Takaisin EU:n yksinkertaistamis- ja selkeyttämisohjelmasta pitää ottaa kaikki hyöty irti

Artikkeli – Kansainvälinen toiminta

EU:n yksinkertaistamis- ja selkeyttämisohjelmasta pitää ottaa kaikki hyöty irti

10.04.2025

Euroopan komissiolla on merkittävät tavoitteet vähentää byrokratiaa ja yksinkertaistaa EU-säädöksiä paremman liiketoimintaympäristön varmistamiseksi. Hallinnollista rasitetta aiotaan vähentää yleisesti vähintään 25 prosenttia ja pienten ja keskisuurten yritysten osalta vähintään 35 prosenttia nykyisen komission toimikaudella. Viesti on kaikille selvä, nykyinen komissio haluaa keventää edellisen komission ylimitoitettuja vaatimuksia.  

MTK odottaa Suomen ennakkovaikuttamiskantoja kommentoitavaksi pikaisesti EU-jaostoihin. Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa on linjattu, että kansallinen sääntely ei saa ylittää EU:n vaatimuksia. Nyt on oikea hetki saada keventämishankkeet toteutumaan.  

EU aikoo vähentää hallinnollista taakkaa useilla omnibus-paketeilla. Omnibus tarkoittaa nopeutettua asioiden käsittelyä, jossa käsitellään voimassa olevien säädösten ennalta päätettyjen kohtien muuttamista tai kumoamista.  Menettelytavassa ei avata muita kuin komission muutosehdotusten mukaisia artikloja.  

MTK tukee komission tavoitteita sääntelyn yksinkertaistamiseksi ja hallinnollisen taakan vähentämiseksi. Ensimmäinen, jo julkaistu, omnibus-paketti sisältää keventämistä erityisesti kestävän rahoituksen raportoinnin, yritysvastuun ja EU:n kestävän rahoituksen taksonomian aloilla. Lisäksi hiilirajamekanismista annetulla ehdotuksella vähennetään hallinnollista taakkaa ja sujuvoitetaan raportointivaatimuksia.  


Energia- ja ympäristösääntely mukaan 


MTK odottaa, että energia- ja ympäristöaiheiset asetukset ja direktiivit otetaan myös komission yksinkertaistamis- ja selkeyttämisohjelmaan mukaan. Komissio järjesti alkuvuodesta julkisen kuulemisen ympäristösääntelyn aiheuttamasta byrokratiasta, mutta ei ole vielä julkaissut mitään tietoja voimassa olevien ympäristösäädösten keventämisestä. Jotta asiat saadaan eteenpäin, tarvitaan vielä paljon edunvalvontaa kotimaassa, Brysselissä ja muissa jäsenvaltioissa. 

MTK pitää keskeisenä, että myös ennallistamisasetus, luonto- ja lintudirektiivit, metsäkatoasetus sekä uusiutuvan energian direktiivi ovat mukana sääntelyn keventämisessä.  

Suomi äänesti neuvostossa ennallistamisasetusta vastaan, koska lopputulos ei ollut muutoksista huolimatta Suomen kannalta riittävän hyvä. MTK pitää johdonmukaisuuden vuoksi perusteltuna, että Suomi aiempaan kantaansa nojaten alkaa ajaa ennallistamisasetusta mukaan omnibus-menettelyyn.  

Luonto- ja lintudirektiiveihin liittyy valtavasti byrokratiaa, jota olisi mahdollista purkaa siirtämällä suurpedot ja valkoposkihanhet eri liitteille sekä pidentämällä raportointivälejä.  


Määrätietoinen työ tarpeen


Vaikka MTK on suhtautunut myönteisesti metsäkatoasetuksen täytäntöönpanon vuoden lisäaikaan, lainsäädäntötekstiin tulee silti yhä tehdä monia muutoksia tuottajien ja metsänomistajien taakan keventämiseksi. Jotta asetus olisi kaikille selkeä ja ymmärrettävä, vaatimuksien pitää olla tasavertaisia kolmasmaatuonnin vaatimusten kanssa. 

Uusiutuvan energian direktiivissä pitäisi turvata pienten toiminnanharjoittajien toimintaedellytykset toteamalla kestäväksi kaikki alle 5 MW laitokset ja vapauttamalla ne kestävyysraportointivaatimuksista, samoin kuin kevennetään yritysvastuuraportointiakin.  

Kaiken tämän päälle täytyy tehdä määrätietoista työtä myös valmisteilla olevien säädösten keventämiseksi, jopa valmistelun keskeyttämiseksi, jos tilanne sitä vaatii. Ympäristötavoitteet tulee saavuttaa ilman, että toiminnanharjoittajat nääntyvät hallinnollisen taakan alle.  


Leena Kristeri

elinvoimajohtaja

+358 40 507 4088

aiheet: eu, mtk mobiili, yksinkertaistaminen, omnibus, selkeyttäminen