriteereiksi. Laaja vastustus on toivottavasti viesti komissiolle, että seuraavan vaiheen ympäristökriteereistä tulee metsän osalta luopua tai niiden käytettävyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

 – Koska ilmastokriteerien läpimeno näytti todennäköiseltä, olemme tulevaan sääntelyyn jo varautuneet ja jäsenemme pystyvät täyttämään tulevat velvoitteet Metsänhoitoyhdistysten OmaMetsä-palvelun kautta, toteaa MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola

 

EU komission ymmärtämättömyys metsäasioissa korostui jälleen tänään EU-maiden hyväksyessä kestävän rahoituksen taksonomian ilmastokriteerit. Komissio on haukannut aivan liian ison tehtävän itselleen, kun pyritään laatimaan globaalit kriteerit hyvin erilaisiin paikallisiin oloihin. Päätös tuo perusteetonta sääntelyä ja velvoitteita metsänomistajille ilman että rahoitusmarkkinoilta ohjautuu metsänomistajille uusia investointien rahoitusmahdollisuuksia. Mikäli puuta ostava teollisuus menee rahoituksen piiriin, tulee esimerkiksi yli 13 hehtaarin metsänomistajille metsäsuunnitelmavelvollisuus.

- Sinänsä hyvää tarkoittava kestävän rahoituksen järjestelmä on muodostumassa toimimattomaksi sääntelyjärjestelmäksi. Olemme metsänomistajajärjestössä jo kuitenkin varautuneet ilmastokriteereihin, ja metsänhoitoyhdistysten OmaMetsä palvelu tulee tarjoamaan metsänomistajille helpon kanavan velvoitteiden täyttämiseen, kertoo MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola

Kestävän rahoituksen taksonomian valmistelu jatkuu metsäsektorille mahdottomien ympäristökriteerien valmistelulla. Niiden pohjaluonnoksisissa luonnon monimuotoisuustavoitteisiin on esitetty mm. vaatimus jättää 20 prosenttia metsistä talouskäytön ulkopuolelle. Luonnokset vesittäisivät metsäsektorin mahdollisuudet ilmastonmuutoksen torjuntaan.

- Jatkamme työtä sen eteen, että ympäristökriteerien mahdottomuus ymmärretään. Katse kääntyy kuitenkin jo nyt myös hallituksemme suuntaan. Vaikka hallitus lopulta onnistui vastustamaan ilmastokriteereitä, oli vaikuttaminen myöhässä. Ympäristökriteereitä koskien hallituksemme on aloitettava voimakas vaikuttaminen välittömästi. Nykyinen hallitus tuskin haluaa jäädä historiaan siitä, että metsäsektorin toimintaedellytykset ja ilmastohyödyt romutettiin, vaatii Mäki-Hakola.

Taksonomiavalmistelu on herättänyt metsänomistajissa huolta kaikkialla Suomessa. MTK kehottaa kaikkia suomalaisia metsänomistajia puolustamaan mahdollisuuksiaan edelleen metsiensä hyödyntämiseen sekä tuomaan aktiivisesti esille metsien tarjoamia monia eri hyötyjä. Jäsentensä joukkovoiman avulla metsänomistajajärjestön viesti kuuluu.

 

Lisätietoja

Marko Mäki-Hakola, metsäjohtaja puh. 040 5026810