Edunvalvonta hyödyttää jäsentä monin tavoin
Edunvalvonta hyödyttää jäsentä monin tavoin
MTK-yhdistyksen ja mhy:n jäsenen etuja valvotaan paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Jäsen voi vaikuttaa päätöksentekoon, ja toisaalta hän saa asiantuntijoiden avun oman elinkeinonsa harjoittamisessa. MTK valvoo sekä maatalousyrittäjien, maaseutuyrittäjien että metsänomistajien etuja.
MTK-yhdistys valvoo etuja paikallistasolla
Yhdistys valvoo jäsenten etuja paikallisella ja kuntatasolla. Näitä asioita ovat muun muassa maankäyttö- ja kaavoitusasiat, suojelu- sekä rakentamisasiat. Yhdistyksellä on merkittävä rooli yhteydenpidossa kuntiin. Jäsen voi ottaa yhteyttä maataloustuottajien yhdistyksen puheenjohtajaan tai sihteeriin edunvalvonta-asioissa.
MTK-liitto valvoo maakuntatasolla
Maataloustuottajien liitto vaikuttaa maakunnan kehittämiseen. Se hoitaa maakunnallista edunvalvontaa muun muassa maakuntakaavoituksessa, ympäristöluvissa, suojeluohjelmista päätettäessä.
Liitolle tärkeitä ovat maakunnalliset yhteistyökumppanit kuten esimerkiksi Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus), aluehallintovirasto (AVI), maakuntaliitto ja metsäkeskus. Jäsen voi olla yhteydessä liiton luottamus- ja toimihenkilöihin ja saada sitä kautta apua. Hän voi vaikuttaa päätöksentekoon tuomalla esiin omat näkemyksensä.
Keskusliitto valvoo valtakunnan ja EU-tasolla
Keskusliitto vastaa valtakunnallisesta sekä EU-tason ja globaalista edunvalvonnasta. Edunvalvonta koskee maatalous-, metsä-, yrittäjyys- ja maaseutupolitiikkaa. Etuja ajetaan myös vero- sekä sosiaaliturva- ja eläkeasioissa. Jäsenistön oikeusturva on olennainen osa edunvalvontaa.
Miten edunvalvontatyö näkyy?
Edunvalvontatyö voi olla välillä myös näyttävää. Katso videolta kooste viljelijöiden mielenosoituksesta, jolloin traktorit valtasivat Helsingin keskustassa Senaatintorin:
Viljelijöiden traktorimarssi
Kuuntele Maaltavastaajat-podcastista, mitä edunvalvontatyö pitää sisällään