Takaisin Kokemuksen oppitunti

Blogi – Maaseutunuoret

Kokemuksen oppitunti

27.02.2019

Olen odotellut mielenkiinnolla keskustelua pääjohtaja Reijo Karhisen selvitystyön pohjalta. Turhaan koska suomalaiseen mediaan yleensä mahtuu kerrallaan vain yksi asia = SOTE.

Muutama rohkea on ollut. Maaseudun Tulevaisuus, Timo Kaunisto ja viimeksi MTK Maaseutunuoret. Kaikki odotettuja mielipiteitä ja ehkä perusteltujakin.

Muutama huomio. Reijo Karhisen selvitys on ekonomistin selvitys. Se ei edusta kovinkaan hyvää itse maatalouselinkeinon tai maaseudun tuntemusta. Työn sisältö liittyy nimenomaan maatalouden kannattavuuteen toimeksiannon pohjalta. Esitetyt toimenpiteet ovat ns. kotimaista tasoa. Ne unohtavat kokonaan sen, että me emme näistä asioista suinkaan päätä yksin.
Elintarviketalouden osalta toimenpiteet ovat oikeita ja perusteltuja mutta kaupan osuuteen puuttumista pidän mahdottomana. Se juna meni jo. Ainoa asia, mistä maatalous voi kauppaa patistaa on ns. reilut toimintatavat.

Maaseudun Tulevaisuus näyttää odottavan MTK:n virallista kantaa Karhisen selvitykseen. Varovaisesti ja ajan kanssa. Ymmärrettävää.

Timo Kauniston kannanoton kuulin Facebookissa. Kaunistomainen hieno analyysi. Myönteinen mutta odotusarvoni se petti. Kaunisto ei lainkaan halunnut hahmottaa kokonaisuutta maatalous – maaseutu – metsä – maaseutuyrittäjyys tai kansainvälisyyden näkökulmasta. Ellei tätä kokonaisuutta huomioida, ei suomalainen maaseutu toimi. Viittaan tässä vaikka vast´íkään julkistettuun kaupunkiseutujen kehityskaaritutkimukseen. Se kertoo/ennustaa maaseudulle mustaa tulevaisuutta.

MTK maaseutunuoret ovat rohkeita ja ennakkoluulottomia. Kehotan kuitenkin hieman opiskelemaan maatalous/maaseutupolitiikkaa ja sen kaikkia ulottuvuuksia. Suomalainen maaseutu ei enää elä pelkästään maataloudesta; ei myöskään maatalous itse. Tehtävät katkaisut eivät suinkaan kulminoidu 20.000 €:n rajaan vaan laajemmin koko maaseudun yrittäjyyden kannattavuuteen. Tämä yhteiskunta – ainakin vielä – näkee maaseudun toimivana kokonaisuutena. Ei sellaisena, jossa lokeroidaan eri toiminnanharjoittajat; samalla rajaten heidän toiminatansa mahdollisuudet.

Nuoret ovat myös idealisteja, OK. Hyvin realistinen kannattaisi kuitenkin olla maatalous- ja metsäpolitiikan suhteen. Siitä ja elinkeinomme riippuvuudesta siihen voisin antaa vaikka erillisen oppitunnin.

Maaseudulla on hyvä yrittää, asua ja elää; eikö vaan?

Markku Vuorensola*
mvuorens@welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012