Takaisin HE 1/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi elintarvikelain 30 §:n muuttamisesta

Lausunto

HE 1/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi elintarvikelain 30 §:n muuttamisesta

08.02.2017

Maa- ja metsätalousvaliokunta

MTK kiittää mahdollisuudesta lausua luonnoksesta hallituksen esitykseksi elintarvikelain muuttamisesta ja esittää lausuntonaan seuraavaa.

Elintarvikelain 30 § lisättäisiin kohta, jonka mukaan Elintarviketurvallisuusvirasto voi asettaa torjunta-ainejäämäasetuksen 18 artiklan 4 kohdan mukaisen kansallisen väliaikaisen enimmäismäärän, tietylle tehoaineelle ja tiettyyn käyttötarkoitukseen.

Edellä mainittu käytäntö on tarpeen silloin, kun EU:ssa ei ole asetettu jäämien enimmäismäärää johonkin tiettyyn käyttökohteeseen. Usein kysymyksessä voi olla jokin yllättävä kasvinsuojelullinen ongelma, ja siten tehoaineelle rekisteröimätön käyttökohde, tai kysymyksessä on viljelykasvi, jonka viljelyala on Euroopassa ja kansallisestikin hyvin pieni. 

Suomessa on viljelyssä monia viljelykasveja, joiden merkitys suomalaiselle maatalous- ja puutarhatuotannolle on suuri, mutta joiden merkitys muualla Euroopassa voi olla vähäinen tai olematon. Näillä viljelykasveilla voi esiintyä kasvinsuojeluongelmia, joita muualla ei ole. Mahdollisuus asettaa kansallinen väliaikainen MRL voi olla näissä tapauksissa usein ainoa vaihtoehto saada jokin kasvinsuojeluaine hyväksyttyä esim. hätäluvalla käyttöön.

MTK kannattaa lämpimästi ehdotettua muutosta ja kiittää viranomaisia nopeasta toiminnasta asiaan liittyvän ongelman ratkaisemisessa. Tämä osaltaan turvaa monimuotoisen ja viljelykasvilajistoltaan runsaan kasvintuotannon mahdollisuuksia Suomessa.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Mika Virtanen                    
kasvinviljelyasiamies