Takaisin Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi maaseudun kehittämisen tukemisesta annetun lain muuttamisesta (Dnro MMM037:00/2016)

Lausunto

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi maaseudun kehittämisen tukemisesta annetun lain muuttamisesta (Dnro MMM037:00/2016)

11.08.2016

Maa- ja metsätalousministeriö            

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kiittää mahdollisuudesta lausuntoon ja esittää luonnoksesta alla olevat näkökulmat. 

Lakimuutoksella mahdollistettaisiin rahoitus maaseudun kehittämisohjelman pilottihankkeisiin liittyviin investointeihin. Muutos mahdollistaisi tuen myöntämisen myös ei yleishyödyllisiin investointeihin. 

MTK pitää muutosta hyvänä. Maaseudun yritystoimintaan liittyvissä pilottihankkeissa on yleensä tarvetta myös pienimuotoisiin investointeihin. Lakimuutos mahdollistaa maaseudun kehittämisohjelman toimenpiteiden käyttämisen entistä konkreettisempiin, yrittäjälähtöisiin pilottihankkeisiin. 

MTK kuitenkin korostaa, että pilottihankkeilla ja investoinneilla on pystyttävä luomaan etenkin alkutuotantoyrityksille uusia työkaluja toiminnan kehittämiseen sekä kannattavuuden parantamiseen.

Luonnoksessa on myös useita teknisluonteisia täsmennyksiä. Näistä merkittävin on 8§:n 3 momentin kumoaminen. Momentissa tällä hetkellä määritellään, että tuetun toimenpiteen vastuullisen toteuttajan toimialan on liityttävä tuettavaan toimintaan. 

MTK kannattaa muutosta, joka mahdollistaa hanketoiminnan uusillakin tavoilla. Hankeorganisaation taustatoimialaa tärkeämpää on maaseudun elinkeinoja kehittävien hankkeiden syntyminen. 

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Antti Sahi        
Toiminnanjohtaja

Marko Mäki-Hakola
Elinkeinojohtaja