Takaisin Kananmunantuotanto

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Kananmunantuotanto

01.09.2023

Suomalainen kananmunantuotanto on maailman huippua. Meillä on lukemattomia vahvuuksia. Kanojemme nokkia ei typistetä, kananmunissa ei ole salmonellaa ja antibioottien käyttö on hyvin vähäistä. Antibiootteja käytetään vain sairauksien hoitoon, ei ennaltaehkäisevästi. Kuluttaja voi turvallisesti syödä kaikkia kotimaisia kananmunia vaikka raakana.  

Salmonellaton kananmuna ei ole maailmalla itsestäänselvyys, toisin kuin meillä Suomessa, missä voimme kakkutaikinaa huoletta maistaa. Kanalayrittäjät ovat jo pitkään tehneet laatutyötä kanaloiden tautisuojauksen eteen ja sitä kautta koko kansanterveyden hyväksi. Suomi saikin EU:hun liittyessään kansallisen salmonellavalvontaohjelman, jonka avulla eläintautitilanne on saatu pidettyä Suomessa erinomaisella tasolla.    

Tuotantotavat  

Kananmunien tuotantotavat on erittäin hyvin merkitty. Erilaisille kuluttajille on tarjolla eri tavoin tuotettuja kanamunia ja tuotantotavan voi tarkastaa kananmunasta:    
3 = virikehäkkikanala  
2 = lattiakanala  
1 = ulkokanala  
0 = luomukanala.   
   
Kananmunista 24 % tuotetaan virikkeellisissä pienryhmäkanaloissa, 66 % lattiakanaloissa, 6 % luomukanaloissa ja 3 % ulkokanaloissa. Vuodesta 2012 lähtien munivia kanoja on saanut pitää vain varustelluissa häkeissä, mistä on säädetty neuvoston direktiivissä 1999/74/EY, munivien kanojen suojelun vähimmäisvaatimuksista.  
 
Vähittäiskaupan vastuullisuuslinjausten mukaisesti kananmunien virikehäkkituotanto vähenee entisestään, sillä kaupat luopuvat virikehäkkimunien myynnistä vaiheittain lähivuosien aikana.  

Kanalan muuttaminen toiseen tuotantomuotoon ei kuitenkaan ole yksinkertaista, sillä laitteistot ja rakenteiden muutokset ovat aina mittavia taloudellisia investointeja, eivätkä kovinkaan usein olemassa oleviin rakennuksiin mahdollisia tehdä.  

Kananmunien tuotanto  

Kananmunien tuotanto vuonna 2022 supistui hieman 76,5 miljoonaan kiloon. Kananmunien kulutus väheni hieman edellisestä vuodesta 63,3 miljoonaan kiloon.   

 


Mari Lukkariniemi

asiantuntija, liha

lihavaliokunnan, sika-, siipikarjanliha- ja kananmunaverkoston sihteeri, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta

+358 40 171 9070

aiheet: kananmuna, tuotantosuunnat