Toimintopainikkeet

Mitä luomu on?

Luonnonmukaisen tuotannon tavoitteena on tuottaa maataloustuotteita valmistusmenetelmin, jotka eivät ole haitallisia ihmisten, eläinten, kasvien tai ympäristön hyvinvoinnille ja terveydelle. Samalla edistetään luonnon monimuotoisuutta sekä luonnonvarojen suojelua.

Luomukasvien viljelyssä pellon ravinnetase ja kasvisuojelu turvataan muun muassa käyttämällä eloperäisiä lannoitteita sekä monivuotista viljelykiertoa eri kasvilajeja vuorotellen. Kotieläintuotannossa huomioidaan eläinten hyvinvointi ja lajikohtaiset käyttäytymistarpeet sekä rehun luonnonmukainen tuotanto.

Luomun tunnistaa merkistä

Luomutuotteen tunnistat EU:n Eurolehti-tunnuksesta, jonka käyttö on pakollista kaikissa EU:n alueella tuotetuissa, pakatuissa luomutuotteissa. Merkkiä saa käyttää jalostetuissa elintarvikkeessa, mikäli vähintään 95 % maatalousperäisistä raaka-aineista on luonnonmukaisesti tuotettuja. Suomessa tuotettu elintarvike voi myös saada hakemuksesta Luomuliiton Leppäkerttu-tunnuksen.

EU:n luomulainsäädäntö määrittelee luomutuotannon vaatimukset. Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ohjaa ja valvoo luomutuotannon toimijoita ja tuottajia.


Lisää aiheesta

Lisää aiheesta palvelussamme

Maa- ja metsätalousministeriö ja Pro Luomu

ProLuomu

Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti

Luomuliitto ry

Elintarviketurvallisuusvirasto

Euroopan unioni

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 25.1.2018