Takaisin MTK kirjallinen lausunto asiasta EU:n vuoden 2040 ilmastotavoite sekä eteneminen kohti ilmastoneutraaliutta vuoteen 2050 mennessä

Lausunto

MTK kirjallinen lausunto asiasta EU:n vuoden 2040 ilmastotavoite sekä eteneminen kohti ilmastoneutraaliutta vuoteen 2050 mennessä

22.03.2024

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta
Eduskunnan ympäristövaliokunta 3.4. 
Eduskunnan talousvaliokunta 3.4.

MTK kiittää mahdollisuudesta lausua asiasta EU:n vuoden 2040 ilmastotavoite sekä eteneminen kohti ilmastoneutraaliutta vuoteen 2050 mennessä ja esittää kunnioittaen seuraavat yleiset huomiot. 

”MTK tukee E-kirjeessä esitettyjä näkemyksiä Suomen kannaksi ja pitää erityisesti maankäyttösektoriin, taakanjakosektoriin ja maatalouteen liittyviä kirjauksia tarkkarajaisina ja sisällöltään onnistuneina.” 

”MTK:n näkemyksen mukaan Suomen tulee vahvasti edistää biotalouden myönteistä roolia ja metsänhoitoon panostamista. Tulevan EU-lainsäädännön tulee tukea näitä tavoitteita, eikä rajoittaa.” 

 

Konkreettisina tarkennusehdotuksina E-kirjeeseen ja siten Suomen ennakkovaikuttamiskantoihin EU:n 2040 ilmastopolitiikkaan MTK esittää seuraavaa: 
 

s. 6 toiseksi viimeiseen kappaleeseen, joka käsittelee markkinapohjaisia toimintamalleja MTK esittää lisättäväksi:
Kustannusten tasapuolinen jakautuminen edellyttää myös kykyä tunnistaa ruokajärjestelmän toimijoiden sellaiset rajapinnat, joiden avulla asetetut tavoitteet realisoituvat markkinaehtoisiksi liiketoimintamalleiksi.   

s. 7 Maankäyttösektoria koskevan osion kolmanteen kappaleeseen MTK esittää seuraavia muutoksia: 
Oikein toteutettuna kasvava ja kestävä biotalous tukee EU:n ilmastoneutraaliuden saavuttamista. Biotalous ja sen edistäminen tuleekin nähdä keskeisenä tekijänä ilmastotavoitteen saavuttamisessa. Vuoden 2030 jälkeisen ilmastopolitiikan tulee huomioida kestävä ruoantuotanto, kestävä uusiutuvien luonnonvarojen käyttö ja kestävä teollisuuden puun saatavuus.  Suomi katsoo, että investointivarmuutta lisäisi selkeät signaalit EU:n omista uusiutuvien raaka-aineiden ja tuotteiden roolista.     

  Biotalouden raaka-aineen varmistamiseksi sekä metsien pitkän aikavälin hiildensidonnan varmistamiseksi tulee panostaa aktiiviseen ja kestävään metsänhoitoon. Aktiivisella ja Ooikea-aikaisella metsätaloudella edistetään metsien sopeutumista tulevaan sekä ehkäistään vähennetään nieluja ja metsien hiilivarastoja heikentäviä metsätuhoriskejä. Tulevan EU-lainsäädännön tuleekin tukea näitä tavoitteita, eikä rajoittaa metsien hakkuita. Metsäluonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen on tärkeä osa ilmastonmuutoksen torjuntaa, jossa tulee kuitenkin riittävällä tavalla huomioida jäsenvaltioiden eroavaisuudet ja olosuhteiden muutokset.   

 

s. 7 Vapaaehtoisia hiilimarkkinoita koskevaan osioon MTK esittää lisättäväksi: 

Sertifioidut hiilenpoistot ovat merkittävässä roolissa EU:n 2040-tavoitteiden saavuttamisessa. Tämä kuitenkin edellyttää, että sertifiointikriteereistä saadaan tasapainoiset, ja että ne saadaan nopeasti käyttöön. Hiilenpoistojen sertifiointikriteerien tulee ottaa huomioon eri EU-maiden kansalliset piirteet ja olla käyttökelpoiset maanomistajille. Että edellä mainittu kehitys olisi mahdollinen, EU:ssa valmisteilla oleva vihreiden väittämien lainsäädäntö ei saa asettaa väittämien kautta tulevia kysyntärajoitteita sertifioitujen hiilenpoistojen asetuksen mukaisesti tuotettujen hiilenpoistumien, mukaan lukien hiiliviljely, käytölle markkinoilla.   

 

Helsingissä 22.3.2024 

Anssi Kainulainen
energia-asiantuntija

Leena Kristeri 
elinvoimajohtaja 
 

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry