null Viljojen ja öljykasvien tuotanto

Artikkeli – Viljely ja muut kasvit

Viljojen ja öljykasvien tuotanto

4.12.2018

Suomi on maailman pohjoisin viljaa tuottava maa. Kasvinviljelytiloja oli yhteensä reilu 30 600 kappaletta vuonna 2017. Viljeltyä alaa Suomessa on yhteensä reilu 2,27 miljoonaa hehtaaria ja siitä yli puolet on viljan sekä öljy- ja valkuaiskasvien viljelyssä.

Luken vuoden 2018 ennakkotietojen mukaan ohra-ala kasvoi edellisvuoteen nähden. Sen sijaan kauran, vehnän ja rukiin viljelyalat pienenivät. Myös rapsi- ja rypsiala pienenivät.

Eniten viljelty kasvi on ohra

Ohraa käytetään rehuksi suoraan tiloilla, mutta myös teollisuuden raaka-aineena rehu-, tärkki- sekä mallasteollisuudessa. Ohraa tuotetaan eniten Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Hämeessä.

Kaura on terveysruokaa

Toiseksi suosituin viljelykasvi on kaura. Kaura on vaatimaton kasvi, joten se sopii hyvin viljeltäväksi Suomessa. Kaura sisältää beetaglukaania, eli vesiliukoista kuitua. Kauran merkitys vientituotteena on kasvanut koko EU-jäsenyyden ajan. Suomessa onkin erityisosaamista mm. puhdaskauran viljelyyn eli gluteenittoman kauran viljelyyn. Kauraa viljellään eniten Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Hämeessä, Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Suomi on toiseksi suurin kauran viejämaa maailmassa.  

Leipäviljoista tärkein on vehnä

Vehnän merkitys viljelykasvina on kohonnut viime vuosien aikana. Sen käyttö on myös yleistynyt rehuteollisuuden puolella. Päätuotantoalueet ovat Varsinais-Suomi ja Uusimaa.

Rukiin suurimmat tuotantoalueet ovat Varsinais-Suomi ja Uusimaa

Rukiin viljelyala on ollut hyvin vaihteleva koko EU-jäsenyyden ajan ja ruista on lähes koko 2000-luvun ajan jouduttu tuomaan. Muutaman viime vuoden ajan rukiin viljelyala on kasvanut voimakkaasti vuoteen 2017 asti. Luken ennakkotietojen mukaan vuoden 2018 ruisala lähes puolittui edellisvuoteen nähden.

Öljykasvit

Öljykasvien viljelyala on vaihdellut viime vuosien aikana todella rajusti. Vuonna 2017 rypsiä ja rapsia viljeltiin 65 200 hehtaarilla. Rapsia tuotetaan eniten Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla, kun taas rypsiä tuotetaan eniten Etelä-Pohjanmaalla. 

Lisää aiheesta:
VYR, Vilja-alan yhteistyöryhmä

Katso myös


aiheet: vilja, öljykasvi, ohra, kaura, ruis, vehnä, viljely, viljelykasvi, rypsi

Suositellut artikkelit

Suomen pelloilla kasvaa  - neljää pääviljaa: vehnää, kauraa, ruista ja ohraa  - kahta öljykasvia: rypsiä ja rapsia - proteiinirikkaita palkokasveja: hernettä ja...

2

18.09.2019

Viljatori myös mobiilissa

18.09.2019

Viljatori on viljan sähköinen kauppapaikka. Nyt siitä on julkaistu myös mobiiliapplikaatio. Käy lataamassa se puhelimesi sovelluskaupasta. Lisäksi sinun täytyy vain rekisteröityä Viljatoriin. Sekä...

Viljatori.fi on verkkopalvelu, jossa viljelijät voivat myydä satoansa haluamissaan erissä helposti ja luotettavasti, parhaaseen markkinahintaan. Ostajina kauppapaikalla ovat viljaa käyttävä teollisuus ja...