null Lammas- ja vuohitalous

Artikkeli – Kotieläimet ja maito

Lammas- ja vuohitalous

10.10.2019

Lammastalous Suomessa

Suomessa on reilut 600 maatilaa, joiden päätuotantosuunta on lammastalous. Lammastiloja on eniten Varsinais-Suomessa, Pohjanmaalla, Lapissa ja Ahvenanmaalla. Suomessa on yhteensä noin 155 000 lammasta. Keskimäärin suomalaisella lammastilalla on noin 70 uuhta, eli naaraspuolista emolammasta.

Nurmi ja heinä muodostavat lampaiden ruokinnan perustan. Monilajiset nurmikasvustot sitovat hiiltä ja typpeä ilmakehästä sekä auttavat ylläpitämään pieneliöille suotuisia elinolosuhteita. Laidunnukseen perustuva lammastalous edistää luonnon monimuotoisuutta. Perinnebiotoopit ovat Suomen uhanalaisin luontotyyppi. Niiden säilyttämisessä lammastaloudella on merkittävä rooli.

Kolmannes Suomessa kulutetusta lampaanlihasta on kotimaista. Keskimäärin suomalainen kuluttaa noin 700 g lampaanlihaa vuodessa, mikä on kypsäksi ja luuttomaksi lihaksi muutettuna noin 350 g. Tuontilampaanlihasta suurin osa tuodaan Suomeen Uudesta-Seelannista.

Lammastilalla voidaan lihan lisäksi tuottaa esimerkiksi taljoja, villaa ja erilaisia villasta valmistettuja tuotteita. Lampaita myydään myös siitoseläimiksi ja ne soveltuvat erinomaisesti maiseman- ja ympäristönhoitoon. Lampaita voidaan hyödyntää myös hoivayrittäjyydessä. Lampaanlihaa ja muita lammastuotteita myydään yleisimmin suoraan tilalta kuluttajille. Reilu puolet suomalaisista lammastiloista harjoittaa suoramyyntiä ja noin kolmannes on luomutuotannossa.

Vuohitalous Suomessa

Suomessa on 15-20 päätoimista vuohitilaa. Vuohet tuottavat maitoa ja pukeista eli urosvuohista, saadaan lihaa. Yksi kuttu, eli naarasvuohi tuottaa noin 1-2 litraa maitoa päivässä, mikä tarkoittaa 500-800 litran vuosittaista tuotosta. Kuttujen lukumäärä tiloilla vaihtelee 40 ja 950 välillä. Suomessa on kaikkiaan noin 5400 vuohta. Yleisin käytössä oleva rotu on suomenvuohi.

Vuohenmaitoa tuotetaan sopimustuotantona meijeriin ja monilla tiloilla on myös omaa jatkojalostusta, jossa maidosta jalostetaan muun muassa vuohenjuustoa, jugurttia, rahkaa, jäätelöä sekä kosmetiikkaa. Lisäksi joillakin tiloilla tehdään tai teetetään esim. palasaippuaa vuohenmaidosta.


aiheet: lammas, vuohi