Aurinkoinen sosekeitto
Resepti
Aurinkoinen sosekeitto
Syksyn kasvissato hehkuu suloisessa sosekeitossa auringon lailla! Koko perheelle maistuva sosekeitto sopii kepeäksi lounaaksi, lämmittäväksi päivälliseksi tai iltapalaksi. Sosekeittoa on helppo tehdä kerralla isompi satsi, ja pakastaa se annoksina, jolloin kiirepäivän ruokahuolto helpottuu heti. Keiton juju on paahdetuissa kasviksissa - Kasvikset paahtamalla soppa saa mahtavaa makua, ja kokkailu on helppoa uunin hoitaessa ahkeroinnin. Kasvissosekeittoon on myös helppo jemmata jo nuupahtaneet kasvikset tai maitotuotteiden loput, kuten kermatilkat, pehmentämään makua. Keitto viimeistellään tuorejuustolla tai kauraruoka-tuotteella, joka kestää kuumennusta.
6 annosta
noin puolitoista kiloa kasviksia, esimerkiksi:
500 g porkkanaa
500 g kurpitsaa, esim. talvi- tai myskikurpitsa
200 g sipulia
150 g mukulaselleriä
150 g palsternakkaa
muutama valkosipulinkynsi
1 rs tuorejuustoa, esim. yrttimaustettua tai 1 prk kauraruokaa
1 ruukku persiljaa tai ruohosipuli
öljyä, suolaa, pippuria, hunajaa
Ohje:
◾ kuori porkkana, sipuli, selleri ja palsternakka ja lohko reiluiksi paloiksi
◾ pese kurpitsa, halkaise, poista sisältä siemenet lusikalla, poista kannat ja lohko malto. Kurpitsan voit käyttää kuorineen.
◾ siirrä kasvislohkot uunipellille paperin päälle, pirskottele päälle öljyä, suolaa ja pippuria ja juoksevaa hunajaa
◾ paahda kasvikset kypsiksi 200 asteisessa uunissa, palojen koosta riippuen noin 30 min
◾ siirrä kasvikset kattilaan, kaada mukaan pellille mahdollisesti irronnut neste
◾ lisää kattilaan vettä niin, että kasvikset peittyvät
◾ kiehauta, kokeile kasvisten kypsyyttä haarukalla, ja soseuta seos sauvasekoittimella
◾ lisää kasvisseokseen tuorejuusto tai kauraruoka, sekoita, maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla tai vaikkapa kuivatuilla yrteillä
◾ silppua valmiin keiton joukkoon tuoretta yrttiä
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: kasvikset, juurekset, reseptit, keitto, sosekeitto