Takaisin Lammas- ja vuohitalous

Artikkeli – Kotieläimet ja maito

Lammas- ja vuohitalous

10.10.2019

Suomessa oli vuonna 2021 vajaa 600 maatilaa, joiden päätuotantosuunta on lammastalous. Lammastiloja on eniten Varsinais-Suomessa, Pohjanmaalla, Lapissa ja Ahvenanmaalla. Suomessa oli vuonna 2021 yhteensä noin 131 000 lammasta. Keskimäärin suomalaisella lammastilalla on noin 70 uuhta, eli naaraspuolista emolammasta.

Lammastalous Suomessa

Nurmi ja heinä muodostavat lampaiden ruokinnan perustan. Monilajiset nurmikasvustot sitovat hiiltä ja typpeä ilmakehästä sekä auttavat ylläpitämään pieneliöille suotuisia elinolosuhteita. Laidunnukseen perustuva lammastalous edistää luonnon monimuotoisuutta. Perinnebiotoopit ovat Suomen uhanalaisin luontotyyppi. Niiden säilyttämisessä lammastaloudella on merkittävä rooli.

Kolmannes Suomessa kulutetusta lampaanlihasta on kotimaista. Keskimäärin suomalainen kuluttaa noin 700 g lampaanlihaa vuodessa, mikä on kypsäksi ja luuttomaksi lihaksi muutettuna noin 350 g. Tuontilampaanlihasta suurin osa tuodaan Suomeen Uudesta-Seelannista.

Lammastilalla voidaan lihan lisäksi tuottaa esimerkiksi taljoja, villaa ja erilaisia villasta valmistettuja tuotteita. Lampaita myydään myös siitoseläimiksi ja ne soveltuvat erinomaisesti maiseman- ja ympäristönhoitoon. Lampaita voidaan hyödyntää myös hoivayrittäjyydessä. Lampaanlihaa ja muita lammastuotteita myydään yleisimmin suoraan tilalta kuluttajille. Reilu puolet suomalaisista lammastiloista harjoittaa suoramyyntiä ja noin kolmannes on luomutuotannossa.

Vuohitalous Suomessa

Suomessa on 10-15 päätoimista vuohitilaa. Vuohet tuottavat maitoa ja pukeista eli urosvuohista, saadaan lihaa. Yksi kuttu, eli naarasvuohi tuottaa noin 1,5-3 litraa maitoa päivässä, mikä tarkoittaa 550-900 litran vuosittaista tuotosta. Kuttujen lukumäärä tiloilla vaihtelee 40 ja 1000 välillä. Suomessa oli vuoden 2021 lopussa kaikkiaan noin 5900 vuohta. Yleisin käytössä oleva rotu on suomenvuohi. Muita vuohirotuja Suomessa ovat puhtaina Angoravuohet sekä kääpiövuohirotuja,  risteytyksinä Saanen, Alpine ja Boer -vuohet.

Vuohenmaitoa tuotetaan sopimustuotantona meijeriin ja muutamilla tiloilla on myös omaa jatkojalostusta, jossa maidosta jalostetaan muun muassa erilaisia vuohenjuustoja, jugurttia, rahkaa, jäätelöä, makeisia sekä kosmetiikkaa. Lisäksi joillakin tiloilla tehdään tai teetetään esim. palasaippuaa vuohenmaidosta. Vuohennahka ja taljat ovat myös yksi myyntiartikkeli suoramyyntitiloilta ja esimerkiksi perinneparkkaajilta. Angoravuohet tuottavat mohairia, yhtä maailman hienointa eläinkuitua, mistä tuotetaan lankaa myös Suomessa.  Vuohenlihantuotanto on hienoisessa nousussa ja välityskasvattajia on löytynyt alalle muutamia. 

 


Saara Patama

asiantuntija, liha

nauta- ja lammasasiat, rehuasiat, lihavaliokunnan, nauta- ja lammasverkoston sihteeri. maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta

+358 44 0539 285

aiheet: lammas, vuohi