Takaisin Terveisiä Berliinistä

Blogi – Kansainvälinen toiminta

Terveisiä Berliinistä

22.01.2018

Vierailin viime viikolla Berliinin Grüne Wochella. Perinteinen saksalainen ruokamessu ja sen yhteyteen kehitetyt oheistapahtumat luovat hyvät puitteet seurata alan tilannetta maailmassa. Messujen yhteydessä järjestetään kansainvälinen GFFA-kongressi sekä maailman maatalousministereiden huippukokous. Avauspäivänä messuilla onkin koolla runsaslukuinen ja edustava joukko vaikuttajia ja asiantuntijoita ympäri maailman.  

Grüne Wochen avajaiset edeltävänä iltana ovat merkittävä foorumi maatalouspoliittisille puheenvuoroille. Puhujina tänä vuonna olivat mm. Saksan maatalousministeri Schmidt, tuottajajärjestö DBV:n puheenjohtaja Rukwied sekä myös EU:n maatalouskomissaari Phil Hogan. Saksan politikassa suurin mielenkiinto kohdistuu siihen, syntyykö maahan uusi hallitus konservatiivien ja sosiaalidemokraattien koalition pohjalta. Sosiaalidemokraattien oli määrä päättää osallistumisestaan pari päivää avajaistilaisuuden jälkeen. (Saksan SPD päätti 21.1., varsin tiukan äänestyksen jälkeen, että se lähtee mukaan hallitukseen. Puolue järjestää lopullisen hallitusohjelman hyväksynnästä vielä erillisen jäsenäänestyksen).   

Väistyvä maatalousministeri Schmidt käsitteli puheessaan Saksan mahdollisen tulevan hallituksen linjauksia maatalouden osalta. Uusi hallitus aikoo painottaa eläinten hyvinvointiin ja ympäristökysymyksiin liittyviä asioita. ”Tierwohl”  (eläinten hyvinvointi) on ollut Saksan politiikassa jo pitkään vahvalla sijalla, mutta seuraava hallitus aikaa ottaa asiassa uuden vaihteen. Saksa haluaa käyttöön eläinten hyvinvointimerkin, jonka taustalla on koko elintarvikeketju. Uusi hallitus aikoo vähentää oleellisesti glyfosaatin käyttöä Saksassa ja nostaa luomuviljelyn osuuden 20 prosenttiin. Schmidt totesi, että myös EU:n tulevassa maatalouspolitiikassa maanviljelijät tarvitsevat suoria tukia. Tuottajajärjestö DBV:n puheenjohtaja Rukwied korosti sitä, että Saksan on lisättävä maksuosuuttaan EU:n tulevassa rahoituksessa yli yhteen prosenttiin BKT:stä.

Grüne Woche -messut ovat loistava tapahtuma edistää suomalaisen ruoan menekkiä ja vientiä Saksan markkinoilla. Aktiivisella osallistumisella voimme luoda positiivista Suomikuvaa ja esitellä ja myydä matkailu- ja palveluyrittäjiemme tuotteita, metsiämme ja luontopalveluyrittäjiä unohtamatta. Vuosittain järjestettävällä, alallaan maailman suurimmalla messutapahtumalla vierailee yli 400 000 kävijää. Suomen osasto messuilla kokosi tänä vuonna noin 30 yrittäjää, lähinnä pieniä matkailu ja elintarvikeyrityksiä sekä tislaamoiden ja panimoiden tuotteita. Suuret suomalaiset elintarvikeyritykset loistivat poissaolollaan. Ehkä Grüne Woche kannattaisi noteerata myös suurissa yrityksissämme.

EUROOPASTA JA EU:STA

Simo Tiainen, johtaja, MTK


Olen Itä-Suomesta opintielle ja maailmalle lähtenyt maatilan poika.
Bryssel ja EU ovat vuosien varrella tulleet tutuksi eri työtehtävissä, mm. MTK:n Brysselin toimistossa. Nykyinen tehtäväni Euroopan Talous- ja Sosiaalikomitean (ETSK) jäsenenä vie minut edelleen säännöllisesti Brysseliin.
Asun Vantaalla, vietän kesäni pääosin Tuusulassa ja kotitilani Savonlinnassa on edelleen tärkeä paikka. Perheeseeni kuuluvat vaimoni Helena ja kolme opiskelevaa lasta. Harrastan liikuntaa ja musiikkia.
Tässä blogissa käsittelen erityisesti ajankohtaisia EU-aiheisia teemoja.