null MTK mukana Töitä Suomesta luonnonmarjanpoiminta -kampanjoinnissa

Uutinen – Hanke

MTK mukana Töitä Suomesta luonnonmarjanpoiminta -kampanjoinnissa

16.7.2020

MTK:n, ProAgrian ja Suomen Kylien Töitä Suomesta -palvelu on mukana Luonnonmarjanpoiminta-kampanjassa, joka kulkee sosiaalisessa mediassa nimellä Marjatalkoot (#marjatalkoot).

Kampanjan avulla pyritään herättämään kaikenikäisiä ihmisiä ympäri Suomen keräämään metsistämme marjasato talteen. Kampanjaan osallistuvat lisäksi muun muassa 4H ja Arktiset aromit. Kampanja tiivistyy Marjanpäivänä 15.8., jonka ympärillä jaetaan aktiivisemmin somesisältöjä ja kannustetaan kaikkia marjaan.

Huoli luonnonmarjasadosta nousi keväällä, kun koronan vaikutukset niin kausityöntekijöiden kuin luonnonmarjanpoimijoiden maahantuloon kävivät ilmi.

Metsien marjasato uhkaa jäädä poimimatta, sekä samalla monet suomalaisia luonnonmarjoja käyttävät yritykset ilman raaka-aineita, mikä uhkaa myös osan yritysten työpaikkoja.

Linkit ostopistehakuun, ohjeisiin ja vinkkeihin on koottu seuraavalle sivulle: https://www.toitasuomesta.fi/marjatalkoot/

Linkki kampanjasivulle tulee olemaan näkyvästi esillä Töitä Suomesta -etusivulla.

Luonnontuotteiden ostajia kannustetaan ilmoittamaan oma ostopisteensä Arktisten aromit ry:n ylläpitämään ostopistelistaukseen ja karttahakuun, jotta saisimme ostopisteet esiin ympäri Suomen.

Haaste ei ole mahdoton. Satokausi on pitkä. Arktiset aromit ry:n laskelmien mukaan jos kaikki 15-64 vuotiaat keräisivät kukin yhden ylimääräisen sangollisen marjoja myyntiin, talteenotto olisi turvattu. Tähän riittäisi myös jos urheiluseurat, työporukat, yhdistykset tai kaveriryhmät tekisivät muutaman kerran marjastustempauksen.

Kampanjassa kannustetaankin suomalaisia haastamaan myös toisiaan metsään ja erilaiset yhdistykset ovatkin jo haastaneet toisiaan mukaan Marjatalkoisiin. Luonnonmarjanpoiminta tarjoaa vaihtoehdon esimerkiksi varainhankinnalle kesän peruuntuneiden tapahtumajärjestelyjen sijaan. Kampanjan avulla voi löytää myös Marjakaverin mukaan metsään.

Kampanjan avulla tiedotetaan ihmisiä myös jokamiehenoikeuksista ja -velvollisuuksista. Kerääjälle luonnontuotetulo on verotonta.

 Marko Mäki-Hakola

elinkeinojohtaja

ryhmän yleisjohto, alue-, rakenne- ja maaseutupolitiikka, liikenneinfrastruktuuri, väylät, innovaatiopolitiikka, hanketoiminta, elinkeino- ja yrittäjyysvaliokunta

+35820 413 3701

+35840 502 6810

aiheet: mtk, töitäsuomesta, luonnonmarjat