Takaisin Työhyvinvoinnin edistämiseen löytyy työkaluja - mikä on sinun työhyvinvointitekosi vuonna 2022?

Uutinen – Jäsenyys

Työhyvinvoinnin edistämiseen löytyy työkaluja - mikä on sinun työhyvinvointitekosi vuonna 2022?

04.02.2022

Maatiloilla tehdään kotimaisen ruuan tuottamisessa tärkeää ja arvokasta työtä. Työn vastuullisuutta lisää se, että monilla tiloilla huolehditaan myös eläinten hyvinvoinnista. Vastuullisuuteen kuuluu myös pitää huolta omasta hyvinvoinnista, ja varautumisella turvaat tilan toimintaa ja välität myös läheisistä. Mikä on sinun työhyvinvointitekosi tälle alkaneelle vuodelle 2022? Löydät työhyvinvoinnin edistämisen keinoja tästä jutusta, voit valita yhden tai useamman. Voi olla, että sinulla on käytössä monikin työväline ja olet esimerkkinä muille. Kun pidämme itsestämme hyvää huolta, voimme suunnata voimavaroja myös toisten hyvinvoinnin edistämiseen. Auttamisen on todettu lisäävän myös antajansa hyvinvointia, elämän merkityksellisyyttä ja tuottavan iloa.


Yhteisöllisyys


Hyvinvointi koostuu minun ja sinun hyvinvoinnista yhteensä. Toisen ihmisen kohtaaminen, ajatusten ja tunteiden jakaminen on tärkeä osa arjen hyvinvointia. Korona-aika on tehnyt tästä haasteellisempaa, eristänyt meitä toisistamme. Nyt on rajoitukset, mutta tautitilanteeseen luvataan helpotusta. Nyt on aika ottaa puhelin käteen ja soittaa ystävälle ja kaverille, poiketa naapuriin iltakahville, lähteä tuottajayhdistyksen saunailtaan, osallistua kyläkokoukseen. Selätetään yksinäisyyttä yhdessä!

 

Minkä arvosanan annat omalle työkyvylle?


Milloin viimeksi pysähdyit ja kuulostelit ajan kanssa miten voit? Omaa työkykyä voi pysähtyä arvioimaan myös ammattilaisen kanssa. Tähän hyvä kumppani on työterveyshuolto, johon liittyminen on maatalousyrittäjälle vapaaehtoista. Liittyminen kannattaa, sillä saat työterveyden asiantuntijan mukaan verkostoihisi, ja tahon joka seuraa esim. työperäisten sairauksien riskejä. Melan kehittämällä työterveyshuoltosovelluksella yhteydenpito on vaivatonta. Työterveyshuollosta saat myös ohjausta ja lähetteitä työkykyä edistäviin kuntoutuksiin. Silloin saat niihin myös sijaisapulomittajan. Jos et ole vielä työterveyshuoltosopimusta tehnyt, voit olla yhteydessä omaan tuottajaliittoon. Osa niistä on valmiiksi kilpailuttanut palvelutuottajia. Myös monet tuottajaosuuskunnat ovat tehneet tätä valmiiksi puolestasi.

Melan uusi työterveyshuoltosovellus auttaa maatilan riskienhallinnassa | Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela

Maatalousalan työterveyshuolto | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Kuntoremonttikurssi maatalousyrittäjille Turun Holiday Clubissa Caribiassa


Ota vaikeat asiat puheeksi


Joskus elämään kertyy vaikeita asioita niin paljon tai niin raskaita että pelkkä ajatus puhumisesta ahdistaa. Melan työhyvinvointiasiantuntijat ovat käytettävissä ja tulevat tilalle purkamaan vyyhtä kanssasi. Heidän palvelunsa ovat maksuttomia, luottamuksellisia ja asiantuntevia. Heidän kauttaan voit saada myös maksupalvelusitoumuksia toisten asiantuntijoiden käyttämiseen, jos tarvitset eteenpäin pääsemiseksi terapeuttia, työnohjaajaa tai juridista asiantuntijaa. He osaavat auttaa eteenpäin myös taloudellisen avun asioissa.

