null Kananmunantuotanto

Artikkeli – Kotimainen ruoka

Kananmunantuotanto

12.1.2021

Suomalainen kananmunantuotanto on maailman huippua. Meillä on lukemattomia vahvuuksia. Kanojemme nokkia ei typistetä, kananmunissa ei ole salmonellaa ja antibioottien käyttö on hyvin vähäistä. Antibiootteja käytetään vain sairauksien hoitoon, ei ennaltaehkäisevästi. Kuluttaja voi turvallisesti syödä kaikkia kotimaisia kananmunia vaikka raakana.
 
Salmonellaton kananmuna ei ole maailmalla itsestäänselvyys, toisin kuin meillä Suomessa, missä voimme kakkutaikinaa huoletta maistaa. Kanalayrittäjät ovat jo pitkään tehneet laatutyötä kanaloiden tautisuojauksen eteen ja sitä kautta koko kansanterveyden hyväksi. Suomi saikin EU:hun liittyessään kansallisen salmonellavalvontaohjelman, jonka avulla eläintautitilanne on saatu pidettyä Suomessa erinomaisella tasolla.  

Tuotantotavat

Kananmunien tuotantotavat on erittäin hyvin merkitty. Erilaisille kuluttajille on tarjolla eri tavoin tuotettuja kanamunia ja tuotantotavan voi tarkastaa kananmunasta:  
3 = virikehäkkikanala
2 = lattiakanala
1 = ulkokanala
0 = luomukanala. 
 
Kananmunista 58 % tuotetaan virikkeellisissä pienryhmäkanaloissa, 33 % lattiakanaloissa, 7 % luomukanaloissa ja 2 % ulkokanaloissa. Vuodesta 2012 lähtien munivia kanoja on saanut pitää vain varustelluissa häkeissä, mistä on säädetty neuvoston direktiivissä 1999/74/EY, munivien kanojen suojelun vähimmäisvaatimuksista.

Suomessa direktiiviä noudatettiin heti alusta alkaen eli kananmunatuottajat tekivät päätökset ja mittavat taloudelliset laitteistoinvestoinnit tiloillansa ajoissa ja annettua takarajaa kunnioittaen. Kanaloiden laitteistojen käyttöikä on parikymmentä vuotta. Kanalan muuttaminen toiseen tuotantomuotoon ei ole yksinkertaista, sillä laitteistot ja rakenteiden muutokset ovat aina mittavia taloudellisia investointeja, eivätkä kovinkaan usein olemassa oleviin rakennuksiin mahdollisia tehdä.

Kananmunien tuotanto

Kananmunien tuotanto vuonna 2020 pysyi vuoden 2019 tasolla asettuen 75,8 miljoonaan kiloon. Kananmunien kulutus nousi reilusti. Kasvua edellisvuoteen 5,4 prosenttia ollen 68,5 miljoonaa kiloa.


Suositellut artikkelit

Kananmunien tuotantotavat ovat erittäin hyvin merkitty. Kuluttajille on Suomessa tarjolla neljällä eri EU:n hyväksymällä tuotantotavalla tuotettuja kananmunia. Tuotantotavan voi tarkastaa helposti...

Perjantaina 12.10. vietetään kansainvälistä kananmunan päivää. MTK haluaakin muistuttaa, että kananmuna on herkullinen ja helppo yksittäispakattu eväs ilman muovia! Terveellinen kananmuna on turvallinen...