null Hyvää juurikkaiden vuotta 2019

Tiedote

Hyvää juurikkaiden vuotta 2019

2.1.2019

Tämä vuosi on nimetty kotimaisten kasvisten maailmassa juurikkaiden vuodeksi. Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat nimenneet Vuoden vihannekseksi juurikkaiden ryhmän. Se pitää sisällään tutun punajuuren lisäksi kelta- ja raitajuuren. Puna-, kelta- ja raitajuuren lisäksi samaa Beta vulgaris -kasvisryhmää ovat myös valko- ja sokerijuurikas sekä lehti- ja ruotimangoldi.

Punajuuren monet mahdollisuudet

Ennen punajuuri tunnettiin lähinnä vain etikkasäilykkeenä. Ajat ovat toiset nyt, kun punajuuresta on tullut suosittu. Moni paahtaa punajuurilohkoja uunissa, rypsiöljyllä sipaistuina, suolalla, pippurilla ja rosmariinilla tai timjamilla maustettuina. Kastikkeeksi käy vuohenjuusto-ranskankerma. Kesällä pikkupunajuuret voi keittää ja nauttia sitruunavoin kanssa.

Borssi on talven herkkukeitto. Lindströminpihveistä pitävät kaikki ja kukapa ei olisi syönyt ainakin joulun aikaan rosollia. Paljon muutakin voi kokeilla. Punajuuret voi kypsentää ja soseuttaa keitoksi. Punajuuria voi kypsennettyinä marinoida ja tarjota rucolan, salaattipinaatin, saksanpähkinöiden ja vinegretin kanssa.

Punajuuri pitää myös vuohenjuustosta tai sinihomejuustosta, fetasta, parmesaanista tai halloumista sekä kotoisasta leipäjuustosta tai mozzarellasta. Hienosta väristä on hyötyä, kun tehdään punajuuririsottoa tai -ohrattoa. Samaan tapaan voi valmistaa punajuuricouscousia, -spelttirisottoa tai -bulguria.

Kokeile kelta- ja raitajuurta

Keltajuuri sisältää punajuuresta poiketen keltaista väriainetta, betaksantiinia. Keltajuurta käytetään aivan samaan tapaan kuin punajuurta, mutta ideana on se, että ruokaan saadaan vahvan sinipunaisen värin sijaan syvänkeltainen, jopa oranssi väri. Väri säilyy ja voimistuu kypsennyksen aikana.

Raitajuuren leikkauspinnasta näkee selvästi, että se sisältää kahta väriainetta, valkoista ja anilliininpunaista. Väriaineiden määrä vaihtelee eri lajikkeilla kasvuolosuhteiden mukaan. Värit vuorottelevat poikkileikkauksessa upeasti kuin puun vuosirenkaina, tikkataulumaisesti.

Ohuet raitajuurisiivut voi marinoida osaksi alkuruokaa. Raitajuuri on elegantein kevyesti kypsennettynä, ohuina, marinoituina viipaleina. Valko- tai omenaviinietikan hapokkuus pukee sitä hyvän öljyn lisäksi. Kokeile raitajuurta myös vokkiruokiin tai paahda uunissa tai grillissä ohuina viipaleina.

Lisätietoja: 
kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, puh. 0400 544 728

Kokeillut ohjeet (Pirjo Toikkanen) ja kuvat (Laura Riihelä) 

Borssi

Marinoitu punajuurisalaatti

Punajuuririsotto

Keltajuuri-linssi-juustosalaatti

Raitajuurta carpaccion tapaan

Kuvat