null Kananmunan tuotantotapamerkinnät ja jäljitettävyys ovat ensiluokkaisia

Tiedote

Kananmunan tuotantotapamerkinnät ja jäljitettävyys ovat ensiluokkaisia

19.2.2019

Kananmunien tuotantotavat ovat erittäin hyvin merkitty. Kuluttajille on Suomessa tarjolla neljällä eri EU:n hyväksymällä tuotantotavalla tuotettuja kananmunia. Tuotantotavan voi tarkastaa helposti kananmunapakkauksesta ja jokaisen kananmunan kuoressa olevasta leimasta. Numero 3 tarkoittaa, että kananmunat on tuotettu pienryhmä- eli virikehäkkikanalassa, 2 tarkoittaa lattiakanalaa, 1 ulkokanalaa ja 0 luomukanalaa. Merkintöjen ja kananmunaketjun tiiviin toiminnan ansiosta jokainen kananmuna on jäljitettävissä tuotantotilalle saakka. 

Viime vuonna 58 % kananmunista tuotettiin pienryhmäkanaloissa, 33 % lattiakanaloissa, 7 % luomukanaloissa ja 2 % ulkokanaloissa. Kananmunayrittäjät seuraavat kananmunien kysyntää ja ala reagoi kysynnän muutoksiin. Muutokset ja investoinnit vaativat kuitenkin aikaa, sillä pelkästään kanojen tuotantokausi on yli vuoden mittainen. Lisäksi investointien tekemisen on oltava taloudellisesti kannattavaa. Viime vuonna virikemunien tuotanto väheni ja lattia-, ulko- ja luomumunientuotanto kasvoi. Luomumunientuotanto kasvoi jopa 20 %.
 
Tuotantotavasta riippumatta kotimainen kananmuna on laadukas elintarvike, jonka tuottamisessa on otettu huomioon niin eläinten, ihmisten kuin ympäristönkin hyvinvointi. Kananmunien tuotannosta saa lisätietoa mm. Siipikarjaliiton YouTube-kanavalla olevasta videosta Kana-ala tiedolla, taidolla ja teknologialla tulevaisuuteen: https://www.youtube.com/watch?v=EnaDkR6xEqg

Lisätietoja:
MTK ry, asiantuntija Marjukka Manninen, puh. 050 533 8924
Suomen Siipikarjaliitto ry, toiminnanjohtaja Hanna Hamina, puh. 050 573 0773


Suositellut artikkelit

1

11.10.2019

Kananmunantuotanto

11.10.2019