null Esimerkkejä kuluttajatyöstä

Artikkeli – Kotimainen ruoka

Esimerkkejä kuluttajatyöstä

19.3.2019

MTK Lounais-Hämeen ja MTK Tammelan  Peltotreffit - vuoden 2016 Helmi

Järjestyksessään 15. Peltotreffit-tapahtuma järjestettiin perjantaina 18.3.2016 Forssassa.

Vuokrasimme ensimmäistä kertaa Forssan Levyn vanhan metallipajan kiinteistön, mikä oli ollut tyhjillään vuosikaudet. Paikalle saatiin houkuteltua lähes 50 lähellä maataloutta olevaa yritystä. Heillä oli joko esittelypöytä tai he olivat mukana esimerkiksi traktoriesittelyiden kanssa koneillaan. Yrityksillä oli erillinen osallistumismaksu tapahtumaan.

Paikalle kutsuttiin kaikki MTK:n paikallisyhdistysten jäsenet seuraavista kunnista: Forssa, Tammela, Humppila, Jokioinen, Ypäjä, Urjala, Punkalaidun ja Somero. Kutsukortit menivät jäsenille kolme viikkoa aikaisemmin. Jäsenistöistä paikalla perjantai-iltana 18.3.2016 kävi kaiken kaikkiaan 850 henkeä ja koko kiinteistö oli käytännössä aivan täynnä ihmisiä sekä yrityksiä ja firmoja. Kaikille MTK-jäsenille tarjottiin laadukas ruokailu ja kahvi. Ruoka oli mahdollisimman pitkälle paikallisista raaka-aineista koottua.

Alkuilta oli firmojen esittelyaikaa. Kello 20 maissa alkoi puhumaan MTK:sta pj. Juha Marttila ja noin kello 21 jälkeen järjestettiin vielä tanssit kaikille paikalle saapuneille jäsenille ja yrityksille.

Ilta päättyi noin kello 01.00, jonka jälkeen paikkaa päästiin heti purkamaan ja tyhjä se oli kello 9 aamulla, kun kiinteistössä alkoi jo seuraava tapahtuma.

Nurmeksen perunatempaus - vuoden 2013 Helmi

MTK-Nurmes suunnitteli ja toteutti kotimaisen ruuan puolesta perunatempauksen. Keväällä piti olla tempauksesta hiljaa, jotta kasvukauden aikainen rauha olisi turvattu. Viljelytoimenpiteistä kertoo nuori viljelijä Pekka Komulainen: ”Se pelto kynnettiin viime syksynä, sit keväällä kylvömuokkaus ja perunan istutus. Kesällä kävin ihan itse muutamana iltana ja päivänä käsin kitkemässä pahimpia rikkakasveja. Sit vielä myöhemmin kävin multausauralla ajamassa penkkien välit.”

"Lapset näkevät mistä ruoka tulee”, yhdistyksen puheenjohtaja Kalle Myllynen totesi perunatempauksesta.

Kasvukauden aikana perunatempauksesta piti olla hiljaa, sillä perunapelto sijaitsi lähellä Kajaanin tietä. Kun syksy ja perunannosto oli käsillä, MTK-Nurmes tiedotti asiasta suurelle yleisölle ja Nurmeksen Kirkkokadun kouluun, jossa maa-ja metsätalouspienryhmä yläasteelta osallistui perunannostoon opettajansa johdolla.

 TK-Nurmeksen sihteeri Asta Niiranen kertoo:
”Järjestimme Nurmeksessa perunannostotalkoot. Tapahtuma ylitti meidän järjestäjienkin odotukset. Oikeastaan vasta sen jälkeen on tullut kiihkeät jälkipuinnit eli ihmiset kyselevät, järjestetäänkö vastaava tapahtuma ensikin vuonna, vai mitä meillä on tarjolla. Tässä vaiheessa ovat valmiita maksamaan tuotteesta. Totta kai suunnitelmia on ja niitä jalostellaan talven aikana ensi kesän aikana yleisölle tarjottavaksi."

Tapahtuma sai liikkeelle kaiken ikäisen väestön Nurmeksesta ja hieman Valtimonkin puolelta. Myös vapaavalintaisen maatalouden valinnut luokka Nurmeksen yläasteelta käväisi ahkeroimassa ja samalla saimme kertoa hieman MTK:n toiminnasta, Etenkin luomuviljely kiinnosti nuoria.

Saimme siis tempauksellamme näkyvyyttä alueen väestön keskuudessa ja toivottavasti kuluttajat miettivät perunoita syödessään viljelijän osaa tässä yhteiskunnassa.

"Ainakin kauniita perunoita saimme ihmisten iloksi ja nälän siirtämiseksi :).”