Takaisin Vuoden Tarjoilija ja Vuoden Kokki 2019 matkalla Turun saariston maatiloilla

Uutinen

Vuoden Tarjoilija ja Vuoden Kokki 2019 matkalla Turun saariston maatiloilla

16.08.2019

Vuoden Kokki 2019 Mikko Kaukonen ja Vuoden Tarjoilija 2019 Heidi Martikainen vierailivat 12.-13.8 Varsinais-Suomen saariston maatiloilla tutustuen maatalousyrittäjiin ja ruoan alkuperään. Matkan järjestivät yhteistyössä MTK, SLC sekä ELO-säätiö. Matkalla vierailtiin eri tuotantosuuntien tiloilla Kemiönsaarella, Paraisilla, Korppoossa ja Nauvossa. Matkalla ruoantuottajat ja ravintola-alan huippuammattilaiset kävivät mitä mielenkiintoisempia keskusteluja. Päällimmäisenä matkasta jäi mieleen se, kuinka arvokasta ja vastuullista työtä tuottajat tekevät kuluttajien hyväksi. Voimme olla vain ylpeitä juhliessamme ensimmäistä suomalaisen ruoan päivää 4.9.

Ekholmin tila Kemiössä. Kuva: Terhi Löfstedt.
Ekholmin tila Kemiössä. Kuva: Terhi Löfstedt.

Matka alkoi Kemiönsaarelta, Anders Abrahamssonin Kullas Gård -tilalta. Tila on periytynyt sukupolvelta toiselle jo vuodesta 1728 lähtien ja tilan nykyiset omistajat ovat yhdeksännen polven viljelijöitä. Tilalla viljellään muun muassa jäävuorisalaattia, parsakaalia, kukkakaalia, kesäkurpitsaa, kurkkua, viljaa ja jopa eksoottisena pidettyä vesimelonia. Anders kertoi, että aina talven tullen hän alkaa haaveilla uuden viljelykasvin viljelemisestä. Ensi kesäksi hän onkin suunnitellut punakaalin mukaan ottamista. Kesäisin tilalla on suoramyyntiä.

Kemiönsaarella vierailtiin myös Nyborg Gårdissa, jossa tilaa on jatkamassa kolmannen sukupolven viljelijä, agrologi Oskar Ekholm. Tilalla viljellään perunaa, sipulia parsaa, mansikkaa, valkosipulia ja tilliä. Perunalajikkeiksi on valikoitunut suomalaisten suosikit, Annabelle ja Timo. Vuoden Kokki 2019 Mikko Kaukonen kertoikin, että erityisesti Annabelle-perunaa suositaan tasokkaissa ravintoloissa sen voittamattoman maun ja ruoanlaittoon sopivan koostumuksen vuoksi.
 
Matka jatkui taksiveneellä kohti meren äärellä sijaitsevaa Paraisten porttia. Ravintolassa tarjottiin Hereford-pihvikarjan lihasta tehdyt hampurilaiset. Lounaan jälkeen matkaa jatkettiin suoraan Johan ja Nina Hermanssonin 250:n hehtaarin nautakarjatilalle Sorpo Herefordille. Tilalla kasvatetaan eettisesti ja vastuullisesti lihakarjaa sekä tuotetaan tilan omia lihatuotteita. Sen lisäksi tilalla on 130 hehtaaria metsää.

Vuoden Tarjoilija 2019 Heidi Martikainen ja tilan isäntä Johan keskustelivat tilalla tämän hetken ruokamatkailun ilmiöstä, ruoan tarinallistamisesta, jossa on kyse elämyksien liittämisestä ruokaan esimerkiksi kytkemällä ruoka tuottajiin, paikallisiin tarinoihin ja paikalliskulttuuriin. Heidin kokemuksen mukaan ravintoloissa yhä useampi asiakas on kiinnostunut, miltä tilalta raaka-aineet tulevat.
 
Nautakarjatilalta suunnattiin Manner-Suomen suurimmalle omenatilalle, joka sijaitsee Heisalan saarella. Toni Rahkosen tilalla tutustuttiin omenatuotteisiin ja -juomiin, joita tuotetaan yhteistyössä Skärgårdscider-panimon kanssa. Tilalla ollaan investoitu vähähappiseen varastoon, jonka avulla omenat säilyvät hyvinä pidempään. Lisäksi viljelmän kokoa on kasvatettu runsaasti viime vuosina. Tilalla saimme maistiaiset omenista, sekä Skärgårdscideriä edustavalta Juho Nummelta mukaan vietäväksi omenajuomia, joiden kuvitukset ovat taitavien Johanna Hörkkön ja Joonas Lehtimäen käsialaa.

Matka jatkui hotel Nestoriin Korppoon, jonka ovat perustaneet Pia Rousku ja Frank Hellgren vuonna 2009 vanhalle sukutilalleen. Pariskunnan poika William Hellgren perusti hotellin yhteyteen vuonna 2016 ravintola Back Pocketin, jonka menussa hyödynnetään lähialueen raaka-aineita. Ravintolassa nautittiin maittava illallinen ja yö vietettiin päärakennuksen tunnelmallisissa huoneissa.

Aamulla matka jatkui Paraisiin Sverker ja Anette Blombergin maitotilalle Vestergård Nauvoon, jossa tuotetaan maitoa Länsimaidolle (Valio). Blombergit ovat ainoita maidontuottajia saarella. Heidän tilaansa kuuluu 60 lypsylehmää. Tilallaan Blombergit hyödyntävät uusinta teknologiaa; navetassa nähtiin kuinka lypsyrobotti hoitaa lypsyn ja kuinka lehmien aktiivisuutta mitataan aktiivisuuspannalla. Vierailun lopuksi saatiin maistiaiset Anetten tekemästä uunijuustosta ja Valion sponsoroimista jogurteista.

Viimeinen vierailukohde oli Kirsi ja Greger Anderssonin lammastila Korsnäs Östergård Nauvossa. Tilan 200 lammasta ovat roduiltaan suomenlampaita ja ahvenanmaanlampaita. Tilalla myydään suoramyyntinä luonnonlaitumilla laiduntavien karitsojen lihaa, lampaantaljoja sekä villalankaa. Mikko Kaukonen valmisti tilalla herkullista lampaan maksaa ja tilan isäntä Greger tarjoili paikallista Nagu distilleryn kuusenkerkkä-giniä.  

Kiitos kaikille osallistuneille!

Pauliina Aarnivuo, viestinnän kesätyöntekijä