Takaisin Turvallisuus ja luonnonläheisyys kesälomasesongin vetonaulana maaseudun matkailukohteissa

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

Turvallisuus ja luonnonläheisyys kesälomasesongin vetonaulana maaseudun matkailukohteissa

10.06.2020

Maaseudun matkailuyrittäjät ovat valmiina vilkkaaseen kotimaanmatkailun kesäsesonkiin ja lähimatkailubuumiin. Maaseudun matkailukohteissa huomioidaan turvallisuus, hygienia ja turvavälit. Väljässä luonnonympäristössä on tilaa olla, liikkua ja hengittää.

Matkailuyrittäjillä on rautaista taistelutahtoa, sitkeyttä ja kykyä ylläpitää ja kehittää palvelujaan koronkriisin aikana sekä selviytyä kriisistä. 

  • Maaseutumatkailu selviää ja säilyy, ja alan merkitys kasvaa Suomessa jatkossa entisestään. Valtiovallan ja päättäjien on seisottava tässä rintamassa meidän tukena ja kotimaan matkailun edistäjinä. Viranomaiset eivät voi olla pelkästään passiivisia sivusta seuraajia ja kriisirahoitustukien jakajia. Kotimaan matkailu nostaa koko Suomen taloutta kohti parempia aikoja, muistuttaa Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja Kirsi IlolaOllikka.

Kotimaan matkailun edistämiseen ja yhteismarkkinointiin valtakunnallisesti tulee löytää lisää tekijöitä ja resursseja. Tällä hetkellä edetään puolivaloilla tai jopa sammutetuin lyhdyin. Vaikka kotimaan matkailun suosio kasvaa lähivuosina, Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry tuo esiin erityisesti ulkomaisen asiakaskadon esiin tuomat ongelmat alan yrittäjille koronakriisin seurauksena. Monen yrityksen tulo- ja asiakaspohja on romahtanut. Samoin erityisesti suuriin juhlatilaisuuksiin- ja kokouksiin liiketoimintansa nojaavat maaseudun matkailuyritykset ja ravintolat ovat suurissa vaikeuksissa peruutettujen tilaisuuksien vuoksi.

Koronakriisin tukirahoitusten avoimuus ja kriteerit ovat hajautuneet usean eri tukimuodon ja yritysmuodon tilkkutäkiksi. Tähän asti maaseudun matkailuyrittäjät on rajattu monen tukimuodon piirin ulkopuolelle.

  • Jatkossa koronatukien pitää olla alan yritysten haettavissa ja saatavissa tasapuolisesti eikä keinotekoisia yritysmuotorajoja matkailuyritysten tukimuotoihin tule enää lisätä lainkaan, tähdentää Ilola-Ollikka   

Matkailuyrittäjä Saila Valkeaniemi Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:stä kannustaa suomalaisia matkailemaan vastuullisesti ja käyttämään maaseudun palveluita reilusti.

  • Jokainen matka maaseudulle lisää parhaimmillaan paitsi matkailijan hyvinvointia, myös koko seudun elinvoimaa monialaisesti.

Vetovoimaisia esimerkkejä maaseudun matkailukohteiden monipuolisuudesta sekä vahvasti alueen elinvoimaa, lähiluontoa ja lähiruokaa esiin tuovista matkailukohteista löytyy valtavasti jokaisesta maamme maakunnasta. Näistä esimerkkeinä ovat 10.6.2020 valtakunnallisilla maaseutumatkailun palkinnoilla palkittavat matkailuyritykset Härkäniemen Tuvat Etelä-Savossa, Mikkelissä ja Luomajärven Hevoskievari Pirkanmaalla, Ikaalisissa.

Katso myös: 
TIEDOTE: Maaseutumatkailun Kellokas vuonna 2020 on Härkäniemen Tuvat Mikkelistä
TIEDOTE: Vuoden 2020 Kehittyvä maaseutumatkailuyritys on Luomajärven Hevoskievari Ikaalisista

Lisätietoja:
Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja Kirsi Ilola-Ollikka, 040 596 8027, kirsi@ilolanmaatila.fi
www.smmy.fi

Katso myös: www.matkamaalle.fi

**

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry toimii maaseutumatkailuyrittäjien valtakunnallisena verkostona, maaseutumatkailun edistäjänä, edunvalvojana ja äänitorvena. Ympäri Suomen levittäytynyt yrittäjien ja sen sidosryhmien yhteinen yhdistys ottaa mielellään jäsenikseen uusia yrityksiä ja maaseutumatkailun toimijoita lisäämään merkittävän kasvualan näkyvyyttä alueellisesti ja valtakunnallisesti.

 


Kimmo Aalto

asiantuntija, maaseutumatkailu ja palveluyrittäjyys

palveluyrittäjyys, maaseutumatkailu, Lomalaidun ry, Green care

+358 40 179 1618