Takaisin Tuloksellinen WTO:n ministerikokous pitkästä aikaa

Uutinen

Tuloksellinen WTO:n ministerikokous pitkästä aikaa

28.06.2022

WTO:n ministerikokouksissa tapahtuu aina yllättäviä käänteitä. Balilla 2014 päästiin vientikilpailussa oleellisesti eteenpäin. Balin jälkeen onkin ollut hiljaisempaa tuloksellisuudessa. Nyt Genevessä 12-17.6.2022 pidetyssä kokouksessa (MC12) päästiin odotuksista huolimatta merkittävästi eteenpäin korona-rokotteiden jakelun parantamiseksi laajennetun tekijänoikeusuudistuksen (TRIPS) kautta, Maailman ruokaohjelman (WFP) hankintojen vientirajoitteita purettiin, kalastustukien purussa päästiin eteenpäin ja SPS- sekä maataloustukien työohjelmat liikahtivat askeleen eteenpäin. Intian aloite julkisten varastointiohjelmien käytöstä köyhien ravitsemuksen tukemiseen ei edennyt, kun vastapainona oli maatalousviejämaiden markkinoiden laajasta avaamisesta vastineeksi ja tukijärjestelmien läpinäkyvyyden parantaminen. Myös palveluiden kotimaisten säännöt ja E-kaupan sääntely etenivät myös merkittävästi.

Ruokaturvan toteuttaminen Ukrainan kriisin seurauksina muutti maatalouskeskustelujen perusasetelmaa.
Ruokaturvan toteuttaminen Ukrainan kriisin seurauksina muutti maatalouskeskustelujen perusasetelmaa.

WTO uudelle pääjohtajalle Ngozi Okonjo-Iwealalle MC12-kokous oli näytön paikka. Oli pakko saada tuloksia, jotta organisaatio perustelisi tarpeellisuutensa. WTO:n tulevaisuuden kannalta oli tärkeää sopia rakenneuudistusohjelmasta ja erityisesti jumissa olleen valitusmekanismin pattitilanteen purkamisesta. Seuraava kokous MC13 on jo ensi vuonna joko Kamerunissa tai Arabiemiraateissa.

Kuten kaikissa kansainvälisissä poliittisissa kokouksissa, niin myös Genevessä ensin kokoontui 58 ministeriä yhteen osoittaakseen tukensa Ukrainalle Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamien ongelmien keskellä. Ukrainan tilanne varmasti myös auttoi kokousta pyrkimään tuloksiin.

Kalastussopimuksen tarve on mm. YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa (SDG-tavoitteet). Ratkaisua haettiin tuloksetta jo Buenos Airesin ministerikokouksessa 2018. Ylikalastusta on leikattava kalakantojen säilyttämiseksi, mutta ratkaisua ei ole löytynyt helpolla. Nyt otettiin merkittävä askel eteenpäin. Päätöksessä määritellään ylikalastus, kalastuksen tuet, tukijärjestelmät, kalastuslaivueiden purkutuet ym.

Korona-rokotteiden saatavuudesta on keskusteltu monesta näkökulmasta. Etelä-Afrikka, Intia, USA ja EU ovat vääntäneet pohjaa ministerikokouksen ratkaisulle. Monet ovat kritisoineet jo lopputulosta, mutta monelle ratkaisu sisältö ei ole avautunut. EU:n näkökulmasta ratkaisun pohja on yleisen TRIPS-sopimuksen sisällön avaaminen waiverillä, jolla taataan kriisitilanteessa patenttisuojan avaaminen tuotannon käynnistämiseksi. EU:n mielestä tämä päätös oli parempi kuin jos vain korona-rokotteista olisi tehty päätös. Monessa jutussa on Intia ja Etelä-Afrikan halu avata ja vesittää tekijänoikeuksia eli IPR-suojaa. Käytännössä EU vahvistaa nykyistä TRIPS-sopimuksen tulkintaa pakkolisensioinnista kriisitilanteissa.

Maailman ruokaohjelman, WFP:n hankinnat ovat herättäneet mielenkiintoa. Nobel palkittu järjestö on joutunut kummalliseen tilanteeseen, kun sen hankinnoista muutamat maat ovat alkaneet periä vientiveroja. Lisäksi kriisitilanteessa monet viejämaat ovat kieltäneet viennin kokonaan, kuten Argentiina. Ratkaisun lopputuloksena WFP:n humanitääriseen apuun tarkoitettujen elintarvikkeiden ostot ovat siis jatkossa vapautettuja hintaa lisäävistä kustannuksista. WFP:n lisäksi kokouksessa teki julkilausuman ruokaturvan kriittisistä kohdista, jotka ovat tulleet esiin Ukrainan viljan etsiessä reittejä maailmanmarkkinoille.

Maatalouskysymyksissä liikettä ei juuri ollut. Kestävän kehityksen ottaminen mukaan kauppapolitiikan ytimeen on merkittävä askel toteutettaessa EU:n Green dealiä ja Farm to Fork -stategiaa. EU ei voi olla yksin kehittämässä säädöspohjaista siirtymää kestäviin ruokajärjestelmiin. Ruokaturvan toteuttaminen Ukrainan kriisin seurauksina muutti maatalouskeskustelujen perusasetelmaa, jossa Intian ruokaturva-aloita, markkinoiden avaaminen ja toimintojen läpinäkyvyys olivat keskeiset neuvottelukysymykset.

WTO:n tulevaisuus on usein kytketty WTO:n rakenteen uudistamiseen. WTO:n valituselimen tulevaisuuden varmistaminen eli WTO:n ”kruunun jalokivi” saatiin pelastettua. MC12 sai uudelleen liikkeelle valituselimen toimivuuden takaamisen. Valituselimen tuomarien nimitys on ollut nimitysblokissa ja päätösten pohjalle ei

ole riittävästi enää valtuutettuja tuomareita. Käytännössä MC12 määritti työn prioriteetit kohti seuraavaan ministerikokoukseen asti. Aikataulu uudistukselle on 2024.

Seuraava ministerikokous MC13 on jo ensi vuonna. Aikataulu on tiukka, mutta se antaa myös työkalun asioiden eteenpäin viemiseen. Eli monet asiat jäivät valmisteltavaksi seuraavaan kokoukseen ja aikataulu pitää huolen siitä, ettei voida vain odottelemaan kokousta. Paikkana on joko Kamerun tai Arabiemiraatit.



Juha Ruippo

johtaja, kauppapolitiikka ja kansainväliset suhteet

kauppapolitiikka, kehitysyhteistyö, EU-asioiden koordinaatio Suomessa: EU:n budjetti, kestävä rahoitus, pohjoismainen viljelijäyhteistyö (NBC), World Farmers' Organisation (WFO), FAO, AgriCord, Food Systems Summit

+358 20 413 2341

+358 40 55 33 232

aiheet: wto, kauppapolitiikka