Takaisin Maatalousmuovien kierrätys

Artikkeli – Jäsenyys

Maatalousmuovien kierrätys

29.12.2022

Maatalousmuovin kerääminen oikeaoppisesti kiertoon on kestävä ja ympäristöä säästävä teko. 

Itä-Suomen Murskauskeskus Oy on MTK:n jäsenten yhteistyökumppani maatalousmuovin kierrättämisessä. Murskauskeskuksen kautta puhdas muovi menee muovin jalostukseen, josta se tulee uusina muovituotteina taas käyttöön. Likaiset tai väärin lajitellut muovit joudutaan polttamaan energiana, joten vältetään sitä.

Jäsenetu MTK:n jäsenille

Itä-Suomen Murskauskeskuksen muovien noutopalvelu sisältää muovien noudon lastauksineen, kuljetuksen ja käsittelymaksun. Ilmoita tilauksen yhteydessä jäsennumerosi. Palvelu kattaa Suomen Oulun korkeudelta etelään päin saaristoaluetta lukuunottamatta. Hinta on sama eri puolilla maata. Maatalousmuovin logistiikan, käsittelyn ja tuotannollisten kustannuksien nousun takia maatalousmuovin keräyshintaa joudutaan aika ajoin tarkastamaan.    

Maatalousmuovin kerääminen on keskeytetty talven ajaksi

Maatalousmuovien kerääminen on keskeytetty talven ajaksi ja jatkuu 1.4.2023. Uudet keräyshinnat vahvistetaan ennen keräämisen jatkamista. Tilauslomake, ajantasaiset hinnat, tarkemmat lajitteluohjeet ja toimitusehdot muoveille löytyvät osoitteessa: muovit.zerowaste.fi.

Visio 

Itä-Suomen Murskauskeskus Oy:n tavoitteena on nostaa MTK:n jäsenten maatiloilta syntyvien muovijätemateriaalien kierrätysastetta ja kustannustehokkuutta kehittämällä avointa arvoketjuprosessia yhdessä, tuoden samalla digitaaliset alustat käyttöön. Noudettaviin muoveihin kuuluvat kaikenväriset kiristekalvot, huuhdellut kanisterit, aumamuovit, suojahuput ja muut maataloudessa syntyvät muovijätteet. 

Vastuullisuus 

Muovien kuljettamisessa sekä kierrättämisessä noudatetaan toiminnassa laatujärjestelmää ISO 9001 sekä ympäristöjärjestelmää ISO 14001, parhaimman tuloksen takaamiseksi. Kaikki toimijat, eli kuljetusliikkeet ja käsittelylaitokset, toimivat laadukkaasti sekä viranomaisluvilla.  

Arvoketjussa tähdätään läpinäkyvyyteen niin maatilojen kuin kuljetusketjun ja käsittelijöiden kannalta.  

Kierrätettävät muovigranulaatit toimitetaan suomalaisille muovitoimijoille uusiokäyttöön. 

Eräitä muovien kierrätykseen liittyviä hankkeita

 

Tutustu myös


aiheet: jätehuolto, energiaedut, muovi


Suositellut artikkelit

TREASoURcE on nelivuotinen (2022-2026) EU:n Horisontti Eurooppa –ohjelman rahoittama hanke. Hankkeen tavoitteena on edistää kiertotaloutta alueellisten kiertotalouspilottien avulla. Piloteissa ovat mukana...

Viljelijä Peppi Laineella on Hajalassa peltoviljelyn lisäksi lammastuotantoa. Talvisin lampaat tarvitsevat sisäruokinnassa rehua, joten rehupaaleja kuluu paljon, ja muovijätettä syntyy viikoittain isoja kasoja. Laine...