Takaisin Juhlapaisti 

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Juhlapaisti 

23.03.2023

Paisti on tyylikästä juhlaruokaa. Kotimainen liha kypsyy meheväksi ja maistuu ohuiksi viipaleiksi leikattuna pääsiäisen juhlapöydässä tai juhlavien voileipien päällä leikkeleen tapaan. Paistin kypsennys ei ole vaikeaa eikä vie juuri aikaakaan – pienten esivalmisteluiden jälkeen uuni hoitaa homman! Laadukas, kotimainen liha on parhaimmillaan kauniin pinkkinä. 

noin 1 kg naudan paahtopaisti, sisäpaisti tai luuton lampaanpaisti 
muutama oksa timjamia ja rosmariinia, lampaalle lisäksi neljä kynttä valkosipulia 
öljyä, 2 rkl voita 
suolaa ja pippuria myllystä 
 

  • jos käytät jäistä lihaa, ota se sulamaan jääkaappiin pari päivää ennen ruuanlaittoa, älä ”pikasulata” lihaa huoneenlämmössä 

  • ota liha jääkaapista huoneenlämpöön tunti ennen ruuanlaittoa 

  • kuivaa lämmenneen lihan pinta talouspaperilla, kuumenna pannulla voi ja tilkka öljyä, paista paistilihaan kovalla lämmöllä hyvä väri kaikille pinnoille 

  • hiero ruskistettuun lihaan kauttaaltaan reilusti pippurirouhetta ja suolaa 

  • asettele uunivuoan pohjalle yrttioksat ja valkosipulit, mittaa joukkoon ½ dl vettä, laita liha yrttien päälle 

  • työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan 

  • kypsennä paistia 125 asteisessa uunissa kunnes nauta on 55 asteista tai lammas 65 asteista. Näin liha on herkullisen punaista; noin kilon kokoinen paisti kypsyy 55 asteiseksi puolessatoista – kahdessa tunnissa ja lammas 65 asteiseksi noin kahdessa tunnissa; paistoaika vaihtelee lihan muodosta ja uunista riippuen, paistomittarilla saat parhaan lopputuloksen 

  • varaa työtasolle päällekkäin reilun kokoinen alumiinifolio ja leivinpaperi, leivinpaperi päällimmäisenä 

  • ota liha uunista, nosta leivinpaperi- folion päälle, ja kiedo tiukaksi paketiksi, säästä vuokaan jäänyt paistoliemi yrtteineen paistikastikkeeseen 

  • anna lihan jäähtyä ja tasaantua kääreessä huoneenlämmössä ainakin 30 min ennen tarjoamista. Jos tarjoat lihan myöhemmin kylmänä, voit siirtää sen samassa paketissa jääkaappiin jäähtymisen jälkeen 

  • leikkaa lihasta poikkisyin ohuita, herkullisia siivuja, tarjoile paistikastikkeen, perunoiden ja keväisten vihannesten kanssa juhla-ateriana.  
     


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: pääsiäinen, reseptit