Takaisin Vappu - kevään, yhdessäolon ja herkullisen ruuan iloinen juhla

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Vappu - kevään, yhdessäolon ja herkullisen ruuan iloinen juhla

26.04.2024

Pitkän talven jälkeen kevät on tervetullut vieras.  Valo voittaa pimeyden ja aurinko sulattaa viimeisetkin kinokset. Kevään juhla, vappu kokoaa yhteen niin työväen, opiskelijat kuin kaikki muutkin iloitsemaan. Vappu on myös suomalaisen ruuan juhla. Kevään lähestyessä viljelijät aloittavat satokauden työt ja mieli virittäytyy kevätkylvöihin ja tulevaan satokauteen.

Monen vapun viettoon kuuluvat munkit tai tippaleivät, öljyssä uppopaistettavat herkulliset leivonnaiset. Uppopaistamiseen sopii erinomaisesti kotimainen rypsiöljy. Pehmeän ja neutraalin makuinen öljy kestää hyvin kuumennusta, ja takaa tasaisen paistojäljen.

Makeat herkut viimeistelee kotimainen sokeri. Vappuherkkujakin hankittaessa kannattaa kaupassa kiinnittää huomiota pakkausmerkintöihin. Suomalaisen ruuan, joka on jalostettu Suomessa, tunnistat Hyvää Suomesta -merkistä. Lihan ja maidon alkuperä on ilmoitettava raaka-aineluettelossa. Kotimaiset vihannekset, kukat ja vaikkapa yrttiruukut tunnistat Sirkkalehtimerkistä. 

Vappupäivän brunssi on ihana tapa kokoontua yhteen perheen tai ystävien kanssa. Brunssille sopivat monenmoiset makeat ja suolaiset herkut. Itse tekemällä näyttävän pöydän saa koottua kohtuullisin kustannuksin. Itse tehdyn ruuan makua ja ravitsemuskoostumusta on myös helppo säädellä.

Reilusti maustettu ruoka ja esimerkiksi yrtit antavat hyvää makua vähemmällä suolalla. Täyteläinen koostumus jälkiruuissa ja vaikkapa ihanat kotimaiset marjat niissä takaavat, että pieni sokerilisä riittää mahtavaan makuelämykseen. Leivonnasta tutut mausteet sopivat myös moneen muuhun.

Kokeile tänä vuonna vappuaaton pöytään tai iloiseen vappubrunssiin perunamunakasta ja marjapiirakkasmoothieta! Perunamunakas on helppo ja edullinen, kaikille maistuva tyylikäs tarjottava. Se on myös helppo valmistaa etukäteen, ja se maistuu sekä lämpimänä että kylmänä. Kotimaiset kananmunat ovat turvallista tarjottavaa, ja munakkaan voi huoletta jättää keskeltä pehmeäksi.

Marjapiirakkasmoothiessa yllättävät ruisleipä ja tutut leivontamausteet. Mahtavasta maitotuotteiden valikoimasta smoothieen sujahtaa vaihteeksi kermaviiliä - pehmeä maku yhdistettynä tuttuihin mausteisiin on kuin kotoinen marjapiirakka lasissa! Smoothie maistuu kaikille, ja siihen sopivat kaikki kotimaiset marjat. Gluteiiniton smoothie onnistuu samalla ohjeella jättämällä pois leivän.

 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: ruoka, suomalainen ruoka, juhlapyhä, vappu, juhla