MTK:n ja SLC:n maaperäohjelma

Paluu juurille – pidetään kiinni maan tuottavuudesta ja arvostuksesta


Maaperä kätkee moninaiset ratkaisut huoltovarmuuteen, ilmastonmuutokseen sekä ympäristön tilan turvaamiseen. Ratkaisut ponnistavat käytännön maa- ja metsätaloudesta, mutta vain jos maan kasvukunnolle annetaan mahdollisuus. 25.5.2021 julkaistu maaperäohjelma avaa maaperän ominaisuuksien riippuvuussuhteet ja maan hoidon mahdollisuudet biotalouden perustana.

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin maaperäohjelmasta. Dokumentti sisältää 12 kysymystä.

Maaperäohjelma ponnistaa MTK:n ympäristölupauksista ja tuo samalla päätökseen ohjelmasarjan, jonka aiempia julkaisuja ovat ilmasto-, luonnon monimuotoisuus- ja vesiohjelmat.

MTK:n jäsenille suunnatun Ympäristöluotain-kyselyn mukaan suomalaisille viljelijöille ja metsänomistajille maan tuottokyky ja puhtaus on merkittävimpiä ympäristölupauksia.  Elinkeinon heikko kannattavuus, rakennekehitys sekä maanhallinnan epävarmuus vaikeuttavat maanhoidon tahtotilan täyttämistä.  

Maaperäohjelmassa alleviivaten viljelijälähtöisyyttä ja käytännön realismia muuttuvassa maailmassa tiedeperusteisti. Se koostuu toimenpiteistä, jotka maa- ja metsätaloustoimijat näkevät oleellisiksi askeliksi maaperän tuottavuuden ja puhtauden turvaamiseksi. Perustana:

  • Kasvutekijöiden toimivuus ja tasapaino  
  • Turvalliset panokset   
  • Laadukas mittaaminen   
  • Maaomaisuuden suoja
     

Ympäristöstä. Yhdessä. Paluu juurille. -webinaari

25.5. järjestetyn webinaarin tallenne on katsottavissa alta. Webinaarissa käytiin läpi maaperäohjelman teemoja eri organisaatioiden asiantuntijoiden alustamina.