Takaisin Viljelijöiden pääpartneri on luonto - MTK mukana Saaristomeri-työssä

Uutinen – Kotieläimet ja maito

Viljelijöiden pääpartneri on luonto - MTK mukana Saaristomeri-työssä

17.06.2022

Viljelijöiden tavoitteena on tuottaa ruokaa puhtaasta maasta elinvoimaisessa luonnossa. Ekosysteemit – meri ja pellot – metsät ja rannat – ovat toisistaan riippuvia. Näiden toimivuus ja terveys luovat yhdessä edellytykset tuottaa ruokamme.

- Viljelyllä ja kotieläimillä voimme rikastuttaa luonnon monimuotoisuutta, tehdä ilmastotekoja ja kierrättää ravinteita. Voimme suojella vesistöjä ja maaperän hedelmällisyyttä siten, että kaikki voittavat ja tulevat sukupolvet voivat elää maapallon kantokyvyn rajoissa, muistutti MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola Saaristomeren huippukokouksessa 17.6.2022 Naantalissa. 

Jokainen tekee osansa

Viljelijät tuottavat ruokaa kuluttajille uusiutuvan tiedon ja taidon avulla. Uusiutuminen tarvitsee investointeja, joten tuotteistamme on maksettava reilu hinta. 

-    Vain siten voimme panostaa kehitykseen ja tuottaa enemmän vähemmillä päästöillä. Vihreä siirtymä on reilu siirtymä. Ketään ei jätetä, kuten kestävän kehityksen periaate sanoo: leave no one behind, neuvoo Pietola.

Juuri nyt Suomen ruokaturvaa haastaa sota. Niin myös ilmastonmuutos, joka vei saaristomeren  alueen syysviljat ja haastaa säiden vaihteluillaan kasvukautta ja edelleen Saaristomeren tilaa. 

-    Emme soisi veden kertyvän pelloille huuhtomaan maata ravinteineen pois. Tai kuivuutta, joka estää ravinteiden pääsyn satokasveihin, Pietola toteaa.

Saaristomeren suojelu on luonnon monimuotoisuuden turvaamista, ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista sekä kiertotaloutta. 

- Meidän tulisi toimia osana luonnon aineiden kiertoa, katsoo Pietola. 

Ruokaturva on ravinneturvaa - ilman kasvinravinteita ei ole ruokaa

- Myös ruuassa syömämme ravinteet tulisi saada uuteen satoon. Ratkaisuja turvalliseen kierrätykseen haetaan parhaillaan.  Viljelijöiden tehtävä on tuottaa ruokaa ja kierrättää ravinteita uuteen satoon kasvin tarpeiden mukaan, Pietola sanoo. 

-    Meillä on paljon mahdollisuuksia parantaa ravinteiden kierrätystä, johon Venäjän hyökkäyssodan seuraukset, ilmaston lämpeneminen, luontokato sekä Saaristomeren tila meitä pakottavat. 

Yhdistämällä voimamme ja ratkaisumme Suomi menee kohti parempaa vesien ja ympäristön tilaa, jonka jätämme perinnöksi tuleville polville. Toivoa on. 

Lue lisää, katso myös tallenne: https://www.ainutlaatuinensaaristomeri.fi/
 



Liisa Pietola

ympäristöjohtaja

maa- ja metsätaloussektoreiden ympäristö-, ilmasto-, luonnonsuojelu- ja maankäyttöasioista vastaava johtaja, kestävä kehitys ja ympäristövastuu, kansainväliset ympäristöasiat

+35820 413 2434

+35850 438 4014

aiheet: vesistöt, ilmasto, luonto, päästöt, ympäristö, ruoka, ruuantuotanto, ravitsemussuositukset, vesiensuojelu, ravitsemus, hiilipäästöt, ilmastojaruoka


Suositellut artikkelit

MTK Säätiö myönsi Jari Eerolalle, Setälä-Eerola Oy, Ilmastoahdistuksesta ilmastomahdollisuuksiin –palkinnon, 10 000 euroa. Tunnustus myönnettiin toiminnasta, jolla on erityisesti tuotu esille ja parannettu maaseudun...

Hiilitullit eli hiilirajamekanismi (CBAM) pyrkii varmistamaan Euroopan kilpailukykyä ja estämään hiilivuotoa ympäristölainsäädännöltään kevyempiin maihin. Hiilirajamekanismi on osa komission uutta kauppapolitiikkaa,...

Itämeren tilan kohentaminen on yhteinen asia, johon myös maa- ja metsätalouden parissa työskentelevät osallistuvat aktiivisesti. MTK:n viime keväänä toteuttamassa Ympäristöluotain-kyselyssä yli 90 % viljelijöistä ja...