Takaisin Maatalouspääosasto seuraa tarkkaan viljelijöiden hyvinvointihankkeita

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Maatalouspääosasto seuraa tarkkaan viljelijöiden hyvinvointihankkeita

25.04.2024

Suomen ja Ranskan viljelijöiden sosiaaliturvajärjestelmät ovat kärkikastia EU:ssa. Sosiaaliturva ei kuulu yhteisön toimivaltaan, mutta sosiaalisesta ulottuvuudesta ja ehdollisuudesta puhutaan. DG Agrin mukaan sosiaalisen ehdollisuuden kytkentää CAP:iin on vaikea tehdä jäsenmaiden erilaisten lähtökohtien takia. Elena Schubert oli hyvin perillä Suomen järjestelyistä ja kiinnostuneena seurannut mm. Välitä viljelijästä -projektin etenemistä. DG Agrin ihmiset pohtivat sosiaalista kestävyyttä hyvin laajasti, nuorten viljelijöiden houkuttelemisesta alalle aina työssä jaksamiseen ja hyvinvointiin. 

Kati Partanen on MTK:n ja maailman viljelijäjärjestö WFO:n johtokunnan jäsen
Kati Partanen on MTK:n ja maailman viljelijäjärjestö WFO:n johtokunnan jäsen

Kati Partanen tapasi DG Agrin Elena Schubertin ja Maria Gafo Gomez-Zamalloan. Keskustelun aiheina olivat työhyvinvointi, maatalousyrittäjien kokeman kuormituksen syyt, saatavilla olevat tutkimustulokset sekä sukupolvenvaihdosten edistäminen. Agrin ihmiset olivat kiinnostuneita kuulemaan, millaiset asiat houkuttelisivat nuoria viljelijöitä alalle. Keskustelussa nousi esiin sekä taloudellinen kannattavuus että työn kuormittavuus sekä ilmapiiri maatalouselinkeinon ympärillä. Yhteisvaikutus näkyy maatalousalan houkuttelevuutena. Nuorten viljelijöiden koulutustaso on korkea Suomen lisäksi Sloveniassa, Italiassa ja Ranskassa, joten osaamista uusilla maatalousyrittäjillä usein on.  

Sosiaalinen ulottuvuus kestävyyskeskustelussa on komission mielestä erittäin tärkeä, joskin se usein unohdetaan. Kestävyyskeskustelu on kuitenkin viime aikoina monipuolistunut ja ihmisten hyvinvoinnin näkökulma on noussut paremmin esiin. Sosiaalinen kestävyys on myös osaltaan demokratian ja EU:n hyväksyttävyyden edellytys. Komissiolla ei ole tarvetta, eikä mahdollisuuttakaan, tulla kansallisten sosiaalipolitiikkojen tontille, mutta se voi suositella hyviä käytänteitä, joilla kestävyyttä lisätään. Viljelijöiden hyvinvointiin liittyviä toimenpiteitä ei ole järkevää tuoda CAP:n ehdollisuuteen. Ne on hoidettava muuta kautta. 

DG Agrissa oli huomattu Melan työkykymittarin kehitystyö ja sen saama kunniamaininta kansainvälisessä ISSA:n (International Social Security Association) Good Practice Awards -kilpailussa.  Suomen edistynyttä otetta viljelijöiden hyvinvointiin ja erityisesti maatalousyrittäjille räätälöityä sosiaaliturvaa pidetään erittäin hyvänä käytäntönä.  

Välitä viljelijästä -projekti oli etenkin Schubertille jo ennestään tuttu, sillä sitä on esitelty Brysselissä mm. EU CAP Network -tilaisuudessa tämän vuoden maaliskuussa.  

Lisätietoja:
Kati Partanen, 040 522 9872



aiheet: hyvinvointi, komissio, ntk