Takaisin Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta maatalousyrittäjien lomituspalvelulain muuttamiseksi

Lausunto

Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta maatalousyrittäjien lomituspalvelulain muuttamiseksi

08.08.2016

Sosiaali- ja terveysministeriö

Hallituksen esitysluonnoksessa esitetään lomituspalvelulakiin lisättäväksi työsuojelua ja työturvallisuutta koskevia säännöksiä ja lisäksi huomioitavaksi työeläkeuudistuksen tuomat muutostarpeen lomituspalvelulakiin. Luonnosesitysten mukaan paikallisyksiköille annettaisiin oikeus kieltäytyä lomituspalveluiden tuottamisesta, jos tilalla on työturvallisuuteen liittyviä puutteita tai työnjohdollisiin käynteihin tilalla ei anneta maatalousyrittäjien taholta mahdollisuutta. Lisäksi nykyisin asetuksessa oleva velvollisuus edistää yhteistyössä työturvallisuutta kirjattaisiin lain tasolle. 

MTK kiittää mahdollisuudesta lausua ja toteaa lausuntonaan seuraavaa.

Lomituspalvelut ovat maatalousyrittäjille elintärkeitä työhyvinvointipalveluja ja välttämättömiä vastuullisessa ja sitovassa kotieläinten hoitotyössä jaksamiseen ja siitä palautumiseen. MTK pitää tärkeänä, että palvelut tuotetaan laadukkaasti siten, maatalousyrittäjien irrottautuminen työstä loman pitämiseksi ja työstä palautumiseksi on mahdollista sekä sijaisaputarpeen yllättäessä esimerkiksi sairauden vuoksi kuntoutuminen takaisin työhön on mahdollista. 

Lomituspalvelut tuotetaan maatiloilla ja lomitettava kotieläinten hoitotyö on vastuullisen ja sitovuuden lisäksi myös tapaturma-altista. Lomituspalvelun onnistunut toteutuminen edellyttää palvelun tekijän ammattitaitoa ja kykyä sopeutua erilaisiin olosuhteisiin. Tärkeää on sekä maatalousyrittäjien että lomituspalvelun tekijöiden työturvallisuus on kunnossa. 

MTK pitää tärkeänä luonnosesityksen työturvallisuuden edistämistavoitetta ja hyvänä asiana sitä, että nyt asetustasolla oleva työturvallisuuden edistämisvelvoite yhteistyössä kirjattaisiin lain tasolle. Onnistuneen lomituspalvelun tuottamisessa yhteistyö maatalousyrittäjän, paikallishallinnon ja lomittajien kesken on välttämätöntä. Niin ikään työeläkeuudistuksen johdosta tehtäväksi ehdotettu muutos on MTK:n mukaan perusteltu. Työuraeläke on uusi eläkemuoto, ja eläkkeen myöntämisen perusteena on kyvyttömyys jatkaa ansiotyötä, joten sen huomioiminen lomituspalvelulaissa samalla tavoin työkyvyttömyyseläkkeen kanssa on perusteltua.

Lausuttavana olevassa esityksessä ehdotetaan lisättäväksi lomituspalvelulakiin säännökset työnjohdollisista ja työturvallisuuteen liittyvistä käynneistä lomitettavalla tilalla. MTK katsoo, että toteuttaakseen työsuojeluun ja työturvallisuuteen liittyvät työnantajavelvoitteet, lomituspalvelun tuottavalla taholla tulee olla mahdollisuus lomitusolosuhteisiin tutustumiseen. Sen sijaan lausuttavana olevassa hallituksen esitysluonnoksessa oleviin ehdotuksiin siitä, että työturvallisuuspuutteiden vuoksi olisi mahdollisuus evätä lomituspalvelut ilman, että menettelystä ehdotetaan säädettäväksi mitään, MTK ei voi pitää kannatettavana. Jotta luonnosesitykset tältä osin edistäisivät työturvallisuutta ja työhyvinvointia niin lomittajien kuin maatalousyrittäjien kannalta, tulisi huomioida ainakin seuraavat seikat

-    miten ja kuka arvion työturvallisuuspuutteista tekee
-    kuinka merkittävä puutteen tulee olla, jotta paikallisyksikkö voi evätä palvelut 
-    maatalousyrittäjän mahdollisuudesta ja ajasta korjata puutteet 
-    miten voi päästä takaisin paikallisyksikön palvelujen piiriin 
-    mahdollisuudesta käyttää itsejärjestettyä lomitusta aikana jolloin paikallisyksiköllä on perusteltu syy olla tarjoamatta palvelua
-    hallintopäätöksen erityinen perusteluvelvoite

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maire Lumiaho
toiminnanjohtaja 

Antti Sahi
lakimies