Takaisin MTK:n elokuun kasvukausikysely: Kannattavuus, markkinat, sää ja politiikka tilojen huolena

Uutinen

MTK:n elokuun kasvukausikysely: Kannattavuus, markkinat, sää ja politiikka tilojen huolena

19.08.2021

Tilojen kannattavuus, markkinatilanne, sään aiheuttamat haasteet ja maatalouspolitiikan muutokset aiheuttavat huolta viljelijöiden keskuudessa. Erityisesti avoimiin tekstikenttiin kirjatuissa vastauksissa näkyi väsymystä niin säätä kuin kannattavuutta kohtaan. 

Elokuun kasvukausikysely toteutettiin aikavälillä 13.8.-18.8. ja siihen osallistui 307 vastaajaa. Suurin osa vastaajista oli vilja-. öljy- ja valkuaiskasvien viljelijöitä, toiseksi yleisin päätuotantomuoto oli maito. Kyselyn vastaajat olivat 70 %:sesti päätoimisia viljelijöitä.
 

Taloudellinen tilanne ja markkinanäkymät


Hieman yli puolet vastaajista kertoi maatilan taloudellisen tilanteen olevan heikompi kuin tavanomaisena vuotena. Markkinanäkymät nähtiin heinäkuun tavoin normaaleina tai tavanomaista heikompina.

Arviot maatilojen taloudellisesta kehityksestä olivat vähemmän negatiivisina kuin aiemmassa kyselyssä. Heinäkuussa jopa 56 % arvioi taloudellisen tilanteen heikentyvän seuraavan 12 kuukauden aikana. Elokuussa vastaava luku oli 32 % ja valtaosa arvioi, ettei taloudellinen tilanne tule muuttumaan. Viljelijät, jotka arvioivat taloudellisen tilanteen heikentyvän, aikovat sopeuttaa tilan taloutta mm. lykkäämällä suunniteltuja investointeja, tinkimällä yksityisestä kulutuksesta, vähentämällä tuotantopanosten käyttöä vuodelle 2022 ja lisäämällä tuloja metsätaloudesta.


Sään vaikutus


Vastaajista 89 % kertoi, että säätila on aiheuttanut ongelmia viljelyssä. Märkä kevät sekä kuuma ja kuiva kesä ovat myöhästäneet kylvöjä ja heikentäneet satoja.


Sadon laatu ja määrä


Viljelijät raportoivat sadon laadun olevan heikko kevätviljoilla, valkuaiskasveilla, salaatilla ja muilla vihanneksilla. Kuivaheinän laatu arvioitiin kesä- ja heinäkuun tavoin hyväksi. Valkuaiskasvien, öljykasvien, sokerijuurikkaan, perunan, kuminan, säilörehunurmen ja siemennurmen laadun raportoitiin olevan tavanomainen.

Satomäärien raportoitiin olevan heikkoja kevätviljoilla, valkuaiskasveilla, öljykasveilla, perunalla, marjoilla ja salaatilla. Vain kuminan ja kuivaheinän määrä raportoitiin hyväksi. Alueelliset erot näkyivät satojen laatua ja määrää koskevissa vastauksissa, sillä ne olivat varsin jakautuneita.
 

Nurmisato


Toisen nurmisadon määrä arvioitiin heikoksi ja laatu tavanomaiseksi. Paikatakseen nurmisadon heikkoa määrää, viljelijät aikoivat mm. korjata säilörehusta kolmannen sadon, vähentää eläinten määrää tilalla ja ostaa säilörehua toiselta tilalta.



Juha Lappalainen

tutkimuspäällikkö, maatalous

maatalouden tulo- ja rakennepolitiikka, EU:n ja kansalliset tuet, tilastot ja tutkimukset, maatalouspoliittinen aineisto

+358 20 413 2415

+358 40 546 6675