Takaisin Ennallistamisasetuksen toteutus etenee Suomessa

Uutinen – Metsätalous ja metsänomistaminen

Ennallistamisasetuksen toteutus etenee Suomessa

04.12.2024

EU:n ennallistamisasetus perustuu EU:n biodiversiteettistrategiaan, joka painottaa suojeltujen alueiden lisäämistä ja luonnon tilan parantamista. Asetuksella pyritään parantamaan luonnon tilaa sekä edistämään ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista.  

Mitä asetus koskee ja mitä sillä tavoitellaan


Ennallistamisasetus koskee laajasti erilaisia maa- ja vesielinympäristöjä. Vaikka asetuksen nimessä on esillä ennallistaminen, se velvoittaa myös muuhun luonnon tilan parantamiseen. Jotta tavoitteet luonnon kannalta positiivisesta suunnasta voidaan saavuttaa, kyse tulee olemaan paitsi positiivisen toiminnan aikaansaamisesta, myös haittaa aiheuttavan toiminnan vähentämisestä.  

Ennallistamisasetuksen yleistavoite on, että vuoteen 2030 mennessä vähintään 20 prosenttia EU:n maa- ja meripinta-alasta sekä vuoteen 2050 kaikki ennallistamisen tarpeessa olevat ekosysteemit ovat luonnon tilaa parantavien toimien piirissä. 

 

Vaikutukset maa- ja metsätalouteen 


Maa- ja metsätalouteen ennallistamisasetus tulee vaikuttamaan sekä suoraan että välillisesti, koska maa- ja metsätaloudella on yhteys paitsi niitä nimenomaisesti koskeviin artikloihin, myös esim. vesi- ja pölyttäjäasioihin. Suoraan maatalouden osalta asetuksessa vaaditaan maatalousluonnon tilaa kuvaavien indikaattoreiden positiivista kehitystä (esim. linnut ja perhoset) sekä turvepeltojen ennallistamista ja vettämistä. Suoraan metsien osalta vaaditaan metsäluonnon tilaa kuvaavien indikaattoreiden (esim. linnut ja lahopuu) positiivista kehitystä. 

Vielä on liian aikaista sanoa, mitä asetus tarkoittaa yksittäiselle maatalousyrittäjälle tai metsänomistajalle. Toimeenpanoa tehtäessä keskustellaan kuitenkin varmasti esimerkiksi talousmetsien luonnonhoidosta, suojeltujen alueiden lisäämisestä sekä maa- ja metsätalouteen vaikuttavista ohjauskeinoista kuten lainsäädännöstä ja tuista.  

 

Ennallistamissuunnitelman laatiminen käynnistyi Suomessa 


Kansallisen ennallistamissuunnitelman luonnos on toimitettava komissiolle elokuussa 2026. Suunnitelman valmistelu Suomessa on nyt aloitettu. Suunnitelmassa tullaan kuvaamaan, mitä Suomessa tehdään asetuksen velvoitteiden täyttämiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi.  Suunnitelmaa tehtäessä selviävät aiempaa tarkemmin myös asetuksen ympäristölliset, sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset.  

 

MTK:n reunaehdot ennallistamissuunnitelman valmisteluun 


MTK on esittänyt ennallistamissuunnitelman ohjausryhmälle toiveen rakentaa valmistelu yhdessä sovittujen reunaehtojen varaan, jotta kaikki työryhmät toimivat samaa päämäärää kohti. Valtavan kokonaisuuden valmistelu annetussa ajassa on haaste, joka edellyttää yksituumaisuutta valmistelussa. 

MTK peräänkuuluttaa kansallisesti järkeviä ja kohtuullisia ratkaisuja siten, että suunnitelma on luonnon kannalta vaikuttava ja yhteiskunnan kannalta toteuttamiskelpoinen kokonaisuus. Lähtökohtana pitää olla ihmisten ja luonnon tarpeiden yhteensovittaminen. Toimien pitkä aikajänne edellyttää ennakoitavuutta, kansallista yksituumaisuutta ja asetuksen suomien kansallisten joustojen käyttöä esimerkiksi turvepeltojen vettämisessä. Maaseudun elinvoima ja elinkeinojen toimintaedellytykset pitää ottaa huomioon luonnon tilan parantamiskeinoissa, ja on etsittävä ratkaisuja, jotka tuovat lisäansaintamahdollisuuksia.           

Suunnitelma tulee rakentaa toimivien mallien varaan, kuten METSO ja Helmi -ohjelmat sekä Metka-rahoitus. Ennallistamistoimien pitää pohjautua vapaaehtoisuuteen ja kannusteisiin. Jos pakkoa joudutaan käyttämään, tulee omaisuuden suojasta ja oikeusturvasta huolehtia muun muassa taloudellisia haittoja korvaamalla.  

Toimenpiteiden ja ohjauskeinojen hyviä ja huonoja puolia pitää analysoida läpi valmisteluprosessin toimeenpanokelpoisten ja hyväksyttävien ratkaisujen löytymiseksi.  Prosessin aikana on arvioitava suoria ja välillisiä vaikutuksia, haittoja ja hyötyjä.  

Tavoitteiden ja toimenpiteiden tulee vastata käytettävissä olevia resursseja. Rahoituksen perustan täytyy löytyä valtion budjetista, ellei luontoarvomarkkinoilla tapahdu valmistelun aikana merkittäviä ja konkreettisia kehitysaskeleita. 

MTK on sitoutunut siihen, että luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen pysäytetään ja kehitys käännetään elpymisuralle. Tämän toteutumiseksi tarvitaan myös ennallistamista ja muuta luonnon tilan parantamista. MTK:n ja SLC:n luonnon monimuotoisuuden tiekartassa esitetään lukuisia ennallistamisasetuksen tavoitteita tukevia toimenpiteitä. Tiekartta tulee olemaan tärkeä työkalu, jonka avulla voidaan muodostaa rakentavia kantoja ja ehdotuksia kansallista ennallistamissuunnitelmaa varten. 

 



Leena Kristeri

elinvoimajohtaja

+358 40 507 4088

aiheet: ennallistaminen, mtk mobiili, ennallistamisasetus