Takaisin Luomutuotanto

Artikkeli – Viljely ja muut kasvit

Luomutuotanto

02.01.2023

Luonnonmukaista tuotantoa määrittelee kokonaisvaltainen tilanhoito, myrkyttömyys sekä elintarvikejärjestelmä, jossa yhdistyvät parhaat käytännöt ympäristön ja ilmaston kannalta. Luonnonmukaisessa tuotannossa toimitusketjut ovat lyhyitä, rehuomavaraisuus suurta sekä eläinten hyvinvointi ja hoito ovat ensiluokkaisia. Luonnonmukaisella tuotannolla on yhteiskunnallista merkitystä, se vastaa luomutuotteita haluavien kuluttajien kysyntään sekä tarjoaa yleisesti saatavilla olevia elintarvikkeita ja hyödykkeitä, jotka edistävät ympäristön tilaa, eläinten hyvinvointia ja maaseudun kehittämistä. 

Luomun suosio kasvussa

Suomessa luomun kiinnostus on kasvussa niin tuotannon kuin kulutuksen osalta. Vuoden 2021 tietojen mukaan Suomessa viljellään luomua 4911 tilalla.  Luonnonmukaisen ja siirtymävaiheen tuotannon yhteispinta-ala on 327 736 ha, joka on 14,4 % kokonaispinta-alasta.

Aktiiviset luomun kuluttajat aikovat myös tulevaisuudessa ostaa luomutuotteita ja lisätä niiden käyttöä. Tällaisia kuluttajia kiinnostaa ja heille tärkeitä asioita ruuassa erityisesti on mm. ruuan laatu, alkuperä, kotimaisuus ja terveellisyys. Luomun kuluttajille tärkeitä arvoja ovat esimerkiksi vastuullisuus, terveellisyys ja elämyksellisyys. Nämä syyt ovatkin suomalaisille tärkeitä syitä, miksi ostaa luomutuotteita. Lisäksi korostuvat mm. eläinten hyvinvointi, ympäristöystävällisyys ja hyvä maku. Tilastojen valossa luomun kulutus tulee siis jatkossa lisääntymään.

Luonnonmukainen viljely

Luonnonmukainen kasvinviljely perustuu vuoroviljelyyn ja eläinperäisten lannoitteiden käyttöön. Kemiallisten ravinteiden tai torjunta-aineiden käyttö on kiellettyä. 

Kotieläintuotanto on tärkeässä roolissa luomutiloilla – rehukasvien viljely eläinten ravinnoksi monipuolistaa viljelykiertoa ja eläinten tuottama lannoite puolestaan ravitsee maaperää. Luomukotieläintiloilla kiinnitetään erityistä huomiota eläinten vapaaseen liikkumiseen turvaamalla luomueläimille ulkoilumahdollisuus, sään salliessa myös talvisin. Tämä mahdollistaa paremmin olennaisten tärkeiden lajille ominaisten tarpeiden täyttymisen. Luomueläinten jälkeläisille turvataan vierihoito.

Luomutuotantoa valvotaan huolella

Luonnonmukainen tuotanto on tarkasti valvottua ja säädeltyä. Luomutuotantoon siirtyvän viljelijän tulee hakea Ruokaviraston ylläpitämään valvontajärjestelmään. Valvontajärjestelmän vuosittaisista tarkastuksista vastaavat Ruokavirasto ja ELY-keskukset. Tarkastuksessa varmistetaan, että viljely ja kotieläinten tuotanto tapahtuvat luonnonmukaisen tuotannon ohjeiden ja lainsäädännön mukaisesti.

------

Testaa luomureseptimme: 

Luomunaudanlihatartar, uppomuna ja vihersalaattia
 

Katso myös Suomen luonnon päivän 2020 kampanjavideot:

Suomen luonnon päivä tuottajaesittelyt täältä.
Suomen luonnon päivä 29.8.2020 pitkä video täältä.
Suomen luonnon päivä 29.8.2020 lyhyt video täältä.
 

Lisätiedot: MTK:n luomuverkoston yhteystiedot täältä.

 

Lue lisää:

Ruokavirasto
https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/luomumaatilat/

Maa- ja metsätalousministeriö
https://mmm.fi/luomu

Luomuliitto
http://www.luomuliitto.fi/

ProLuomu
https://proluomu.fi/

IFOAM
https://www.ifoam.bio/

Luomuinsituutti
https://luomuinstituutti.fi/

Katso myös


aiheet: luomutuotanto, luomu, luomumerkki, luomuviljely