Takaisin Mielenkiintoisia linjauksia…

Blogi – Jäsenyys

Mielenkiintoisia linjauksia…

02.06.2016

Osa yksi

On sangen mielenkiintoista seurata miten MTK:n johdon kanta saattaa muuttua nopeastikin. Se on toki sallittua, kun kyseessä on tärkeät asiat: MAVI-sekoilu, Viljavuuspalvelujen tietojen ryöstö, tiukka tukivalvonta ja Kemera-tukien alasajo/seuraukset. Johdonmukaisuus reagoinnissa oli ainakin jälkijättöistä. Uskallan ounastella, että rohkeus edunvalvontaan onkin syntynyt vasta, kun MTK:n koko johtokunta on hieman patistanut.

Edellä mainitut asiat ovat kaikki hallinnollisia asioita, joilla on ns. lain suoja. Asiat eivät ole suoraan poliittisia. Roolit politiikassa ja hallinnon tekemisessä ovat eri asioita ja hyvin usein niiden kytkeminen saattaa olla jopa vaarallista. Totean, että nyt MTK toimii oikein, kun ”muistuttaa” hallintoa sen toiminnan lainmukaisuudesta ja rajoista.

Osa kaksi

Olen pannut merkille, että MTK:n puheenjohtaja on omissa lausunnoissaan ottanut kantaa reippaasti politiikkaan / poliitikkoihin (mm. Suomen Kuvalehden haastattelu) tai nyt viittaamalla tuleviin eduskuntavaaleihin (Maaseudun Tulevaisuus). Nämä ovat sinänsä vanhoja keinoja, kun pyrkimyksenä lienee hoputtaa päätöksentekoa esim. maatalouden tukipaketin osalta. Rohkenen kuitenkin muistuttaa, että vaikka poliittinen muisti onkin lyhyt, niin politiikkojen muisti on melko pitkä. Vaaleilla ”uhkaaminen” 3 vuotta ennen seuraavia vaaleja on rohkeata; se ei todellakaan lisää keskinäistä luottamusta.

Mielenkiintoista oli havaita, että kriisipaketti-uhkailuun reagoi vain sisäministeri /ruokaketju ahdinko?

Minulle on kerrottu, että MTK vetää hajurakoa politiikan suuntaan? Lieneekö oikea suunta, kun kuitenkin sidos maaseutu-maatalous-metsäpolitiikkaan on erittäin tiivis. Haluttiinpa sitä tai ei; ja tämä riippumatta siitä, kuka poliittista peräsintä kääntää. Kannattaa silmäillä vaikkapa Ruotsin suuntaan, jos haluaa vertailla vaikutuskanaviamme.

Osa kolme

Peräsin MTK:n organisaatiouudistuksen yhteydessä maaseutuyrittäjyyden asemaa. Huolestumiseeni suhtauduttiin vähätellen. Sanottiin että tärkeämpää on korostaa yleisen yrittäjyyden merkitystä.

Nyt on aikaa kulunut organisoinnista ja on aika kysyä. Miten yrittäjyyden arvo on nyt korostunut? Yhteiskunnan eri tahot toteavat: ryhdy yrittäjäksi. Se olisi keino työllistyä/työllistää, sopeuttaa maahanmuuttoa, luoda uutta ja vähentää byrokratiaa jne.
Yrittäjyys on keino ratkaista kriisejä, joita kohtaamme. Voisiko kriisipakettia suunnata ja loiventaa maaseutuyrittäjyyden kautta. Avata uutta mahdollisuutta jopa nopeastikin. Osaamista on, mutta onnistuuko se lisäämättä työmäärää?

Toivotan hyvää kesää,

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012