Borssia ja mausteista makkaraa
Resepti
Borssia ja mausteista makkaraa
Houkuttelevan punainen borssikeitto on talviruokien kuninkaallinen! Borssi on helppoa valmistaa, se on hyvää uudelleen lämmitettynä, valmista kerralla siis reilu annos keittoa. Edulliset, kotimaiset varastojuurekset muhivat maukkaaksi kokonaisuudeksi, jota on helppo varioida. Perinteiseen borssikeittoon sopii sattumiksi täyteläinen ja pitkään haudutettu naudan lapa kuutioina, uutta makua borssi saa mausteisesta makkarasta. Annos kruunataan nokareella täyteläistä smetanaa tai ranskankermaa.
8-10 annosta
- 2-3 isohkoa punajuurta
- 2 porkkanaa
- n. 100 g pala juuriselleriä
- n. 700 g (puolikas) kaalia
- 2 sipulia
- 2 valkosipulin kynttä
- ½ dl tomaattipyreetä
- 1-2 kasvis- tai lihaliemikuutiota
- 3 rkl öljyä
- 2-3 rkl valko- tai punaviinietikkaa
- 5-10 kokonaista mustapippuria
- 2 laakerinlehteä
- 1 ruukku persiljaa
- 1- 1/2 pkt (500-800g) mausteista makkaraa tai nakkeja
- tarjoiluun smetanaa
Käsittele kasvikset: kuori ja suikaloi tai raasta punajuuret, porkkanat, selleri ja sipulit, suikaloi kaali
Mittaa isoon kattilaan öljy ja tomaattipyre, kuumenna, lisää juuressuikaleet
Freesaa kasviksia öljyssä hetki reilusti puukauhalla pyöritellen
Lisää noin 1,5 l vettä, liemikuutiot, mustapippurit ja laakerinlehdet sekä etikka
Kypsennä keittoa rauhallisesti keittäen noin 45 minuuttia, maista maku ja juuresten kypsyys
Keiton kypsyessä pilko makkara tai nakit, ja paista pannulla, hienonna persilja
Lisää makkarapalat ja persiljasilppu valmiiseen keittoon, kiehauta ja tarjoile smetanan kanssa
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: reseptit, talvi, borssikeitto, keitot