null Viljatori kerää tietoa myös hiilijalanjäljestä – ensimmäiset kaupat hiilijalanjälkitiedolla tehty

Tiedote – Viljely ja muut kasvit

Viljatori kerää tietoa myös hiilijalanjäljestä – ensimmäiset kaupat hiilijalanjälkitiedolla tehty

12.2.2021

Viljatori.fi -verkkopalvelussa on myyty ensimmäiset viljaerät, joissa on mukana tieto erän hiilijalanjäljestä. Kaupan yhteydessä ostaja sai tiedon, kuinka paljon kyseisen viljaerän tuottaminen on synnyttänyt kasvihuonepäästöjä. Tieto perustuu myyjän ilmoitukseen.

Viljatori.fi on verkkopalvelu, jossa viljelijät voivat myydä viljaeriä haluamissaan erissä ja ilman välikäsiä suoraan ostajalle. Ostajina kauppapaikalla ovat viljaa käyttävä teollisuus ja kotieläintilat.

Viljatori on ollut mukana Luonnonvarakeskuksen Valued Grain Chain -hankkeessa, jonka tarkoituksena on parantaa viljanviljelyn kannattavuutta. Hankkeessa on hyödynnetty älymaatalouden sovelluksia viljaerien laatutietojen keräämiseksi siten, että erikoiserät on mahdollista tunnistaa ja myydä tavanomaisesta sadosta erillään.

  • Viljatorin ja hankkeen yhteistyönä koottiin yleisimmät lisäarvoon vaikuttavat laatukriteerit, jotka kulkevat Viljatorin kautta viljelijältä suoraan ostajalle. Viljatorin kautta ostaja tavoittaa viljelijät suoraan saaden jäljitettävää ja laadukasta viljaa, kertoo MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin.
  • Jäljitettävyys on keino irrottautua bulkista ja tekee viljaeristäkin haluttavampia, Wallin jatkaa.

Viljatorilla voi käydä kauppaa pienistä ja isoista eristä.

  • Koska erät voivat olla pieniäkin, ostajat löytävät markkinoilta nykyistä tehokkaammin erilaiset erikoiserät, kuten vähemmän ilmastokuormaa aiheuttavat viljaerät. Tällainen lisääntyvä laatutieto on toivottavasti yksi väline parempaan hintaan ja saattaa lähitulevaisuudessa olla jopa joidenkin ostajien ehtona kauppojen syntymiselle, kertoo Wallin.
  • Digitaalisessa ympäristössä laadun ja hinnan seuraaminen on helppoa. Kaupankäynnin läpinäkyvyyttä lisää, kun hintatiedot markkinatilanteesta ja toteutuneista kaupoista löytyvät samasta paikasta.

Ensimmäisen hiilijalanjälkitiedon sisältävän viljaerän Viljatorissa myi Markus Eerola Knehtilän tilalta. Erikoiskauraerät myyneen Eerolan mukaan jäljitettävyys ja hiilijalanjälki tuottavat ostajalle lisäarvoa ja siten edistävät myyntiä ja ovat lisäksi kasvava osa tulevaisuuden elintarvikeketjua. Viljatorin kautta hiilijalanjälkitiedolla varustettujen erien myynti oli hänen mukaansa helppoa.

Lisätietoja:
Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja, MTK, 050 522 5207
Markus Eerola, luomuviljelijä, 0400 489 350

------------------

Viljatori.fi on läpinäkyvä verkkopalvelu, jossa viljelijät voivat myydä viljaeriä haluamissaan erissä helposti, luotettavasti ja parhaaseen markkinahintaan. Ostajina kauppapaikalla ovat viljaa käyttävä teollisuus ja kotieläintilat. Palvelun ovat perustaneet MTK ja SLC sekä Altia, Atria, HKScan, Raisio ja Valio. Käyttäjiksi Viljatoriin voivat liittyä kaikki vilja-alan toimijat. Viljatoriin liittyminen on maksutonta.

 


Jyrki Wallin

toiminnanjohtaja

+35820 413 2307

+35850 522 5207

Suositellut artikkelit

1

29.09.2020

Viljelijä, seuraa markkinoita

29.09.2020

Viljelijän liiketalous- ja markkinaosaamisella on suuri vaikutus maatilan menestymiseen. Miten osaamistaan voi kehittää? Mistä lähteistä markkinoita voi seurata?

Nyt on viljakauppa tehty helpoksi. Viljatorilla voi myydä tai ostaa viljoja, peltokasveja ja nyt myös rehupaaleja ilman...