Projektin yhteystiedot | Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela

 


Hyvinvointiosaamista voi kartuttaa

 

Työhyvinvointitaidot ovat osa tämän päivän työelämätaitoja. Omaa hyvinvointiosaamista voi lisätä osallistumalla Melan maatalousyrittäjille järjestämille Hvvinvoinnin ABC-kursseille, joita järjestetään ympäri maata. Melan sivuilla olevasta tapahtumakalenterista löydät ajantasaiset tiedot

Maatalousyrittäjän hyvinvoinnin ABC Turussa | Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela


 

Vertaistuki on valmiiksi rakennettuja siltoja


Meillä on elämäntilanteita, joissa saman kokeneen ihmisen kanssa keskustelu kantaa ja vie eteenpäin eniten. Sanotaan, että vertaistuessa silta vaikean etämän tilaneen yli on rakennettu valmiiksi, kun toinen on jo sitä polkua kulkenut ja samankaltaisesta tilanteesta selvinnyt.

Maaseudulta löytyy koulutettuja vertaisauttajia, mutta vertaistuki voi löytyä myös omalta kylältä tai somesta. Puhelimen myötä voit saada tukihenkilön myös toisesta maakunnasta.

Veli Kaukkila: ”Vertaisuudessa sillat on rakennettu valmiiksi” - Maaseudun tukihenkilöverkko (tukihenkilo.fi)

 

Irrottautuminen arjesta kannattaa


Arjesta irtaantuminen kannattaa. Jos taloudellinen tilanteesi on haastava, voit tehdä lomahakemuksen allaolevasta linkistä ja saada mahdollisuuden päästä perheen kanssa lomalle. Perhelomien lisäksi on tarjolla työikäisten maatalousyrittäjien lomia sekä Työt takana- lomia eläkeikäisille.

Lomia yrittäjille ja maatalousyrittäjille - Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto (mtlh.fi)

 

Kriisitilanteisiin asiantuntija-apua tarjolla


Elämä voi suistua turvallisilta raiteiltaan läheisen sairastumisen, menehtymisen tai muun äkillisen tapahtuman vuoksi. Hyvinvoinnin varmistamiseksi kriisitilanteisiin kannattaa ottaa vastaan tarjottua asiantuntija-apua ja/tai hankkia sitä itse.

Päivystävästä kriisipuhelimesta vastataan 24/7 Valtakunnallinen Kriisipuhelin (mielenterveysseurat.fi)

Korona-aikana on perustettu yrittäjien kriisikeskus, joka palvelee myös maatalousyrittäjiä

Yrittäjän kriisikeskus – Yrittäjän kriisikeskus | Keskusteluapua yrittäjille valtakunnallisesti (mielenterveysseurat.fi)

 

Varautuminen on viisautta ja välittämistä läheisistä

 

Maatilojen varautumiseen on tehty Savonia AMK:ssa työkalu, jota voit käyttää omatoimisesti tai yhdessä asiantuntijan kanssa. Varautumissuunnitelmassa käydään tilan riskit läpi niin veden saannin, sähkön toimituksen, työprosessien, kuin henkilöriskien osalta. Varautumissuunnitelman yhteydessä on hyvä hoitaa myös tarvittavat perheoikeudelliset asiakirjat kuntoon kuten edunvalvontavaltuutus, testamentti sekä tehdä tarvittavat sähköiset käyttöoikeudet varahenkilölle

Maavara | Maatilojen varautumisen työkalut (savonia.fi)

 



Maire Lumiaho

asiantuntija, sosiaaliturva ja hyvinvointi

sosiaalipolitiikka, lomituspalvelut, tapaturmavakuutus, luopumistukiasiat

+358 20 413 2359

aiheet: mtk, työhyvinvointi, työssä jaksaminen, mielenterveys